infa.lt

Mažindamas poveikį gamtai, žmogus kenkia atmosferai

28 gruodžio
16:11 2022
Žemės planeta

freegreatpicture.com nuotrauka

Mokslininkai bando pasiaiškinti iš pirmo žvilgsnio paradoksalų fenomeną, kai 2020 m. pandemijos metu, uždarius daug pramonės šakų ir keliomis eilėmis sumažintas automobilių eismas, metano kiekis atmosferoje ne tik nesumažėjo, bet netgi išaugo, rašo Phys.org (“Study explains surprise surge in methane during pandemic lockdown“.)

Apibendrinant galima daryti bendrą išvadą, kad drastiškas žmogaus (transporto, pramonės) išmetamų teršalų mažinimas paradoksaliai turėjo itin neigiamą poveikį atmosferos sudėčiai, nes dėl to labai padidėjo (ir pavojingai) metano kiekis atmosferoje. Štai taip…

Sutrumpintas vertimas

Mokslininkai pareiškė, kad paslaptingą atmosferos metano šuolį, kuris įkaitino planetą 2020 m., nepaisant daugelio antropogeninių šaltinių poveikio sumažėjimo, galima paaiškinti didesniu metano išsiskyrimu iš gamtos ir, netikėta išvada – sumažėjusia oro tarša.

Metanas atmosferoje išlieka tik truputį ilgiau nei anglies dioksidas, tačiau jis daug veiksmingiau sulaiko šilumą ir šiandien lemia apie 30% pasaulio temperatūros kilimo.

Stiprios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurias išskiria naftos ir dujų pramonė, atliekų tvarkymas ir žemės ūkis, taip pat biologiniai procesai pelkėse, yra pagrindinis taikinys, kurį siekiama paveikti mažinant klimato atšilimą.

Tačiau žurnale „Nature” paskelbtame naujame tyrime teigiama, kad kovoti su metanu gali būti dar sunkiau ir labiau  skubu, nei dabar įsivaizduojama.

Kinijos, Prancūzijos, JAV ir Norvegijos mokslininkai nustatė, kad pastangos mažinti CO2 išmetimą ir oro taršą turi įtakos atmosferos procesui, kuris valo metaną. Tai reiškia, kad planetą šildančios dujos ilgiau išliks ir greičiau kaupsis.

Jei pasaulis nori įveikti iššūkį išlaikyti atšilimą mažesnį nei 2 laipsniai Celsijaus, palyginti su ikiindustriniu laikotarpiu, „turėsime veikti dar greičiau ir dar griežčiau, kad sumažintume metano kiekį”, – sakė vienas iš tyrimo vadovų Philippe’as Siaisas iš Prancūzijos klimato ir aplinkos mokslų laboratorijos (LSCE).

Tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė paslaptingai metano koncentracijai atmosferoje 2020 m., kuri rekordiškai išaugo, nors anglies dioksido išmetimas per blokavimus sumažėjo.

Blogos naujienos

Tyrimo bendraautorė Marielle Sonua iš LSCE teigė, kad tai, ką jie nustatė, gali būti dvi „blogos naujienos” apie klimato kaitą.

Jie nustatė, kad dėl šiltesnių ir drėgnesnių sąlygų tam tikrose šiaurės pusrutulio dalyse smarkiai padidėjo šlapžemių išmetamų teršalų kiekis.

Tai patvirtina kitų tyrimų rezultatus ir kelia nerimą, nes kuo daugiau išmetama metano, tuo labiau šyla atmosfera, todėl gali susidaryti grįžtamasis ryšys, kurio žmogus negalės kontroliuoti.

Bet tai tik pusė istorijos! Mokslininkai taip pat nagrinėjo atmosferos cheminės sudėties pokyčius, nes tai yra metano „sugėriklis”, kuris per palyginti trumpą laiką veiksmingai išvalo jį iš oro, nes reaguodamas su hidroksilo radikalu (OH) paverčia jį vandeniu ir CO2.

Šių hidroksilo radikalų yra labai mažai, jų gyvavimo trukmė trumpesnė nei sekundė, tačiau jie pašalina apie 85% metano iš atmosferos ir veikia kaip „Packman” žaislas: aptinka metaną, vaizdžiai tariant, suvalgo jį, o paskui patys išnyksta.

Dramatiška

Tyrėjai OH pokyčius modeliavo naudodami antropogeninius anglies monoksido, angliavandenilių ir azoto oksido išmetimo šaltinius, kurie paprastai daro įtaką hidroksilo radikalų gamybai ir praradimui atmosferoje.

Jie nustatė, kad OH koncentracija 2020 m., palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo maždaug 1,6 proc., daugiausia dėl mažesnio azoto oksidų (NOx) išmetimo, ką įtakojo karantinai ir gamybos susitraukimas. Azoto oksidas į orą daugiausia išsiskiria deginant kurą.

Taigi, 20% sumažinus NOx kiekį, metano kiekis gali padidėti dvigubai greičiau, – spaudos konferencijoje sakė Siasas ir pridūrė: „Tai mus labai nustebino.”

Mokslininkai teigė, kad jų tyrimas padeda išspręsti 2020 m. atmosferos metano kiekio padidėjimo mįslę. Tačiau jie pripažino, kad reikia atlikti daugiau darbo, norint atsakyti į kitą paslaptį: kodėl 2021 m. metano koncentracijos augimas pasiekė naują rekordą.

Siasas teigė, kad tam įtakos galėjo turėti mažesnis azoto oksido išmetimas iš transporto JAV ir Indijoje, taip pat tai, kad dėl pandemijos vis dar mažai keliaujama lėktuvais.

Tyrime nedalyvavęs Karališkojo Holovėjaus universiteto Žemės mokslų profesorius Ewanas Nisbetas teigė, kad 2020 m. metano šuolis buvo „didelis šokas”. „Dar didesnį nerimą kelia metano kiekio padidėjimas 2021 m. – tai įvyko po didelių elektros energijos tiekimo nutraukimų dėl koronaviruso, kai ekonomika atsigavo”, – sakė jis AFP.

„Kol kas neturime išsamių tyrimų, bet panašu, kad vyksta labai dramatiški dalykai.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 375

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-12-28, 11:09

    Poveikis gamtai, kova su atšilimu – milijardinis verslas…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Idomu,    -  2022-12-28, 23:42

    kur pasides milijardieriai,kai ju „zalieji kursai,energetikos ir transportai” atves pasauli i pabaiga!? Juk kitos planetos jiems – vis dar nesurasta!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...