infa.lt

Indijos ir Pakistano sąskaita didėja JAV suskystintų dujų eksportas į Europą

26 liepos
22:24 2022
DGD dujų tankeris

Dujovežis „Isabella”, gabenantis JAV kilmės SGD, įplaukia į SGD terminalo uostą Swinoujscie, Lenkijoje, 2022 m. balandžio 28 d. (EPA-EFE/Marcin Bielecki)

Remiantis „Reuters” atlikta „Refinitiv” surinktų eksporto duomenų analize, Jungtinės Amerikos Valstijos gali viršyti J. Bideno kovo mėn. įsipareigojimą šiais metais į Europą papildomai eksportuoti 15 mlrd. kubinių metrų SGD ir patrigubinti šį pažadą, praneša Euractiv.

Kai kovo mėn. JAV prezidentas Džo Baidenas Europos vadovams pažadėjo, kad padės užtikrinti naują suskystintų gamtinių dujų tiekimą, kad būtų kompensuotas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą atsiradęs dujų trūkumas, jo pažadas buvo sutiktas skeptiškai.

Tačiau paaiškėjo, kad J. Bideno pažadas galėjo būti pernelyg kuklus.

Pirmoji gamtinių dujų gamintoja Nr.1, pirmąjį 2022 m. pusmetį tapo didžiausia SGD eksportuotoja pasaulyje, pirmadienį (liepos 25 d.) pranešė JAV energetikos informacijos administracija (EIA).

Šis šuolis yra gera žinia J. Bideno administracijai, kuri siekė stiprinti energetinius ryšius su Europa kaip būdą kovoti su Rusijos įtaka. Tačiau, atsižvelgiant į didžiulę gamtinių dujų paklausą pasaulyje, šis importas iš Europos vyksta skurdesnių šalių, tokių kaip Pakistanas ir Indija, sąskaita, nes jos gali susidurti su energijos deficitu arba būti priverstos sudaryti naujus susitarimus su Rusija.

Iki šių metų birželio mėn. JAV eksportavo apie 57 mlrd. kubinių metrų dujų SGD pavidalu, iš kurių 39 mlrd. kubinių metrų, t. y. 68 %, buvo eksportuota į Europą, rodo „Refinitiv” duomenys. Palyginti su 34 mlrd. kubinių metrų, arba 35%, SGD eksporto į Europą per visus 2021 metus.

Tai reiškia, kad per pirmuosius šešis 2022 m. mėnesius Jungtinės Valstijos į Europą jau išsiuntė daugiau dujų nei per visus 12 mėnesių 2021 metais. Jei eksportas į Europą tokiu pat tempu tęsis ir antrąjį 2022 m. pusmetį, bendras eksporto padidėjimas, palyginti su 2021 m., bus apie 45 mlrd. m³.

Tačiau birželio mėn. eksporto tempas sulėtėjo po to, kai dėl gaisro buvo uždarytas „Freeport LNG”, kuriame perdirbama apie 20% JAV SGD. Iki metų pabaigos nesitikima, kad ji veiks visu pajėgumu.

Kitas iššūkis gali būti gerokai viršijantis vidurkį Atlanto uraganų sezonas, teigė analitikai.

Didesnis pelnas Europoje

Netikėtas pokytis vyksta dėl to, kad siuntėjai sutinka mokėti sutartines baudas už tai, kad nepristato krovinių į tokias šalis kaip Pakistanas ar Indija, ir nukreipia krovinius į Europą, kur aukšta dujų kaina padengia baudas ir generuoja didesnį pelną, sakė analitikai.

Analitikai, kurie anksčiau teigė, kad Bideno tikslas nepasiekiamas, dabar sako, kad pramonė, kurioje dominuoja tokios bendrovės kaip „Cheniere Energy Inc” ir „TotalEnergies”, pasirodė esanti daug lankstesnė, nei jie tikėjosi.

„Ji tapo daug lankstesnė, nei dauguma manė vos prieš tris mėnesius. Jei reikia ką nors daryti, viskas pajudinama”, – sakė „Eurasia Group” energetikos ir klimato direktorius Henningas Gloysteinas (Henning Gloystein).

Tačiau tai reiškia, kad sumažėjo JAV SGD importas į mažiau mokančias šalis. Pavyzdžiui, į Belgiją JAV SGD importas išaugo apie 650%, o Pakistane JAV importas sumažėjo 72%, rodo duomenys.

Lyginamosios dujų kainos Europoje 2022 metais iki šiol vidutiniškai siekė 34,06 JAV dolerio už milijoną britų terminių vienetų (mmBtu), lyginant su 29,99 JAV dolerio Azijoje ir 6,12 JAV dolerio Jungtinėse Valstijose.

Palyginti su 2021 metų vidutinėmis 16,04 JAV dolerio kainomis Europoje, 18,00 JAV dolerio Azijoje ir 3,73 JAV dolerio Jungtinėse Valstijose, parodė duomenys.

„Kroviniai keliaus ten, kur jų pareikalaus rinka”, – sakė Hjustono universiteto energetikos ekonomistas Edas Hiršas. (ir kur bus daugiau mokama)

Vis dar nepakankamai

Vasario mėn. didžiausios Europos dujų tiekėjos karinė invazija padidino jau ir taip aukštas energijos kainas iki rekordinių ir paskatino ES įsipareigoti šiais metais dviem trečdaliais sumažinti rusiškų dujų vartojimą, didinant importą iš kitų šalių ir skatinant atsinaujinančiosios energijos naudojimą.

Nepaisant netikėtai padidėjusio Jungtinių Amerikos Valstijų importo, ES vis dar yra keblioje padėtyje artėjant didelio vartojimo žiemos sezonui, nes Rusija ir ketina visai nutraukti dujų tiekimą.

ES paragino valstybes nares iki kovo mėn. 15 proc. sumažinti dujų vartojimą  imantis neatidėliotinų priemonių.

J. Bidenas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen taip pat paskelbė apie planą sudaryti darbo grupę, kuri sumažintų Europos priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro, įskaitant dujas.

Komisija ketina užtikrinti, kad ES bent iki 2030 m. galėtų gauti apie 50 mlrd. kubinių metrų papildomų JAV SGD, o JAV šį skaičių ketina viršyti jau šiemet.

Tačiau analitikai teigia, kad JAV krovinių peradresavimas nebus ilgalaikis, nes Azijoje ir Pietų Amerikoje kainos kyla, kad pritrauktų daugiau krovinių, o klientai kreipiasi į teismą, kad išreikalautų pristatyti krovinius pagal sutartis.

„Tikrai žiauri ir negailestinga realybė yra ta, kad Europa išstumia didelę dalį besivystančių rinkų. Ilgalaikėje perspektyvoje tai nėra tvaru ir dėl to jau dabar Pietų Azijoje trūksta energijos”, – sakė Gloysteinas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 191

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Patriotas    -  2022-07-26, 23:18

    Įdomu kas bus kai Indija Pakistanas Iranas Kinija didžioji dalis Afrikos pereis į BRICS ir pirks sąlyginai pigią Rusijos energiją tiek dujos tiek naftos produktai. Vakarų bankinė sistemos griūtis. Skausmas skausmas skausmas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....