infa.lt

Pasaulyje daugėja susirgimų sifiliu

14 liepos
18:32 2023

Prostitucija - prekyba žmonėmis

Sifilis yra viena seniausių žinomų lytiškai plintančių infekcijų. Kadaise buvo manoma, kad jo paplitimas mažėja, tačiau dabar jis vėl grėsmingai plinta, praneša BBC leidinys.

Nuo pirmojo žinomo užrašo apie jį 1490 m., sifilis buvo vadinamas įvairiais vardais, dauguma jų buvo nekomplikuoti – „prancūziška liga”, „neapoliečių liga”, „lenkų liga”.

Tačiau vienas iš jų įstrigo: „Didysis imitatorius”. Sifilis meistriškai mėgdžioja kitas infekcijas, todėl ankstyvųjų simptomų lengva nepastebėti. Negydomas jis gali turėti rimtų pasekmių.

Balandžio mėnesį JAV paskelbė naujausius duomenis apie lytiškai plintančias infekcijas (LPI). Labiausiai išaugo sifilio atvejų skaičius: 2020-2021 m. atvejų skaičius šoktelėjo 32% ir pasiekė didžiausią užregistruotų atvejų skaičių per 70 metų.

Epidemija taip pat nerodo jokių lėtėjimo ženklų, perspėjo Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC). Jis atkreipė dėmesį į kai kurias „nerimą keliančias” naujas tendencijas, lemiančias šį staigų ligos šuolį.

Ypač smarkiai išaugo įgimto sifilio atvejų skaičius, kai motina nėštumo metu perduoda infekciją savo vaikui, dažnai užsikrėtusi nuo savo partnerio. 2020-2021 m. JAV atvejų skaičius išaugo 32%. Sifilis gali paskatinti negyvų naujagimių gimimus, kūdikių mirtis ir sveikatos sutrikimus visam gyvenimui.

Daugeliui sveikatos ekspertų tai sukėlė nuostabą

„Prieš penkiolika ar dvidešimt metų manėme, kad esame ties sifilio išnaikinimo riba”, – sako CDC lytiškai plintančių ligų prevencijos skyriaus direktorius Leandro Mena. „Be jokios abejonės, stebime didėjantį sifilio paplitimą, kurio nebuvo per pastaruosius 20 metų.”

Ir tai vyksta ne tik JAV. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, 2020 m. pasaulyje buvo 7,1 mln. naujų sifilio atvejų. Jungtinėje Karalystėje 2022 m. sifilio atvejų skaičius pasiekė aukščiausią lygį nuo 1948 m.

Su tokiu atvejų skaičiaus augimu yra gerai susipažinę seksualinės sveikatos specialistai, dirbantys priešakinėse šio fronto linijose.

„Kai 2005 m. pradėjau dirbti seksualinės sveikatos slaugytoja, pirminį sifilį buvo galima pamatyti gana retai, net ir miesto centro klinikoje”, – sako Jodie Crossman, STI fondo pirmininkė Jungtinėje Karalystėje, kur sifilio atvejų skaičius 2020-2021 m. šoktelėjo 8,4%. „Dabar daugumoje miesto klinikų per dieną apsilanko bent du ar trys pacientai, kurie kreipiasi dėl gydymo”.

Infekciją sukelia bakterija, vadinama Treponema pallidum, o simptomai skirstomi į keturias stadijas. Ankstyviausiajai būdinga neskausminga žaizda kontakto vietoje arba bėrimas. Efektyviausiu infekcijos gydymo būdu laikoma į raumenis suleista penicilino dozė. Tačiau negydomas sifilis gali sukelti ilgalaikes neurologines ir širdies bei kraujagyslių ligas.

Kanadoje 2011-2019 m. infekcinio sifilio atvejų padaugėjo 389%, t. y. gerokai daugiau nei kitų lytiškai plintančių infekcijų.

Misisipės gydytojai pranešė, kad per pastaruosius penkerius metus įgimto sifilio atvejų padaugėjo 900 procentų.

Pastaraisiais dešimtmečiais daugiausia sifilio atvejų pasitaiko tarp gėjų, biseksualių ir kitų vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais. Tačiau kai kuriose pasaulio dalyse sifilio atvejų tarp vyrų mažėja. Pavyzdžiui, Kanadoje infekcinio sifilio rodikliai tarp vyrų sumažėjo.

Tačiau tuo pat metu ne tik Kanadoje, bet ir visame pasaulyje padidėjo sergamumas tarp moterų, todėl daugelyje pasaulio šalių padidėjo įgimto sifilio atvejų skaičius. Visoje Amerikoje 2021 m. užregistruota 30 000 sifilio perdavimo iš motinos vaikui atvejų – šį skaičių sveikatos apsaugos pareigūnai apibūdina kaip „nepriimtinai didelį”.

Sifilio perdavimas nėštumo metu negimusiam vaikui gali turėti pražūtingų pasekmių, įskaitant persileidimą, negyvo vaiko gimimą, priešlaikinį gimdymą, mažą gimimo svorį ir kūdikio mirtį netrukus po gimimo.

JAV sparčiai auga įgimto sifilio atvejų skaičiai. Jie 2020 m., palyginti su 2016 m., buvo 3,5 karto didesni, o 2021 m. vėl išaugo, dėl to gimė 220 negyvų naujagimių ir mirė 220 kūdikių. Ir atrodo, kad nacionaliniai skaičiai slepia kai kuriose šalies dalyse itin dramatišką augimą – Misisipės gydytojai pranešė, kad per pastaruosius penkerius metus įgimto sifilio atvejų padaugėjo 900%.

Daugiausia sergančiųjų yra tarp juodaodžių amerikiečių ir ispanakalbių moterų.

Liga taip pat labiausiai paveikia pažeidžiamiausias moterų grupes, pavyzdžiui, tas, kurios prarado namus arba piktnaudžiauja narkotinėmis medžiagomis. O daugelį šių dalykų dar labiau padidino Covid-19 pandemija visame pasaulyje.

2020 m. atlikus sifilio tyrimą Australijoje, pastebėta, kad, palyginti su 2015 m. užfiksuotais rodikliais, skaičiai išaugo beveik 90%. Apie 4 000 sifilio atvejų nustatyta aborigenų ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų bendruomenėse, kurios sudaro tik 3,8% visų Australijos gyventojų.

Ir, nors siekiant stabilizuoti epidemiją pradėtas taikyti nacionalinis reagavimo planas „Ištirk ir gydyk”, ekspertai teigia, kad norint sumažinti sergamumo lygį iki prieš protrūkį buvusių rodiklių, reikia atlikti daug daugiau tyrimų visoje bendruomenėje. Kai kuriose šalies dalyse vėlgi kilo ypatingų problemų, susijusių su būsimų motinų galimybe atlikti prenatalinę patikrą dėl sifilio.

Tačiau nors pragyvenimo išlaidų krizė ir pandemija turėjo įtakos visuomenės sveikatos priežiūros ištekliams, pasikeitė ir žmonių elgesys bei požiūris į lytiškai plintančias infekcijas.

„Dešimtojo dešimtmečio viduryje, pradėjus taikyti antiretrovirusinę ŽIV terapiją, įvyko didelis pokytis, – sako Mena. „Dabar dėl ŽIV infekcijos prevencijos ir gydymo pažangos ŽIV infekcija laikoma lėtine liga. Rizika užsikrėsti ŽIV nebeskatina žmonių naudotis prezervatyvais ar taikyti kitas prevencijos nuo lytiškai plintančių infekcijų strategijas.”

Seksualinės praktikos pokyčiai – tai sritis, kurią Japonijos mokslininkai tyrinėjo nagrinėdami pažinčių programėlių ir sifilio atvejų ryšį. Jie padarė išvadą, kad pažinčių programėlių naudojimas „reikšmingai susijęs su sifilio paplitimu”, susiedami programėlių naudojimą su dažnesniais atsitiktiniais lytiniais santykiais be apsaugos priemonių.

Tą patį nustatė ir Sasaki Chiwawa, kuri rašo apie Japonijos jaunimo kultūrą ir sekso paslaugų teikimą, bendraudama su prostitutėmis. Chiwawa sako, kad vis daugiau sekso paslaugų teikėjų nenaudoja prezervatyvų, o klientai neprivalo tikrintis dėl lytiškai plintančių ligų.

Jei prostitutės užsikrečia infekcija, jos linkusios tai priskirti „nesėkmei”, sako Chiwawawa. „Dauguma jų pirmenybę teikia pinigų uždirbimui, o ne rizikos užkardymui”.

Dauguma sveikatos apsaugos pareigūnų mano, kad kovos su sifiliu kelias yra aiškus – jau turime vaistų nuo jo, nes, nepaisant didėjančio atsparumo antibiotikams, penicilinas tebėra geriausias vaistas.

Tačiau mokslininkams iki šiol nepavyko sukurti vienos teorijos, kodėl sifilis plinta sparčiau nei kitos lytiškai plintančios infekcijos. Mena teigia, kad nėra jokių tvirtų įrodymų, jog paplitusios atmainos tapo pavojingesnės. Atsparumas antibiotikams taip pat nėra pakankamai paplitęs, kad būtų galima paaiškinti šuolius, sako Bogochas.

Savo ruožtu Tušaras ir toliau kas tris mėnesius atlieka tyrimus.

„Mums turėtų būti patogu kalbėti apie sifilį”, – sako jis. „Vadinamieji gerai informuoti žmonės griebiasi kaltinimų, užuot apie tai galvoję moksliškai. Mes užsiimame seksu – visko pasitaiko.”

infa.lt: Sifilis visada buvo pagrinde prostitučių platinama liga. Dabar prie to prisidėjo ir gėjų festivaliai, kur suvažiuoja ir daugybė biseksualų, galinčių užkratą perduoti moterims. Ratas plečiasi.

Senovėje vyravę skaistybės papročiai buvo ne vien dvasios apsauga nuo ištvirkavimo, bet ir prevencijos priemonė nuo lytiniu keliu plintančių ligų, prieš kurias žmonija tuo metu neturėjo jokių apsaugos priemonių. Panašu,kad laikas grįžti į laikus, kai skaistybė vėl būtų madoje.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 133

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Anonimas    -  2023-07-14, 19:26

    Tai gal greit pasiūlys skiepą nuo sifilio…..

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2023-07-14, 19:29

    Jooo jau laikas butu nes vaivorikstiniai baigia visus sikininkus is maisyt

    Atsakyti į šį komentarą
  3. O cia    -  2023-07-14, 22:09

    kieno sifilis – pauksciu,bezdzioniu ar zuvu? Juk nieks neleis sakyti,kad mazumu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pasirengęs siųsti ją na..ui, bet jos orientacija abejotina…gali neiti....

Mano manymu, ji visiška idiotų. Va kas įvyksta, jai prie valdžios prileidžiamos bevaikės senmergės. Jai...

Kad sankcijos yra ne Rusijai, bet tiems durneliams, kurie jų laikosi......

A5

Klaunui pradejo demesio trukti :)...

A5

Dabar Vakarai kelia gamybos pramone i Vietnama, Malazija vel lipdami ant to pacio greblio bet...

A5

Vakaru gobsumas ir dabar niekur nedingo net sustiprejo plus dasidejo moraline degradacija ir trumparegiskumas. Vakaru...

Referendumo biuletenyje nė žodžio apie dvigubą pilietybę!...