infa.lt

ES Komisija pasiryžusi kovoti su neapykanta musulmonams ir su „neapykantos kalba”

21 gruodžio
19:20 2022
Imigrantai prašosi į Europą

Nuotrauka: Migrantai ir pabėgėliai prašo makedonų policininkų leisti jiems pereiti sieną iš Graikijos į Makedoniją liūties metu, netoli Graikijos Idomenio kaimo, 2015 m. rugsėjo 10 d. REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo

Islamofobija ir antimusulmoniškos nuotaikos visoje ES vis stiprėja, pripažįsta ES vadovybė, todėl kairieji įstatymų leidėjai paragino Europos Komisiją skubiai paskirti ES kovos su neapykanta musulmonams koordinatorių ir sustiprinti pastangas kovoje su diskriminacija visoje ES, rašo Euractiv..

Remiantis Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) ataskaita, 2021 m. islamofobija toliau augo. ES daugiausia prieš musulmonus nukreiptos neapykantos ir islamofobinių incidentų užfiksuota Prancūzijoje, kurioje kartu su Vokietija gyvena daugiausia Europos musulmonų.

Paneuropinė žmogaus teisių organizacija, spalį priimtoje rezoliucijoje pabrėžė būtinybę „spręsti šį reiškinį prioriteto tvarka” ir pasmerkė „islamofobinės retorikos naudojimą viešajame ir politiniame diskurse, ypač populistiniuose ir kraštutinių dešiniųjų judėjimuose”.

Islamofobija ir kraštutiniai dešinieji

„Deja, nacionaliniu lygmeniu labai nedaug valstybių narių imasi veiksmų, kas susiję su kraštutinių dešiniųjų partijų atėjimu į valdžią”, – EURACTIV skundėsi kurdų kilmės Švedijos europarlamentarė Evin Incir, nurodydama Švedijos ir Italijos atvejus.

Būdama ES Parlamento rezoliucijos dėl kovos su rasizmu pranešėja, ji išreiškė susirūpinimą dėl Europoje stiprėjančių antimusulmoniškų nuotaikų ir jų normalizavimosi „kai kurių šalių politiniame isteblišmente”.

„Kai neapykanta musulmonams normalizuojasi kasdienėje kalboje, tada atstumas tarp žodžių ir veiksmų mažėja, ir tai matome visose mūsų valstybėse narėse.”

EURACTIV paklausta, Komisija nepasakė, ar jai kelia susirūpinimą kraštutinių dešiniųjų vyriausybių šiose šalyse poveikis prieš musulmonus nukreiptai retorikai, tačiau pabrėžė, kad yra „visiškai įsipareigojusi kovoti su visų formų diskriminacija, įskaitant prieš musulmonus nukreiptą neapykantą ir diskriminaciją”.

Kovos su neapykanta musulmonams koordinatoriaus pareigybė laisva nuo 2021 m. liepos, ir ES vykdomoji institucija vis dar ieško „tinkamo kandidato”, EURACTIV sakė Komisijos pareigūnas.

Lapkritį priimtoje rezoliucijoje dėl kovos su rasizmu Europos Parlamentas paragino Komisiją „skubiai paskirti” kovos su neapykanta musulmonams koordinatorių.

„Tai nepriimtina, kad jo iki šiol nėra”, – sakė Evin Incir ir pridūrė, kad visų šių formų rasizmo „šaknys glūdi toje pačioje neapykantoje” ir su jomis turėtų būti kovojama vienodai.

Laukiama, kad ES valstybės narės iki 2022 m. pabaigos pateiks savo nacionalinius kovos su rasizmu veiksmų plano įgyvendinimo planus. Tačiau ne visos vyriausybės pateikė savo nacionalinius planus, nes nėra realiai su kuo kovoti.

Tuo tarpu tikimasi, kad ES institucijos toliau dirbs su pasiūlymu išplėsti dabartinį ES nusikaltimų sąrašą, įtraukiant į jį neapykantos nusikaltimus ir neapykantos kalbą. Kai pasiūlymui pritars visos ES institucijos, Komisija galės siūlyti ES teisės aktus, kuriais neapykantos kalba ir neapykantos nusikaltimai būtų laikomi [kriminaliniais]nusikaltimais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 186

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Gal galima,    -  2022-12-21, 23:23

    mums pries miega,pasakaite apie „zodzio laisve”!? Juk tokia grazi buvo pries 30 metu! Na,tiems kas tikejo,zinoma.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...