infa.lt

Dauguma vaikų išauga lyčių painiavą, rodo ilgalaikis olandų tyrimas

20 balandžio
16:52 2024

Šeima nueina

Svarbus Nyderlandų tyrimas parodė, kad dauguma paauglių galiausiai išauga iš lyties sumaišties, vadinamos lyties disforija, o tai dar labiau sustiprino didėjantį nerimą Vakaruose dėl to, ar tikslinga jaunesniems nei 18 metų asmenims taikyti lytį keičiančius vaistus ir operacijas, rašo „The Washington Times” keidinys.

Žurnale „Archives of Sexual Behavior” paskelbtame tyrime, kuriame buvo stebimi 2 772 paaugliai iki ankstyvosios pilnametystės, teigiama, kad 11% paauglių, sulaukę 11 metų, nurodė, kad yra „susipainioję dėl lyties”, o su amžiumi šis skaičius mažėjo ir iki 24-26 metų sumažėjo iki 4 proc.

„Nors ankstyvojoje paauglystėje lytinė sumaištis yra gana dažna, su amžiumi ji apskritai mažėja ir, atrodo, yra susijusi su prastesniu savęs suvokimu ir psichikos sveikata visos raidos metu”, – teigiama Groningeno universiteto medicinos mokslininkų straipsnyje.

Tyrimo metu vaikai buvo suskirstyti į tris trajektorijas pagal jų atsakymą į teiginį „Norėčiau būti priešingos lyties”. Dalyviai turėjo tris pasirinkimo galimybes: „niekada”, „kartais” arba „dažnai”.

Dauguma, t. y. 78 %, teigė, kad jie neturi jokių problemų su savo lyties priėmimu; 19% tyrimo metu savos lyties nepriėmimas mažėjo ir tik 2% didėjo.

Dauguma tyrimo dalyvių, kurių nepasitenkinimas lytimi bėgant metams didėjo, buvo moterys. Tie, kurių nepasitenkinimas lytimi didėjo ir mažėjo, paauglystėje taip pat dažniau jautė žemesnę savivertę nei tie, kuriems nekilo nepasitenkinimas savo lytimi.

„Šio tyrimo rezultatai gali padėti paaugliams suvokti, kad šiuo amžiaus tarpsniu abejoti savo tapatybe ir lytine tapatybe yra normalu ir, kad tai taip pat yra gana įprasta”, – teigiama straipsnyje.

Tyrėjai įspėjo, kad sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai gali norėti būti atsargūs gydydami paauglius, kuriems būdinga lyties disforija, „pirmiausia matydami asmenis, kuriems būdinga intensyvi lyties disforija, ir suteikti jiems išsamesnį vaizdą apie raidos dėsningumų spektrą bendroje populiacijoje, taip pat vaikams, kuriems teikiama jaunimo psichiatrinė pagalba”.

Šios išvados iš naujo paskatino karštas diskusijas dėl jaunesnių nei 18 metų amžiaus pacientų, sergančių lyties disforija, punpavimo lytinio brendimo blokatoriais, priešingos lyties hormonais ir operacijomis – žalojimo būdais, kuriuos skatina sparčiai auganti lyties keitimo pramonė.

„Šie rezultatai griežtai prieštarauja skubotam lyties disforiją patiriančių vaikų lyties keitimui vardan „lytį keičiančio” įsikišimo (straipsnyje vadinamo „lytį patvirtinančia priežiūra”). Būkite saugūs. Išlikite protingi”, – sakė buvęs Harvardo fizikos dėstytojas ir autorius Michaelas Guillenas.

infa.lt: Jei Vakarų vaikai nuo mažens būtų informuojami, kad berniukai yra berniukai, o mergaitės – tai mergaitės – nebūtų net tų tyrime minimų 2 proc. Visi tie procentai susidaro kai vaikams jaukiamas mąstymas, aiškinant, kad yra lytis, o yra „lytinė tapatybė”, kad jie gali nesutapti, kad tai „yra normalu” ir pan.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 86

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....