infa.lt

Rusijos video žaidimų industrija pustosi padus

26 rugsėjo
16:29 2022
Tinklo žaidimai ir žaidėjai

asociatyvi nuotrauka: aliance / dpa

Video žaidimų kūrimo studijos išveža darbuotojus iš Rusijos.

Žaidimų kūrėjai ėmė evakuoti savo darbuotojus iš Rusijos, be kita ko, išpirkdami ištisus užsakomuosius skrydžius. Pasak „Kommersant”, kalbama apie vieną atvejį, kai vienu metu buvo išvežta 100 vyrų ir jų šeimos. Rinkos dalyviai teigia, kad du trečdaliai žaidimų kūrimo studijų darbuotojų yra menininkai ir dizaineriai, kurie formaliai nėra IT specialistai (jiems mobilizacija atidėta), o tai reiškia, kad jie negali tikėtis atidėjimo.

Panika industrijoje jau naudojasi užsienio studijos, kurios anksčiau nenorėjo samdyti rusų, o dabar noriai samdo iš šalies bėgančius kūrėjus, kad jie nebūtų mobilizuojami.

Pasak „Kommersant” šaltinių, vaizdo žaidimų kūrimo rinkoje, studijos pradėjo organizuoti darbuotojų išvežimą iš šalies dėl rugsėjo 21 d. įvestos dalinės mobilizacijos. Vienos didelės rusų studijos, kuri jau kovo mėn. perkėlė savo verslą į užsienį, prodiuseris sakė, kad viena vaizdo žaidimų kūrimo bendrovė užsakė užsakomąjį skrydį, kad iš Rusijos išvežtų apie 100 savo darbuotojų vyrų, kuriuos būtų galima mobilizuoti, kartu su jų šeimomis.

Apie tai, kad Rusijos kūrėjai samdo užsakomuosius skrydžius specialistams evakuoti, žino ir „Kommersant” šaltinis vienoje didžiausių NVS žaidimų studijų. Jis teigia, kad „tai nėra pavienė istorija”.

Informacinių technologijų bendrovės iš karto po mobilizacijos paskelbimo paprašė Informacijos ministerijos suteikti išlygas pagrindinių IT bendrovių darbuotojams. Ministerija buvo viena pirmųjų, kuriai pavyko pasiekti aiškumo šiuo klausimu, ir dar rugsėjo 23 d. paskelbė paaiškinimą, pagal kurį IT bendrovių, telekomunikacijų bendrovių ir žiniasklaidos priemonių darbuotojai gali gauti mobilizacijos išlygą, o vieni iš kriterijų yra profilinis išsilavinimas ir darbas pagal profesiją.

Tuo pat metu, anot „Kommersant” pašnekovo iš rusų kalba veikiančios studijos, žaidimų kūrimo rinkoje tvyro „panika”, nes nemaža dalis darbuotojų net teoriškai negalės gauti vyriausybės žadėtų išlygų:

„Tam reikia didelio IT išsilavinimo, o tai reiškia, kad mums gresia pavojus visiems vadovams, menininkams ir žaidimų dizaineriams, t. y. dviem trečdaliams kiekvienos studijos darbuotojų.”

„Kommersant” šaltinis priduria, kad per pastaruosius kelis mėnesius Rusiją palikusios studijos palankiai vertino kai kurių darbuotojų norą dirbti iš Rusijos nuotoliniu būdu, tačiau dabar padėtis iš esmės pasikeitė: „Palikti darbuotojus šalyje reiškia susitaikyti su tuo, kad kažkas bus mobilizuotas ir liks kadrų, kurių greitai nepakeisi, skylė.

O išvykę, greičiausiai, jau nebegrįš, nes Rusijoje gali būti laikomi dezertyrais, jei neatvyktų šaukimo mobilizacijai atveju.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Na,    -  2022-09-27, 01:50

    Baltarusijos IT irgi nese mirckus. Kas i Lenkija,kas i Gruzija. Tik,nepanasu,kad ten ju kas lauke…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...