infa.lt

Tėvai nuteisti didelėmis kalėjimo bausmėmis už jų sūnaus įvykdytas masines žudynes mokykloje

09 balandžio
21:23 2024

Vaikas šaudo su pistoletu

Jennifer ir Jamesas Crumbley, kurie buvo kaltinami netyčine žmogžudyste dėl to, kad nesugebėjo užkirsti kelio savo paaugliui sūnui nužudyti keturis bendraklasius per mirtiniausias Mičigano istorijoje šaudynes mokykloje, antradienį buvo nuteisti kalėti nuo 10 iki 15 metų, praneša „The New York Times” leidinys.

Atskiri prisiekusiųjų teismai vasario ir kovo mėnesiais baigėsi apkaltinamaisiais nuosprendžiais, todėl jie tapo pirmaisiais tėvais šalyje, nuteistais dėl savo vaiko įvykdytų nužudymų per masines šaudynes.

Už netyčinę žmogžudystę Mičigane numatyta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė, o prokurorai praėjusią savaitę teismui pateiktuose nuosprendžio memorandumuose prašė, kad Krumblių šeima kalėtų bent po 10 metų. Laukdami teismo abu kalėjime praleido daugiau nei dvejus metus ir jiems bus įskaitytas atliktas bausmės laikas.

„Iš tėvų nesitikima, kad jie bus aiškiaregiai”, – prieš paskelbdama nuosprendį sakė Ouklando apygardos apylinkės teismo Pontiake (Mičigano valstija) teisėja Čeryl Matuz (Cheryl Matthews). „Tačiau šie nuosprendžiai nėra susiję su prastu auklėjimu. Šie nuosprendžiai patvirtina pasikartojančius veiksmus arba veiksmų, kurie galėjo sustabdyti atvažiuojantį traukinį, nebuvimą – pasikartojantį ignoravimą dalykų, dėl kurių protingam žmogui plaukai ant pakaušio pasišiauštų.”

Prieš teismo posėdį prokurorai sakė, kad 46 m. J. Crumbley prašė skirti jai namų areštą jos gynėjo nuosavybėje, o ne kalėjimo bausmę. O 47 m. Jamesas Crumbley sakė, kad buvo neteisingai nuteistas ir jo bausmė turėtų būti prilyginta kalėjime jau išbūtam laikui, ir pridūrė, kad dėl to, kas įvyko, jaučiasi „absoliučiai siaubingai”.

Antradienį prieš teisėjui paskelbiant nuosprendį kiekvienas iš jų kalbėjo per posėdį.

„Šiandien stoviu ne tam, kad prašyčiau jūsų atleidimo, nes žinau, kad jis gali būti nepasiekiamas, bet tam, kad nuoširdžiai atsiprašyčiau už sukeltą skausmą”, – teisme sakė Jennifer Crumbley, kreipdamasi į nužudytų mokinių artimuosius.

Jamesas Crumbley taip pat atsiprašė. „Negaliu išreikšti, kaip norėčiau, kad būčiau žinojęs, kas su juo vyksta arba kas nutiks, nes absoliučiai daug ką būčiau daręs kitaip”, – sakė jis.

Per posėdį taip pat kalbėjo kai kurių aukų giminaičiai, pasakodami apie didžiulį šaudymo poveikį jų gyvenimui.

„Tiek Džeimso, tiek Dženifer nesugebėjimo veikti padariniai mus visus sugniuždė”, – sakė Džilė Soavė (Jill Soave), 17-mečio Džastino Šilingo (Justin Shilling), kuris 2021 m. lapkričio 30 d. žuvo per šaudynes Oksfordo vidurinėje mokykloje, motina.

„Šios tragedijos buvo galima visiškai išvengti. Jei tik jie būtų ką nors padarę, jūsų kilnybe, bet ką, kad pakreiptų lapkričio 30 d. įvykių eigą, šiandien mūsų keturi angelai būtų su mumis.”

Stivas Sent Džulianas, kurio 14 metų dukra Hana žuvo, sakė, kad Crumbley pora ir toliau neprisiima atsakomybės už tai, kas įvyko.

„Jie nusprendė tylėti”, – sakė jis. „Jie nusprendė nekreipti dėmesio į įspėjamuosius ženklus. Ir dabar, kaip girdėjome per visus prieštaravimus, jie ir toliau renkasi kaltinti visus, išskyrus save.”

Crumbley sūnui Etanui buvo 15 metų, kai jis įvykdė šaudynes, per kurias žuvo Džastinas ir Hana, taip pat 17-metė Madisyn Baldwin ir 16-metis Tate’as Myre’as. Dar septyni žmonės buvo sužeisti.

Etanas Crumbley pripažino savo kaltę dėl 24 kaltinimų, įskaitant pirmojo laipsnio žmogžudystę, ir pernai buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be lygtinio paleidimo. Jis vis dar gali apskųsti šį sprendimą. Apeliaciją gali pateikti ir jo tėvai.

Abiejų tėvų teismo procesuose prokurorai iš dalies akcentavo, kad jie nenušalino sūnaus iš mokyklos po to, kai jis šaudymo rytą nupiešė smurtinį piešinį. Jame buvo parašytas pagalbos prašymas.

Jie taip pat pabrėžė, kad Etanas galėjo naudotis pistoletu, kurį buvo įsigijęs J. Crumbley. Jie teigė, kad J. Crumbley nepastebėjo ženklų, kad jos sūnus turi psichikos problemų, ir pridūrė, kad likus kelioms dienoms iki šaudymo ji nusivedė jį į šaudyklą.

Abiejų tėvų advokatai teigė, kad jie negalėjo numatyti, kokį neapsakomą smurtą įvykdys jų sūnus.

Jų teismo procesai tapo tėvų atsakomybės klausimų žaibolaidžiu tuo metu, kai nepilnamečiai smurtauja su ginklais. Pastaraisiais mėnesiais tėvai kitose valstijose pripažino savo kaltę dėl kaltinimų neatsargiu elgesiu ar aplaidumu po to, kai jų vaikai ginklais sužeidė ar nužudė kitus asmenis.

Tačiau kaltinimai dėl netyčinės žmogžudystės, pateikti Krumbliams, buvo unikalūs, o teisės ekspertai teigė, kad jų teismo procesai gali tapti pavyzdžiu kitiems prokurorams, kurie ateityje sieks patraukti tėvus atsakomybėn.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 329

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Anonimas    -  2024-04-10, 07:21

    Daug prirašyta, bet ką tokio konkretaus nuo ko „plaukai šiauštųsi” jie pražiūrėjo tai ir neparašyta… :/ ar aš čia ką pražiūrėjau…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. A    -  2024-04-10, 07:35

    Ar tevai psichologai,kad pagal piešinį turejo nuspeti ateiti?Tada visus paaugliška „depresuche”jaučiančius vaikius reikėtu ikalinti nsmuose!Ypač save vadinančius gotais….

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Mano    -  2024-04-10, 22:19

    aa Tevukai mane auklejo grieztai. Bet,jei jiems butu reikeje atsedeti uz mano „zygdarbius” – as buciau badu pasimires! Gerai,kad ziobieniu tada nebudavo su pagalienemis! Uz vaika gali atsakyti tol,kol jis nesiojamas ant ranku ir uz rankutes vedziojamas! Veliau – prisideda labai daug kitu faktoriu. Kaip ir vaikai negali atsakyti uz tevu klaidas.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. A    -  2024-04-11, 00:30

    Pagrindine tokiu veikmu priezaStis yra PATYCIOS! ĮSIMINKITE TAI!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...