infa.lt

Rusija kopijuoja Vakarus: gamina maistą su musių lervų miltais – esą sveika, ir net ilgiau negenda

25 balandžio
09:40 2024

asociatyvi nuotr.

Įmonė „Biolaboratorija”, priklausanti Skolkovo inovacijų centrui, pradėjo kepti duoną su juodosios plokščiamusės (Hermetia illucens) lervomis. Įmonė pati augina šiuos vabzdžius Archangelsko srityje esančioje įmonėje. Kaip praneša centro spaudos tarnyba, iškepta duona ilgiau išlieka šviežia, cituoja „Kommersant” leidinys.

Į kilogramą miltų dedama tik pora gramų vabzdžių baltymų. Tokia duona, jei ji nepjaustoma, nesugenda ir nesugenda penkias-septynias dienas.

„Priprasti prie minties, kad tai normalu ir net naudinga, reikėtų pamažu. O kai žmonės pajus šios musės poveikį buityje, pastebės, kad mažiau serga, – daug ramiau suvoks vabzdžius vaistų ir maisto produktų sudėtyje”, – sakė „Biolaboratorijos” įkūrėjas Genadijus Ivanovas.

Toliau musių lervų reklama:

G. Ivanovas tropinių musių lervų naudingąsias savybes tiria nuo 2015 m. Tai daryti jį paskatino jo paties sveikata. Gydytojų nustatyta diagnozė reiškė klubo sąnarių keitimą. Tuomet mokslininkas nusprendė išsiaiškinti, kuriuose regionuose žmonės rečiau serga kaulų ir raumenų sistemos ligomis ir kokia yra jų mityba. Pastarojoje, kaip paaiškėjo, buvo Hermetia illucens musių lervos.

J. Ivanovas pradėjo tyrinėti ir auginti vabzdžius. Jis ir jo mokslininkų komanda išsiaiškino, kad lervų riebalai nesukelia alergijos, yra netoksiški, juose yra kelių grupių natūralių antibiotikų. Eksperimentai parodė, kad musės lervų lipidai (organinių medžiagų grupė) padeda gydyti ūmias kvėpavimo takų infekcijas, gyja žaizdos ir įbrėžimai, be to, juos saugu naudoti kosmetologijoje ir medicinoje.

Be duonos, „Biolaboratorija” jau pagamino ir konservų partiją, į kurią pridėta juodosios plokščiamusės musės lervų. Tai padėjo pailginti konservų galiojimo laiką iki šešių mėnesių. Lervų baltymų taip pat buvo pridėta į karvių pašarus: dėl didelio jų virškinamumo gyvulys suėda 10% mažiau pašaro, bet esą auga 10% geriau.

2022 m. rugsėjį pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas pareiškė, kad augalinių žaliavų naudojimas vietoj gyvūninių baltymų yra pasaulinė tendencija. 2023 m. spalį Rusijos vyriausybė pripažino Hermetia illucens musių veisimą ypatinga žemės ūkio veiklos rūšimi.

Į tuometinį žemės ūkio produktų sąrašą buvo įtraukti produktai, riebalai, kiaušiniai, smulkūs ir rupūs musės miltai, taip pat granulės ir košė iš jos lervų bei pačios lervos (gyvos, atšaldytos ir užšaldytos).

Gyvūninių baltymų pakeitimą vabzdžių baltymais kritikavo ministro pirmininko pavaduotoja Viktorija Abramčenko. 2024 m. sausio mėnesį ji pareiškė, kad vikšrai ir vabzdžių lervos netinka baltymams pakeisti. Geriau iš jų gaminti žuvų maistą, sakė vicepremjerė.

infa.lt: Tuo tarpu tai, ką esą „atrado” rusų mokslininkas ir kas Rusijoje pateikiama kaip naujovė – pasaulyje jau seniai „atrasta” ir aprašyta, pradedant 2012 metais. Ir nueita gerokai toliau, siūlant valgyti jau ir vabalų bei žiogų miltus. Apie tai infa.lt pranešė pirmą kartą dar 2015 m. Vėliau jau buvo ir ES oficialus sprendimas, įteisinęs naminių svirplių miltelius, kaip naują maisto produktą rinkoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 85

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aš irgi neprieštarauju, kad Rusija smogtų į Anglijos teritoriją...

Delfi melagienų skyrelis - tai įžūlių melagių ir aferistų būrelis. Kažkada delfis melavo, kad vakcinos...

prabuskite ir eikite tinkamai balsuoti, tada nereikės kariauti......

Kodėl politikai vagia vis daugiau ?...

Deja tikrai ne, kariauti gali tiktai vyrai, o ne bestuburiai. Kai vyrai supras, kad juos...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....