infa.lt

Konkurencija. Visuomenė išstumta iš savarankiško dalyvavimo rinkimuose „rinkos” – tam pritarė visos partijos

30 birželio
20:03 2022

 

Seimas priėmė Politinių organizacijų įstatymą, kuris nuo rugsėjo 1 d. pakeis šiuo metu veikiantį Politinių partijų įstatymą.

Politinių organizacijų įstatymas reglamentuos juridinių asmenų, kurių teisinė forma yra politinė partija arba politinis komitetas, steigimą, veiklą, teises, pabaigos (reorganizavimo ir likvidavimo) ir pertvarkymo ypatumus, politinių partijų ir politinių komitetų finansavimo ir finansavimo kontrolės tvarką.

Už Politinių organizacijų įstatymą (projektas Nr. XIVP-1280(2) balsavo 97 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 4 parlamentarai.

Didžiausias pokytis − rinkimų komitetams

Priimtame teisės akte naujai ir detaliai reglamentuotas rinkimų komitetų įsteigimas, veikla ir atsakomybė.

Rinkimų komitetai turės būti įsteigti kaip juridiniai asmenys, panašiai kaip politinės partijos. Rinkimų komitetai pagal patvirtintą modelį bus steigiami tik dėl savivaldos arba Europos Parlamento rinkimų.

Politiniam komitetui, siekiančiam dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, įsteigti bus būtina turėti ne mažiau kaip 1 000 steigėjų. Politinei partijai įsteigti bus būtina, kad ji Lietuvoje turėtų ne mažiau kaip 2 000 steigėjų.

Politiniam komitetui, ketinančiam dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, įsteigti bus būtina, kad jį steigtų 0,1 proc. toje savivaldybėje ne trumpiau negu pusę metų gyvenamąją vietą deklaravusių gyventojų, kurių turi būti ne mažiau negu dvigubas tos savivaldybės tarybos narių skaičius (pvz., Vilniaus miesto savivaldybėje – 580, Kauno miesto savivaldybėje – 289, Klaipėdos miesto savivaldybėje – 149, Alytaus miesto savivaldybėje – 54, Plungės rajono savivaldybėje – 50, Neringos miesto savivaldybėje – 30). Politiniai komitetai negalės steigti filialų, atstovybių ir kitų struktūrinių padalinių.

Tiek partijų, tiek rinkimų komitetų pavadinimuose nutarta drausti vartoti fizinių asmenų vardus ir pavardes, taip pat bet kokio egzistuojančio juridinio asmens pavadinimą.

Rinkimuose siekiantys dalyvauti politiniai komitetai ir partijos turės būti įsteigti iki politinės kampanijos laikotarpio pradžios, t. y. likus pusei metų iki rinkimų.

Galimybė steigti analitinius centrus

Priimtu Politinių organizacijų įstatymu sutarta politinėms partijoms leisti steigti vakarietiško pavyzdžio analitinius centrus.

„Vakaruose daug partijų turi tokius analitinius centrus. (…) Lietuvoje tokius centrus galėtų steigti politinės partijos. Jie būtų steigiami kaip viešosios įstaigos ir vykdytų su partija susijusią analitinę ir tiriamąją šviečiamąją veiklą“, − pristatymo metu yra sakęs Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

Politinė partija galės steigti tik vieną analitinį centrą ir būti tik vieno analitinio centro savininke.

Analitiniams centrams visais atvejais bus draudžiama gauti finansavimą iš privačių juridinių asmenų, taip pat gauti lėšų iš subjektų, kurių veiklos tikslai yra nesuderinami su Lietuvos Respublikos valstybės interesais, konstitucinėmis vertybėmis ir nacionaliniu saugumu.

Analitiniai centrai bus finansuojami iš partijų lėšų, pinigų, gautų iš leidybos, spaudos ir atributikos platinimo, renginių bilietų ar kitokių dalyvių mokesčių, atlyginimo už paslaugas, Europos politinių fondų lėšų, politinių fondų, įsteigtų ES ar NATO valstybėje narėje ir įtrauktų į Patikimų politinių fondų sąrašą, lėšų.

infa.lt komentaras:

Pokyčiai rinkimų komitetų klausimu – skirti ne pagerinti, o apsunkinti – žymiai apsunkinti galimybę visuomenei, nesančiai partijose, dalyvauti rinkimuose. Vien ką sako skaičiai, politinio rinkimų komiteto steigimui – Europos parlamento rinkimams – 1000 žmonių.  Bet tai absurdas – toks komitetas niekada negalės būti įkurtas, nes jo potencialūs steigėjai neturės jokios motyvacijos tapti steigėjais. Kodėl? – Nes neturės net teorinės galimybės visi tapti EP nariais. Lietuva EP turi tik 11 vietų. Kitaip tariant net jei išrinktų visus iš vieno komiteto – 989 liktų už borto. O kadangi rinkimų komitetas nėra partija – jokios porinkiminės veiklos jis niekada nevykdys – tai ne jo funkcija. Faktiškai rinkiminiai komitetai į EP jau yra eliminuoti ir paliko šią politinės veiklos erdvę tik partijoms.

Lygiai tas pats tinka ir savivaldybių rinkimų komitetams, todėl neturėtų stebinti tai, kad visiems šiems rinkimų pokyčiams taip vieningai pritarė visos partijos – jos šiuo sprendimu pasidalijo rinkimų „rinką”, faktiškai išstumdamos iš jos komitetus, tai yra – visuomenę.

Apie analitinius centrus neverta net kalbėti. Pakanka pasiskaityti, kad jie galės gauti lėšų iš leidybos, spaudos ir atributikos platinimo ir t.t. ir pan. Visi išvardinti dalykai niekaip nesusiję su analitika, tačiau labai susiję su pinigais, gaunamais partijos finansavimui už galimai fiktyviai atliktas paslaugas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 288

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Vytas    -  2022-06-30, 22:57

    Nelaukite rinkimų viskas bus apsunkunta !Čia tik pradžia bus daug visokiu pataisų kad normalųs nepatektų į seimą !

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Algirdas    -  2022-07-01, 01:34

    Keisčiausia tai, kad kai kas vis dar piktinasi 🙂 Taigi jums patys valdžiažmogiai atviru tekstu tiesiai į akis sako-nedalyvaukite! Tereikia tik nedalyvauti jų karnavale ir nekreipti į juos jokio dėmesio bei mokesčių nemokėti. Jau po mėnesio visiems veltėdžiams užtikrintas kajuk. Kaip du kart du=keturi.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2022-07-01, 17:37

    PRIBRENDO būtinybė įkurti LŠS partiją, kuri TESTŲ kovą prieš iškrypimus, narkotikus, sovietinimą ir tautos skurdinimą…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Normalus    -  2022-07-01, 23:46

    zmones seniai suprato,koks iskrypimas yra tas „demokratijos” ir „rinkimu” cirkas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...