infa.lt

Turkija nusprendė pasiderėti su NATO už savo „taip” dėl Suomijos ir Švedijos narystės – jos reikalavimai

18 gegužės
14:42 2022
R.T.Erdogano pasisakymas

youtube kadras

Turkija kelia NATO nemažai reikalavimų mainais į tai, kad ji patvirtintų Švedijos ir Suomijos paraišką prisijungti prie aljanso. Apie tai papasakojo trys aukšto rango Turkijos pareigūnai agentūrai „Bloomberg” anonimiškumo sąlygomis.

Ankara reikalauja, kad Švedija ir Suomija viešai pasmerktų ne tik Kurdistano darbininkų partiją (PKK), kuri Turkijoje ir daugelyje kitų valstybių yra pripažinta teroristine organizacija, bet ir jos atšakas Sirijoje ir kitose šalyse. Tuo pačiu Turkijos pareigūnai pareiškė, kad nepakanka pripažinti PKK teroristine organizacija: Švedija ir Suomija turi „daryti daugiau, kad užgniaužtų PKK šalininkus”, kurie, Ankaros teigimu, šiose šalyse yra pernelyg aktyvūs.

Kita Turkijos keliama sąlyga – Švedija ir Suomija turi panaikinti ginklų eksporto apribojimus. Šalys jį įvedė Turkijai kartu su keliomis kitomis Europos Sąjungos narėmis po jos invazijos į Siriją 2019 m., kuria buvo siekiama išstumti kurdus nuo sienos. „Bloomberg” pažymi, kad Turkijos prekyba ginklais su šiomis Šiaurės šalimis yra nereikšminga, tačiau Ankara nesutiks plėsti karinio aljanso tų valstybių sąskaita, kurios blokuoja  ginklų tiekimo susitarimus.

Be to, Turkija nori vėl dalyvauti JAV F-35 pilotų rengimo programoje, į kurią ji buvo neįleista po to, kai iš Rusijos nusipirko priešraketinės gynybos sistemų C-400.

„Bloomberg” pažymi, kad Turkijos valdžia nenori pakartoti istorijos su oficialiu Graikijos grįžimu į NATO – Ankara jį davė 1980 m., nepaisant Turkijos ir Graikijos nesutarimų dėl Kipro. „Atsidėkodamos” už sugrąžinimą į NATO, Graikija ir jos sąjungininkė Kipras blokavo Turkijos stojimą į Europos Sąjungą, užėmė griežtą poziciją Kipro konflikte ir suintensyvino ginčus su Ankara dėl teritorijų Egėjo ir Viduržemio jūrose. Todėl Turkijos pareigūnai pažymėjo, kad negalima tikėtis, jog Ankara pritars Švedijos ir Suomijos stojimui į NATO nepasmerkus kurdų grupuočių.

Dieną prieš tai Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas kategoriškai pasisakė prieš Švedijos ir Suomijos stojimą į NATO ir patikino, kad Turkijos pozicija nesikeis. Tačiau paaiškėjo, kad Turkija persigalvojo ir nusprendė pasinaudoti susidariusia padėtimi savo naudai.

Prašymus dėl narystės NATO turi apsvarstyti Šiaurės Atlanto Taryba – pagrindinis NATO politinis valdymo organas. Narystės susitarimą nacionaliniu lygmeniu turi ratifikuoti visos 30 aljanso šalių narių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 207

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. T0mas J.    -  2022-05-18, 20:58

    Turkija ir JAV yra okupantai Sirijoje ir verti nepagarbos ir pasmerkimo dėl šio nederamo elgesio.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....