infa.lt

NVSC apie 5G ryšio plėtrą Lietuvoje – poveikis sveikatai ir priežiūra

19 lapkričio
04:30 2020

 

Lietuvoje pradėjus veikti 5 G technologijai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai paaiškina, kokį poveikį sveikatai kelia ar gali kelti įrenginiai, skleidžiantys elektromagnetinę spinduliuotę, ar 5 G technologijos atsiradimas turės įtakos gyventojų sveikatai ir kaip bus prižiūrima, kad su šia technologija susiję įrenginiai nekeltų pavojaus.

Lūkesčiai – dideli  
5G ryšys (dar vadinamas 5G technologija) – tai mobilusis ryšys, pasižymintis ypač dideliu pralaidumu, maža delsa bei plačiomis pritaikymo galimybėmis. Lietuvoje 5G ryšys šiuo metu yra bandomas. Jo pritaikymo galimybės kol kas yra ribotos dėl mažos įrenginių ir procesų nuotolinio valdymo technologijų pasiūlos.

Ateityje ypač daug tikimasi iš 5G ryšio ir nuotolinės asmens sveikatos priežiūros plėtros. Numatoma, kad 5G leis pacientams nuotoliniu būdu vizualiai susisiekti su gydytojais, gydytojams stebėti pacientų gyvybinius parametrus, operatyviai koreguoti gydymą, net atlikti kai kurias intervencijas. Maža 5G delsa užtikrins, kad laiku bus atliekama diagnostika, pradedamas ir koreguojamas gydymas nuotoliniu būdu.

5G ryšys yra mobiliojo ryšio plėtros, ypač 4G, tąsa. Ateityje 5G ryšys veiks didesnio dažnio ruože negu įprastai veikia  4G. Planuojama, kad bus įrengiamos bazinės stotys ir mažos aprėpties belaidžio ryšio prieigos taškai (iki 10 W).

Spinduliuotės lygis neturėtų padidėti žymiai
Mobiliojo ryšio bazinės stotys skleidžia radijo dažnio elektromagnetinį lauką (EML). Visuomenė nerimauja, kad išplėtojus tokių įrenginių tinklą, gali būti daromas neigiamas poveikis sveikatai dėl jų skleidžiamo EML bangų didelio dažnio ir dėl įrenginių galingumo.

„Sulaukiame klausimų apie šios technologijos poveikį sveikatai. Tačiau reikėtų pabrėžti, kad mobiliojo ryšio plėtros specialistų nuomone, radijo dažnio EML lygis dėl 5G technologijos diegimo neturėtų reikšmingai padidėti ir sudarys tik nedidelę dalį EML intensyvumo parametrų leidžiamųjų verčių gyvenamojoje teritorijoje, tačiau tik atlikus EML matavimus galima bus patvirtinti šią nuomonę. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad GHz dažnių ruožo EML (dar vadinamos mikrobangomis) neprasiskverbia į gilesnius kūno sluoksnius, o paveikia tik kūno paviršių, t. y. odą“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė.

Pasak specialistų, iki šiol išsamiai ištirta ir įrodyta, kad EML sukelia žmogui šiluminį poveikį, t. y. pakyla audinių ar organų temperatūra. Pagal šį poveikį yra nustatytos EML intensyvumo leidžiamosios vertės, kurių neviršijant išvengiama šiluminio poveikio, kuris galėtų sukelti audinio ar organo pažeidimus. Šiuo metu Lietuvoje gyvenamojoje aplinkoje elektromagnetinio lauko energijos srauto tankis radijo dažnių intervale nuo 2 GHz iki 300 GHz negali viršyti 10 W/m2.

Mokslo bendruomenė tiria ir kitą galimą elektromagnetinio lauko poveikį (onkologinių ligų atsiradimą, neigiamą poveikį miegui, vaisingumui, genotoksiškumui ir kt.). Visgi Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, iki šiol nėra nustatyta, kad leidžiamų verčių neviršijantis EML turi ilgalaikį poveikį ir gali sukelti minėtus sveikatos sutrikimus. Mokslinės diskusijos dėl neterminio poveikio tebesitęsia, taip pat daug dėmesio skiriama mobiliųjų telefonų poveikio sveikatai tyrimams. Moksliškai patvirtinus bet kokį neterminį poveikį, turės būti peržiūrimos EML leidžiamosios vertės.

Griežtai prižiūrima veikla
Lietuvoje radiotechninių objektų, skleidžiančių EML, priežiūra yra reglamentuota. NVSC vykdo šių objektų kontrolę, derina radiotechninės dalies projektus ir elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos planus. Be to, radiotechninių objektų operatoriai privalo periodiškai atlikti EML matavimus, o rezultatai skelbiami NVSC tinklalapyje. Ši nustatyta tvarka bus taikoma ir 5G ryšio įrenginiams.

NVSC specialistai primena, kad norėdami mažinti elektromagnetinio lauko poveikį savo sveikatai, turime  atsakingai naudotis mobiliaisiais telefonais. „Šie prietaisai yra arčiausiai mūsų kūno, o jų poveikis sveikatai vis dar tiriamas. Rekomenduojama stengtis išlaikyti kuo didesnį telefono atstumą nuo kūno, riboti naudojimosi laiką, ypač vaikams. Be to, nereikėtų pamiršti, kad mobiliuoju ryšiu prieinama virtuali tikrovė gali neigiamai veikti vaikų psichoemocinę būklę, ilgalaikis buvimas joje skatinti fiziškai pasyvų gyvenimo būdą, bloginti regą“, – įspėja I. Taraškevičienė.

NVSC turimais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje iš viso yra sumontuoti 7 radiotechniniai objektai, naudojantys 5G ryšį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 87

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...