infa.lt

Viktoras Orbanas: pasaulinio karo grėsmė nėra literatūrinė hiperbolė

31 kovo
14:55 2023
Viktoras Orbanas

REUTERS

Viktoras Orbanas teigia, kad Vengrijai atrodo natūralu, jog karui tampant vis kruvinesniam ir žiauresniam, o aukų skaičiui abiejose pusėse gerokai viršijant 100 000, žmonės verčiami sustoti, o tie, kurie karą palaiko iš išorės, taip pat linksta prie taikos, cituoja „Kossuth Radio” eteryje išsakytas jo mintis „Hirado” leidinys.

Tačiau taip nėra, – šalių ir lyderių, kurie pasisako už taiką, o ne už karą, skaičius visiškai nepadidėjo, „nors karas darosi vis žiauresnis, nors jis tampa vis kruvinesnis, Europos lyderių, pasisakančių už paliaubas ir taiką, skaičius nedidėja”, – pareiškė Vengrijos Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas.

Jis teigia:  Europos žmonės juda taikos link, tačiau lyderių dar nepasiekta, todėl kol kas didžioji dalis Europos ir toliau laikosi prokarinės pozicijos „ir ukrainiečiams suteikia vis žiauresnes priemones”.

„Esame arti” to, kad Europos vadovų diskusijoje būtų priimtas klausimas, ar ES valstybės narės galėtų siųsti tam tikras taikos palaikymo pajėgas; „esame arti šios sienos, kuri anksčiau buvo laikoma neperžengiama”, teigia politikas.

V. Orbanas sako, kad „kadangi karas vyksta mūsų kaimynystėje”, konfliktas kelia nerimą ir yra pavojingas Vengrijos žmonėms, „mūsų saugumui kyla pavojus”.

Kadangi priimami sprendimai dislokuoti vis galingesnius ir labiau naikinanančius ginklus, o Vakarai aprūpina ukrainiečius vis modernesne įranga, jis įsitikinęs, kad pasaulinio karo grėsmė „nėra literatūrinis perdėjimas”. – sakė jis.

Ir pridūrė, kad kai Europos ir Amerikos lyderiai sako, jog jei taip tęsis toliau, galime atsidurti trečiajame pasauliniame kare, iš pradžių tai skamba neįtikėtinai perdėtai, tačiau šiuo metu tai „realus pavojus”.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad visi jaučia, jog šis konfliktas gali peraugti į pasaulinį karą ir, kad jis gali jį pasiekti. Vakarų Europos pozicija, remianti karą, yra morališkai pagrįsta, „vakariečiai sako, kad turėtume remti šį karą ir Ukrainą, nes tai yra teisinga”, – sakė jis.

Jis pažymi: Kita vertus, Vengrija mano, kad yra moralinių argumentų už taiką, o pasaulis pirmenybę teikia Vengrijos pozicijai. Vengrija yra pasaulinės daugumos dalis: Europoje Vengrija yra mažuma, bet pasaulyje – dauguma, tvirtina jis.

V. Orbanas taip pat sakė, kad tiesioginis ir netiesioginis spaudimas ir šantažas yra kasdienis reiškinys ir, kad „jie nori mus įtraukti į šį karą”. Tačiau šis klausimas yra toks rimtas, kad neįmanoma apeiti nacionalinio parlamento.

Klausimą, „ar Vengrija turėtų dalyvauti kare, o jei taip, tai kokia forma, ar ji turėtų nedalyvauti”, galima neginčijamai nuspręsti tik vienoje vietoje – Vengrijos parlamente, pabrėžė jis.

Jis pažymėjo, kad būtent todėl Vengrijos parlamento penktadienį priimta rezoliucija, kurioje jis laikosi savo taikos pozicijos ir ragina nutraukti ugnį, yra reikšminga.

Vengrijos pozicija nėra susijusi su tuo, koks taikos susitarimas turėtų būti sudarytas derybų pabaigoje, „mūsų pozicija yra ta, kad turėtų būti nutraukta ugnis”, – tvirtina jis.

Jis sakė, kad turėtume pasiekti, jog ugnis būtų nutraukta, o tada atsirastų galimybė sugalvoti taikos derybų sistemą. Premjeras taip pat pabrėžė, kad kairieji ir toliau pasisako už karą.

Jis teigia, kad diskusijos dėl taiką remiančio pasiūlymo parlamente galėjo būti gera proga kairiesiems atsisakyti savo prokarinės pozicijos ir po prasmingų diskusijų, siekiant nacionalinės vienybės, prisijungti prie taikos stovyklos, kuriai atstovauja valdančiosios partijos. „Tai buvo galima padaryti neprarandant veido”, – pridūrė jis.

„Mes pasiūlėme kairiesiems galimybę pereiti nuo prokarinės pozicijos į taikos poziciją, pereiti į nacionalinių interesų pusę.”- sakė jis ir pridūrė, kad nemato jokių to ženklų.

Jis pažymėjo, kad „pamatysime, kaip jie balsuos”.

„Pradžioje buvo viena ar dvi šalys – tarp jų, beje, ir amerikiečiai – kurios puikiai žinojo, ką daro”, ir į šį karą įsitraukė drąsiai, išdidžiai ir suvokdamos savo interesus. Tačiau taip pat buvo šalių, kurios šiame konflikte buvo dreifuojančios šalys. Šiandien yra daugiau šalių, „kurios nenorėjo būti ten, kur yra šiandien”, – sakė jis.

Iš Europos Sąjungos tikimės dviejų dalykų; pirmasis – ilgalaikės taikos, sakė jis, pabrėždamas, kad Sąjunga turėtų būti už taiką, tačiau Sąjunga tapo karą remiančia institucija.

Antrasis dalykas, kurio tikimės iš ES, yra tas, kad ji turėtų išsaugoti pasiektą gerovę, o karas ir sankcijos griauna Europos ekonomiką, pabrėžė V. Orbanas.

Žmonės abejoja ne tik tuo, kad kai kurios šalys buvo įtrauktos į karą prieš savo valią, bet ir pačia Europos Sąjungos egzistencija ir prasme, nes buvo atsisakyta dviejų tikslų, dėl kurių ji buvo sukurta.

Iš valstybių narių vis dažniau pasigirs balsų, kalbančių apie emocinį, moralinį, finansinį, karą palaikančių pozicijų išsekimą, nes visi jaučia, kad jei bendras pasitikėjimas Europa dar labiau susvyruos, tai gali turėti toli siekiančių pasekmių, nepriklausomai nuo karo eigos, – sakė jis.

Premjeras pažymėjo, kad neįvertinti šalies gebėjimo prisitaikyti yra lemtinga klaida ir, kad rusai prisitaiko prie Europos sankcijų sukurtos situacijos.

Jis priminė:

Vengrijos vyriausybės tikslas – iki metų pabaigos pasiekti, kad infliacija būtų vienženklė. Dabar mažmenininkai ir maisto prekių tinklai konkuruoja tarpusavyje, kas kokių produktų kainas pasiūlys pigiau – pridūrė jis.

Jis priminė, kad sumažėjus maisto produktų infliacijai, jie panaikins dabar dar galiojančias kainų ribas.

„Kainų įšaldymas yra naudingas, jis padeda mažinti infliaciją, tačiau kartu, kadangi tai yra dirbtinis įsikišimas į normalią prekybos eigą, jis turi ir šalutinį poveikį.

Todėl būtų gerai, jei šie kainų įšaldymai būtų pašalinti iš sistemos ir mes grįžtume prie normalios ekonominės padėties”, – sakė jis ir pridūrė, kad kol infliacija labai didelė, to padaryti neįmanoma.

„Esant didelei infliacijai turime imtis veiksmų:

energetikos sistema buvo apsaugota ir žmonės gali toliau gauti energijos apsaugotomis kainomis iki vidutinio vartojimo lygio. Maisto produktų atveju, mažėjant infliacijai, bus panaikintos kainų ribos, panašiai kaip ir bankų paskolų atveju, „kur taip pat turime visokių apsaugos mechanizmų”, – sakė jis.

V. Orbanas pabrėžė, kad infliacijai nukritus žemiau tam tikro lygio, bus atitinkamu tempu priimti sprendimai atsisakant priemonių, kurios buvo įvestos dėl didelės infliacijos.

šaltinis: sarmatas.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 204

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-04-01, 06:53

    Galvažudys Putinas paskelbė oficialiai:„Formuoti geros kaimynystės santykius su kaimyninėmis valstybėmis”. Kas užpuolė nepriklausomą Ukrainą tikslu per 3 dienas okupuoti? Reiškia Putinas „formuoja” išvesti savo barbarų ir teroristų armiją iš nepriklausomos KAIMYNINĖS valstybės, ir visiems, tame tarpe Vengrijai, bus TAIKA…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Taikos balandis    -  2023-04-03, 12:13

    Kokios gali būti derybos? Kai į jūsų namus įsiveržia banditai, jūs sėdate su jais prie derybų stalo? Banditai turi būti sunaikinti, visi kiti pezalai yra tuščias oro virpinimas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...