infa.lt

Irano dronų gamintojams pritaikytos JAV sankcijos už jų tiekimą Rusijai

09 rugsėjo
09:52 2022
Irano karinis dronas

AFP nuotrauka

Jungtinės Valstijos apkaltino Iraną, kad šis tiekia bepiločius orlaivius Rusijai, kuri šiuos panaudoja kare Ukrainoje, tačiau Teheranas tai neigia, kaip ir tai, kad jis gamina bepiločius orlaivius ir jų komponentus skirtus IRGC (Islamo revoliucijos gvardijos korpusas).

Išvardintos keturios dronus gaminančios bendrovės ir vienos iš jų direktorius. Visi jie yra įtraukti į Specialiai įvardytų piliečių sąrašą (SDN, Specially Designated Nationals List), kuriame esantiems subjektams taikomi griežčiausi apribojimai. Apie tai pranešė „Reuters”.

Visų pirma JAV įvedė sankcijas Irano oro transporto bendrovei „Safiran Airport Services”, kuri, pasak Vašingtono, tiekia Rusijai dronus, o Maskva juos naudoja per karines operacijas Ukrainoje. Iždo departamentas teigė, kad Safiran „koordinavo Rusijos karinius skrydžius tarp Irano ir Rusijos, įskaitant tuos, kurių metu buvo gabenami Irano bepiločiai orlaiviai, personalas ir susijusi įranga”.

„Informacija taip pat rodo, kad Rusijos karinės pajėgos, ketina naudoti Irano bepiločius orlaivius, kai jie bus surinkti ir išbandyti, kartu su Rusijos bepiločiais orlaiviais”, – teigiama JAV Iždo departamento pranešime.

Sankcijos taip pat buvo įvestos bendrovei „Paravar Pars, Design And Manufacturing Of Aircraft Engines, Baharestan Kish” ir jos direktoriui Rahmatollah Heidari, kurie, pasak JAV URM, dalyvauja „Irano bepiločių orlaivių ir jų komponentų, skirtų Islamo revoliucijos gvardijos korpusui, įskaitant jo oro ir jūrų pajėgas, tyrimuose, kūrime, gamyboje ir įsigijime”.

JAV iždo departamento duomenimis, „Parawar Pars” gamyboje naudojo JAV ir Izraelyje pagamintus dronų modelius, tik šiek tiek juos perdarydama. Apie kokius dronus kalbama, pranešime nenurodoma.

Dar liepą Jungtinės Valstijos teigė turėjusios informacijos apie Irano planus Rusijai tiekti iki kelių šimtų bepiločių orlaivių. Vašingtono teigimu, Maskva planavo juos panaudoti kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą. Tarp bepiločių orlaivių bus ir tokių, kurie gali nešti ginklus.

Iranas pranešimo nepatvirtino, teigdamas, kad pastaruoju metu su Rusija nebendradarbiauja modernių technologijų srityje. Kremlius taip pat pareiškė, kad prezidentas Vladimiras Putinas su Irano valdžios institucijomis neaptarinėjo dronų tiekimo klausimo.

Tuo tarpu jau rugpjūtį JAV pagrasino Iranui sankcijomis už dronų tiekimą Rusijai. Valstybės departamentas taip pat teigė turįs įrodymų, kad Rusijos kariškiai buvo apmokyti valdyti šias mašinas Irane.

Vėliau laikraštis „The Washington Post”, remdamasis savo šaltiniais, pranešė, kad Rusijos krovininiai lėktuvai jau pristatė pirmąją dronų partiją iš Irano. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, komentuodamas šią publikaciją, pareiškė, kad pastaruoju metu ši leidinys skelbia „daug informacinių netikslumų”.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos susiduria su rimtu karinių atsargų trūkumu karinėms operacijoms Ukrainoje vykdyti, iš dalies dėl galiojančių sankcijų ir eksporto kontrolės, todėl Rusija priversta kreiptis į nepatikimas šalis, tokias kaip Iranas, dėl ginklų ir įrangos”, – ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Anthony Blinken ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „reikalaus atsakomybės” iš tų, kurie remia Rusijos invaziją į Ukrainą.

JAV pareigūnas rugpjūtį agentūrai „Reuters” sakė, kad Irane pagaminti rusiški bepiločiai orlaiviai patyrė „daugybę gedimų”.

„Mūsų duomenimis, Rusija ketina naudoti Irano bepiločius orlaivius, galinčius vykdyti atakas „oras-žemė”, elektroninį karą ir koreguoti ugnį prieš taikinius Ukrainoje”, – agentūrai sakė šaltinis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 208

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......