infa.lt

Lietuvos delegacija sekmadienį apsilankė Taivane – Kinija sureagavo

09 rugpjūčio
06:40 2022

Kinijos valstybės leidinys The Global Times sureagavo į Lietuvos 11-os žmonių delegacijos vizitą Taivanyje, ką pavadino „pikta ir akivaizdžia” provokacija, nukreipta prieš vieningos Kinijos principą ir pagrasino diplomatinių santykių nutraukimu. Toliau seka vertimas:

„JAV Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi surengus provokacinį vizitą į Taivaną ir neatsižvelgus į griežtą tarptautinės bendruomenės kritiką dėl jos neatsakingo žingsnio bei Kinijos surengtų precedento neturinčių didelio masto karinių pratybų sąsiauryje, Lietuva sekmadienį į šią salą išsiuntė 11 pareigūnų delegaciją. Ekspertai įspėjo, kad bet koks Lietuvos bandymas paminti vienos Kinijos principą gali turėti rimtų pasekmių, įskaitant Pekino diplomatinių ryšių su šalimi nutraukimą” – rašo portalas.

Lietuvos susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė, vadovaujanti 11 narių delegacijai, sekmadienį atvyko į salą penkių dienų vizito, pranešė Taivano užsienio reikalų departamentas atnaujintame pranešime socialiniame tinkle „Twitter”.

„Delegacija ketina aplankyti vietos transporto agentūras ir elektrinių autobusų gamintojus, kad išnagrinėtų bendradarbiavimo galimybes išmaniosios ir ekologiškos transporto pramonės srityse, taip pat „pademonstruotų dviejų demokratinių sąjungininkių solidarumą”, sakoma tarnybos pranešime, apie ką šeštadienį pranešė žiniasklaida”, – rašo Kinijos leidinys.

Tai trečiasis Baltijos valstybės viceministrų vizitas į Taivaną, po birželio 20 d. įvykusių Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministrės Jovitos Neliupšienės ir birželio 22 d. žemės ūkio viceministro Egidijaus Giedraičio vizitų.

Ekspertai pažymėjo, kad Lietuvos sprendimas apsilankyti saloje tokiu įtemptu metu yra pikta ir akivaizdi provokacija, todėl Kinija turėtų į ją reaguoti griežčiau.

„Turėtume atkreipti dėmesį į tai, ko atvyko Lietuvos delegacija. Jei ji nori žaisti su ugnimi dėl vienos Kinijos principo, tai pavojingas veiksmas ir kainuos brangiai. Jau ir taip pablogėjusių dvišalių santykių kontekste Kinija gali net svarstyti galimybę nutraukti diplomatinius ryšius”, – pirmadienį laikraščiui „Global Times” sakė Kinijos socialinių mokslų akademijos (CASS) Europos studijų mokslinis bendradarbis Liu Zuokui.

Lietuva ir JAV naudojasi viena kita dėl Taivano klausimo, pirmadienį laikraščiui „Global Times” pareiškė Kinijos tarptautinių studijų instituto Europos studijų departamento direktorius Cui Hongjian.

„Lietuva mano, kad N. Pelosi vizitas į Taivaną parodė JAV požiūrį ir laikė jį padrąsinimu, kuriuo ji turėtų atidžiai sekti, kad parodytų savo veiksmų koordinavimą, lojalumą ir paramą JAV, siekdama gauti iš jų daugiau paramos.

„Praėjus dienai po Pelosi atvykimo į Taipėjų, Lietuvos užsienio reikalų ministras gyrė šią kelionę, sakydamas, kad ji „daug plačiau atvėrė duris į Taivaną”, pranešė Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija LRT”, – rašo Global Times.

Nors, kai kurie Vakaruose sureikšmino Pelosi vizitą, sakydami, kad jis paskatins daugiau šalių pasielgti taip pat ir dar labiau kvestionuoti Kinijos rezultatus, stebėtojai išreiškė pasitikėjimą gausiomis Kinijos atsakomosiomis diplomatinėmis ir karinėmis priemonėmis, kurios veiksmingai atgraso nuo tokių pavojingų minčių.

Daugiau nei 170 pasaulio šalių išreiškė savo įsipareigojimą laikytis vienos Kinijos principo ir remti Kinijos pastangas išlaikyti savo suverenitetą. Tai yra didžiulis pranašumas, palyginti su JAV puse ir keliais jos šalininkais, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Taip pat verta paminėti, kad Lietuva planuoja rugsėjo 12 d. Taipėjuje atidaryti savo prekybos biurą, remdamasis Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministre Jovita Neliupšiene, liepos mėn. rašė laikraštis „Taipei Times”. Prekybos biuras yra praėjusių metų liepą pasirašyto susitarimo, pagal kurį abi šalys susitarė „atidaryti abipuses de facto ambasadas viena kitos sostinėse”, dalis, sakoma pranešime.

Ekspertai pažymėjo, kad Lietuva neturi daug ekonominių interesų saloje, todėl į šią kelionę ji vyksta siekdama pataikauti ir įtikti didžiajam broliui JAV.

 

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 269

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....