infa.lt

Borrellas: ES sulaužė tabu ginklų tiekimo Ukrainai klausimu

28 vasario
14:45 2023
Josepas Borrellas

vaizdo įrašo kadras

Europos diplomatijos vadovas Josepas Borrellas laikraščiui „Financial Times” papasakojo, kaip Europos Sąjunga nusprendė tiekti ginklus Ukrainai prasidėjus karinei invazijai. Po vasario 24 d.

J. Borrellas pasiūlė sąjungininkams panaudoti Europos taikos fondo lėšas ir nusiųsti ginklų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. ES šalys šią idėją vertino skeptiškai, sakė diplomatas.

„Klausykite, ar sutiksite siųsti Europos taikos fondo lėšas Ukrainai apginkluoti? Ir tyla”, – pasakojo Josepas Borrellas. Jis buvo nepatenkintas, kad fondas skiria lėšas padėti Mozambikui ar Maliui, bet ne Ukrainai.

„Ar galite man tai paaiškinti? Nes mes netiekiame mirtinų ginklų? Na, mes netiekiame mirtinų ginklų, nes nėra karo. Bet jei karas yra, jiems reikia mirtinų ginklų, ar ne?” – diplomatas prisiminė savo argumentus.

Jis sakė, kad Europos Sąjungai toks dalyvavimas kariniame konflikte buvo sunkus sprendimas, kuriuo daugelis abejojo. Tačiau Josepas Borrellas mano, kad po vasario 24 d. įvyko „lūžio taškas”. „Šis tabu buvo sulaužytas”, – teigia jis.

2021 m. buvo sukurta Europos taikos fondas, skirtas karinėms ir gynybos reikmėms finansuoti, siekiant užkirsti kelią kariniams konfliktams kitose šalyse. Iki Rusijos karinės invazijos fondo lėšos niekada nebuvo naudojamos ginklams įsigyti. ES Lisabonos sutarties 41.2 punkte nustatyta, kad „su karinėmis operacijomis susijusios išlaidos” negali būti daromos iš bendro biudžeto.

Tačiau Josepas Borrellas tvirtino, kad fondas nėra oficialaus ES biudžeto dalis. Jis pabrėžė, kad ES yra taiki organizacija, tačiau tai, kas vyksta Ukrainoje, reikalauja pademonstruoti pasiryžimą „parodyti jėgą ir imtis atsakomųjų veiksmų”.

Pasak Josepo Borrello, nuo vasario 24 d. Europos Sąjunga Ukrainai išsiuntė 49 mlrd. eurų finansinės pagalbos, iš kurių 3,6 mlrd. eurų sudarė karinė pagalba. 45 mln. eurų iš Europos taikos priemonės buvo skirta Ukrainos kariuomenės mokymams Lenkijoje.

Šie mokymai yra dalis ES karinės misijos, dėl kurios susitarta praėjusių metų spalį. FT duomenimis, nuo karinės invazijos pradžios ES į Ukrainą nusiuntė 325 tankus, 200 daugkartinių raketų paleidimo įrenginių ir daugiau kaip 1 000 bepiločių orlaivių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...