infa.lt

Ukraina apkaltino „JPMorgan”, HSBC ir „Citigroup” karo nusikaltimais dėl ryšių su Rusija

16 liepos
09:30 2022
Olegas Ustenka

nuotr. ukrinform.net

Ukrainos vyriausybė paragino didžiuosius JAV ir Europos bankus nutraukti ryšius su bendrovėmis, kurios prekiauja rusiška nafta. Kijevas apkaltino juos karo nusikaltimais, pagrasino kreiptis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) ir pažadėjo neleisti jiems finansuoti būsimo Ukrainos atstatymo.

Ukrainos prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Olegas Ustenka išsiuntė laiškus JAV bendrovėms „JPMorgan Chase”, „Citigroup”, Didžiosios Britanijos HSBC ir Prancūzijos „Credit Agricole”.

Politikas paprašė jų nebendradarbiauti su įmonėmis, susijusiomis su Rusijos nafta, taip pat parduoti turimus Rusijos naftos ir dujų įmonių akcijų paketus. HSBC ir „Credit Agricole” turi „Gazprom” ir „Rosneft” akcijų ir teikia paskolas bendrovėms „LUKOIL” ir „Vitol”, kurios prekiauja Rusijos nafta. „JPMorgan” skolina „Vitol”, o jos investiciniam fondui priklauso „Gazprom”, „Rosneft” ir „Sberbank” akcijų.

O. Ustenka kaltino bankus užtempiant karo veiksmus Ukrainoje. Atskirai laiške kritikuojama „JPMorgan” prognozė, kurioje ekspertai įspėjo apie riziką, kad naftos kainos gali pakilti iki 380 JAV dolerių už barelį, jei bus nustatyta Rusijos energijos išteklių kainų viršutinė riba. Pareigūnas mano, kad ši informacija „kursto paniką” ir yra pagrįsta „nekokybiška analize”.

Ukrainos prezidento patarėjas laikraščiui „Financial Times” teigė, kad Teisingumo ministerija ketina pateikti ieškinius prieš bankus Tarptautiniam baudžiamajam teismui pasibaigus konfliktui. Jis pareiškė, kad Ukrainos žvalgybos agentūros renka informaciją apie finansinių korporacijų paramą Rusijos naftos ir dujų pramonei. „Mano požiūriu, jie vykdo karo nusikaltimus, nes padeda Putino režimui šiuo konkrečiu būdu ir remia režimą”, – sakė O. Ustenka. FT patikslina, kad TBT gali tirti tik asmenų, o ne vyriausybių ar korporacijų nusikaltimus.

„JPMorgan”, atsakydamas į FT užklausą, teigė, kad aktyviai dalyvauja užtikrinant antirusiškų sankcijų vykdymą. Citigroup ir Credit Agricole pakartojo pareiškimus apie operacijų Rusijoje nutraukimą, HSBC atsisakė komentuoti.

Rusijai prasidėjus karinį įsiveržimą į Ukrainą, beveik visi užsienio bankų valdytojai planavo aktyvų pardavimą. „JP Morgan Chase”, „Goldman Sachs” ir „Deutsche Bank” paskelbė apie planus pasitraukti iš Rusijos rinkos. Tačiau per keturis mėnesius tik du sandoriai pasiekė galutinį etapą – „Rosbank” ir „HCF-Bank” kontrolės pardavimas Rusijos rezidentams. Tačiau dieną prieš tai, liepos 15 d., užsienio bankams buvo uždrausta parduoti Rusijos dukterines įmones.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 168

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Patriotas    -  2022-07-16, 15:09

    😀 išjungi šviesą ir žiurkės pradeda ėst viena kita 😀

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai tegul seimas parodo pavyzdį, visi seimūnai į Ukrainą ir kuo greičiau...

smulki info apie tikruosius pasaulio šeimininkus: web.archive.org/web/20211227085927/http://chuckmaultsby.com/index.html...

Pasirengęs siųsti ją na..ui, bet jos orientacija abejotina…gali neiti....

Mano manymu, ji visiška idiotų. Va kas įvyksta, jai prie valdžios prileidžiamos bevaikės senmergės. Jai...

Kad sankcijos yra ne Rusijai, bet tiems durneliams, kurie jų laikosi......

A5

Klaunui pradejo demesio trukti :)...

A5

Dabar Vakarai kelia gamybos pramone i Vietnama, Malazija vel lipdami ant to pacio greblio bet...