infa.lt

Gabrielius Landsbergis ragina „laisvąjį pasaulį“ stoti į konfrontaciją su Kinija

10 rugpjūčio
08:31 2022

Gabrielius Landsbergis

Rugpjūčio 8 dieną leidinyje „The Telegraph“ buvo paskelbtas Gabrieliaus Landsbergio straipsnis apie Kinijos konfliktą su JAV dėl Taivano.

Tiesa, savo straipsnyje jis kalba tik apie Kinijos konfliktą su Taivanu, niekur neminėdamas Jungtinių Valstijų vaidmens šiame konflikte, išskyrus momentą apie JAV Atstovų rūmų pirmininkės, Nancy Pelosi plačiai nuskambėjusią kelionę į Taivaną, po kurios ten iki šiol vyksta ir Kinijos, ir Taivano kariniai manevrai, rodantys augančią įtampą regione. Plačiau apie tai…

Gabrielius Landsbergis savo straipsnyje išreiškė viltį, kad Nancy Pelosi „pavyzdžiu netrukus paseks ir daugiau laisvės ir demokratijos gynėjų“, kas iš esmės reikštų (jei išsipildytų G.L. viltys) antrojo įtampos židinio atsiradimą pasaulyje po Ukrainos.

Pasaulinė saugumo architektūra pavojingai girgžda. Visur matome bandymus išjudinti tarptautinės taikos ir stabilumo valtį.

Kyla pagunda užmerkti akis prieš akivaizdžius grasinimus sunaikinti vieną iš gyvybingiausių laisvų visuomenių ir pažangių demokratijų Taivane“, – rašo Lietuvos URM ministras.

Čia ko gero reikėtų prisiminti, jog nėra jokios tarptautinės taikos ir stabilumo. Pasaulyje nuolat vyko ir vyksta karai, kuriuose „gindami taiką ir stabilumą“ dalyvauja Vakarų ir NATO kariai.

Visas stabilumas palaikomas iš tiesų tik ekonomine ir karine galia, ir tik remiantis jos santykiu globaliai pasaulyje išlaikomas balansas tarp didžiųjų valstybių. Mažosioms telieka tyliai prisitaikyti prie didžiųjų susitartos tvarkos.

Turbūt reikėtų prisiminti, kad vos ne kiekviena valstybė sukūrusi su Kinija diplomatinius santykius yra pasirašiusi „vieningos Kinijos“ susitarimą, kuriame Taivanas pripažįstamas „nedaloma Kinijos dalimi“.

Lietuva irgi yra pasirašiusi tokį susitarimą, kurio esmę siekia nuneigti G.Landsbergis kalbėdamas apie „laisvą Taivano visuomenę“.

Kalbant bendrai – laisva visuomenė dabartiniame pasaulyje gali būti tik ta, kuri savo sprendimus gali apginti karine ir ekonomine galia. Visos kitos visuomenės (valstybės) yra priklausomos nuo stipresnių sąjungininkų, į kurių reikalavimus tiesiog privalo atsižvelgti, jei nori ir toliau išsaugoti jų paramą. Taivanas irgi nėra išimtis. Tad šiuo ir teisiniu požiūriu nėra laisvas.

G. Landsbergis pavyzdžiu pasitelkia Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą sulygindamas tai su besivystančiu Taivano konfliktu, kas iš esmės nėra teisinga, nes Taivanas nėra suvereni šalis, galinti vykdyti savo savarankišką užsienio politiką.

Taivanas turi plačią autonomiją, tačiau pasaulyje pripažintas kaip žemyninės Kinijos dalis. Tą pripažįsta net JAV, iki pat šiol neatsidariusios Taivano diplomatinės atstovybės, vykdydamos tą pačią aukščiau minėtą sutartį.

„Mums reikia pasaulinės tvarkos, kurioje mažesnės demokratijos, tokios kaip Ukraina, Taivanas ar Lietuva, nebūtų nereikalingos“, – neaišku kam adresuoja reikalavimą politikas.

Kad to išvengtume, turime dabar garsiai ir aiškiai parodyti: laisvasis pasaulis negali ir neleis, kad Taivanas taptų antrąja Ukraina“, – teigia G.Landsbergis ir priduria:

„Nuo tada, kai 2021 m. vasarą tapome pirmąja ES nare, atidariusia Taivano atstovybę Taivano pavadinimu, Kinija su Lietuva pradėjo prekybos karą.“

Šioje vietoje reikėtų pastebėti, jog Lietuva tapo ne tik pirmąja ES, bet ir pirmoji pasaulyje, atsidariusi Taivano atstovybę. Ir labai dėl to nukentėjo ekonomine, ir politine prasme.

Ir, kol kas tame tapo ne tik pirmąja ES (kaip mini G.Landsbergis), bet ir vienintele visame pasaulyje.

Vienintele ir tame, kad Lietuvos URM ministras toliau eskaluoja įtampą su Kinija, ragindamas į konfliktą įsitraukti kitas šalis, nenorėdamas likti vieninteliu atsakingu už jo sugriautus Lietuvos ekonominius ir politinius ryšius su šia šalimi. Ko pasekoje, mūsų šalis diplomatiniu lygiu Kinijoje teliko tik „reikalų patikėtinio“ lygmenyje. Su kuriuo nieko negalima tartis, tik jam nurodyti. Ar toks turėtų būti užsienio politikos su viena galingiausių pasaulio šalių rezultatas?

Beje, kad pasirodytų, jog viskas, kas rašoma nėra tik tušti žodžiai – Lietuvos delegacija nuo sekmadienio lankosi Taivane, į ką ne itin draugiškai sureagavo Kinija, savo valstybės leidinyje paminėjusi (kol kas dar  ekspertų lygmenyje) apie galimą diplomatinių santykių nutraukimą. Plačiau apie tai…

Beje, pats Taivanas jokios laisvės ar nepriklausomybės nuo Kinijos – nereikalauja. Ji tik nori išsaugoti esamą status quo, kurį iki šiol sėkmingai išlaikė, kol Kinija nebuvo pradėta provokuoti atstovybės Lietuvoje atidarymu. Ir panašu, jog garvežys jau pajudėjo.

Ar jį kas sustabdys?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 235

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...