infa.lt

Protestai prieš koronos apribojimus išsiliejo Kinijos gatvėse

29 lapkričio
10:01 2022

AP

Didžiuosiuose Kinijos miestuose išsiliejo protestai prieš griežtus valdžios institucijų antikovidinius  apribojimus. Masinius antivyriausybinius protestus paskatino tragedija Urumčyje, kur dešimt žmonių sudegė taip ir nesulaukę pagalbos degančiame pastate, remdamasis žiniasklaida praneša „Kommersant”.

Protestuotojai nuo raginimų panaikinti sveikatos kontrolę perėjo prie radikalių politinių šūkių, įskaitant komunistų valdymo panaikinimą ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo atsistatydinimą. Po žiauraus 1989 m. studentų protesto Tiananmenio aikštėje numalšinimo, į Kinijos politiką sugrįžo jaunimo protestinis judėjimas.

Reikalaujame demokratijos, o ne lokdaunų!

Naujasis koronaviruso protrūkis Kinijoje, kuris jau kelias dienas yra kasdieninis antirekordas pagal aptiktų infekcijų skaičių per visą pandemijos laikotarpį, davė paradoksalių rezultatų. Praėjusį savaitgalį Kinijoje kilo precedento neturintys protestai prieš griežtus kovydo apribojimus, kurie paveikė didžiausius šalies miestus, įskaitant politines ir verslo sostines Pekiną ir Šanchajų.

Protestai Pekine, kurie tęsėsi iki pirmadienio ryto, prasidėjo sekmadienio rytą Tsinghua universitete – vienoje seniausių ir prestižiškiausių Kinijos mokymo įstaigų, kurią baigė dabartinis Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir jo pirmtakas Hu Jintao.

Susirinkę prie valgyklos, esančios šalia bendrabučio, studentai kelias valandas giedojo nacionalinį himną ir internacionalą. Jie skandavo: „Mes nenorime uždarymo, mes norime laisvės!” Jie rankose laikė balto popieriaus lapus – protesto prieš žiniasklaidos cenzūrą simbolį.

Universiteto administracijos raginimai nutraukti akciją buvo mažai veiksmingi – po pietų studentai išsiskirstė, o vakare daugelis jų jau buvo persikėlę į Liangmos upės krantinę, esančią centriniame Chaoyang rajone.

21.00 val. vietos laiku susirinkusi kelių šimtų žmonių minia pajudėjo Kinijos sostinės Trečiojo žiedinio kelio link, aplenkdama policijos įrengtus užtvarus.

Kaip ir Tsinghua universitete, protestuotojai į savo akciją atvyko su baltais popieriaus lapais, skanduodami „Mes norime demokratijos, o ne PGR testų!” ir kartodami žodį „Urumči” – Kinijos Sindziango uigūrų autonominio regiono miesto, kuriame lapkričio 24 d. per gaisrą daugiaaukščiame name žuvo dešimt žmonių, pavadinimą.

Kas tiksliai įvyko Urumčyje, nežinoma. Oficialioji Kinijos žiniasklaida šios istorijos neskelbė. Pagal vieną iš socialinėje žiniasklaidoje paplitusių versijų, žmonių nepavyko išgelbėti dėl griežtų kovos su kovydu taisyklių, ribojančių judėjimo laisvę – ugniagesiai negalėjo greitai atlikti savo darbo.

Iškart po incidento Sindziango uigūrų autonominio regiono valdžios institucijos paskelbė apie tyrimą ir pažadėjo surasti bei griežtai nubausti už mirtį atsakingus asmenis. Tačiau tai nenumalšino aistrų.

Urumčio tragedija sukrėtė šalį – sekmadienį Šanchajuje, Čengdu, Guangdžou ir Vuhane, be Pekino, vyko masiniai protestai, kurių metu buvo pagerbtos gaisro aukos ir pareikalauta nutraukti su COVID-19 susijusius apribojimus.

Protestuotojai ne tik ragino panaikinti privalomus PGR tyrimus ir sušvelninti izoliavimo režimą, bet ir ėmė kelti politinius šūkius, o protestai kituose miestuose vyko dramatiškiau nei Pekine.

Taip buvo, pavyzdžiui, Šanchajuje, kur demonstracijos prasidėjo likus kelioms valandoms iki studentų akcijos Pekino Tsinghua universitete. Vėlų šeštadienio vakarą šimtai Kinijos verslo sostinės gyventojų pradėjo rinktis Urumčio gatvėje, kur sukūrė improvizuotą memorialą gaisro aukoms atminti.

Žmonės ant grindinio dėjo gėles, degė žvakutes, daugelis laikė balto popieriaus lapus ir skandavo „Reikalaujame laisvės!” Iki vidurnakčio į įvykio vietą atvykę policijos padaliniai pradėjo vykdyti areštus ir sugebėjo išsklaidyti minią.

Tačiau jau sekmadienio popietę protestai 25 mln. gyventojų turinčiame Šanchajuje atsinaujino su nauja jėga.

Įvykio vietoje padarytame vaizdo įraše matyti, kaip protestuotojai šaukia: „Eik šalin, Xi Jinping!”, „Eik šalin, Komunistų partija!”, „Nenorime diktatūros, norime demokratijos!”

Sekmadienį Šanchajuje vykusio antivyriausybinio mitingo metu buvo sužeistas jį nušvietęs BBC žurnalistas Edas Lawrence’as, kuris pranešė, kad jį sulaikė ir sumušė policija. Remiantis žurnalisto parodymais, policijos nuovadoje jis praleido kelias valandas.

„BBC yra labai susirūpinusi dėl elgesio su mūsų žurnalistu Edu Lawrence’u, kuris buvo sulaikytas ir surakintas antrankiais, kai nušvietė protestus Šanchajuje”, – sakoma transliuotojo spaudos tarnybos pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter”.

Protestai Kinijoje prieš cenzūrą

Ng Han Guan, AP

Protestuotojai pietiniame Kinijos Čengdu mieste taip pat buvo labai radikalūs. „Šalin diktatūrą!”, „Mums nereikia valdovų visam gyvenimui!”, „Mums nereikia imperatorių!” – skandavo minia, kol ją išsklaidė policija.

Neminėdami Kinijos lyderio pavardės, protestuotojai priminė neseniai įvykusio Kinijos komunistų partijos 20-ojo suvažiavimo sprendimus, kuriais Kinijos prezidentas Xi Jinpingas buvo perrinktas generaliniu sekretoriumi dar vienai penkerių metų kadencijai ir jo rankose buvo sutelkta visa valdžia.

COVID prisėlino nepastebimai

Per visą Kiniją nuvilniję protestai, kai protestuotojai nuo raginimų panaikinti sanitarinę kontrolę perėjo prie radikalių politinių šūkių, tai tapo absoliučia staigmena. Spalio mėnesį vykusio 10-ojo LKP suvažiavimo išvakarėse, jo metu ir po jo šalyje vyravo visiška socialinė ir politinė ramybė. Niekas nepranašavo pastarųjų dienų audros.

Be to, iškart po kongreso valdžios institucijos palaipsniui švelnino kovos su kovydu apribojimus, kuriuos sugriežtino tik pastarosiomis savaitėmis – po to, kai sergamumo kreivė smarkiai pakilo.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Kinija ketvirtą dieną iš eilės pasiekė 24 valandų iš eilės kovydos ligos rekordą pagal pandemijos metu nustatytų COVID-19 atvejų skaičių. Per pastarąją parą susirgo 39 791 žmogus. Oficialiais duomenimis, per nepilnus trejus pandemijos metus žemyninėje Kinijoje iš viso užregistruoti 307 802 atvejai.

Dėl blogėjančios epidemiologinės situacijos nuo lapkričio 24 d. keliuose didžiuosiuose Kinijos miestuose, įskaitant Pekiną ir Šanchajų, vėl sugriežtintos ribojamosios priemonės.

Praėjusios savaitės pabaigoje 22 mln. gyventojų turinčios Kinijos sostinės valdžios institucijos nusprendė uždaryti mokyklas ir perkelti mokinius į nuotolinį mokymąsi. Be to, Pekine buvo uždarytos kavinės ir restoranai, o darbdaviai pradėjo perkelti darbuotojus į nuotolinį darbą.

Atsižvelgdamas į tai, Kinijos anglų kalba leidžiamas laikraštis „Global Times” pirmadienį pranešė, kad valdžios institucijos įsteigė specialias darbo grupes, kurios prižiūrės, kaip įgyvendinamos kovos su COVID-19 plitimu priemonės.

Juos prižiūrės Valstybinis sveikatos reikalų komitetas ir Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centras.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 338

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. aldona    -  2022-11-29, 11:31

    plandemija nesibaigia

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Ateis pas visus    -  2022-11-29, 11:49

    Pataisys socialinio kredito koeficientus ir visi ėję aplinkeliu bus sudrausminti. Stebėkime kol galime, kaip vyksta eksperimentas.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Siaip tai    -  2022-11-29, 13:06

    tu kinieciu jau pilna visur. Ir jei bent dalis ju liktu namie – niekam blogiau nebutu.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Lietuvis    -  2022-11-29, 15:42

    O Lietuvoje buvo ir GP ur neteisėti visi suprantame ir buvo atseit neverčiama skiepytis o skiepai pridarė daug žalos žmonėms ir kas atsakungas už tai ?

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Marytė    -  2022-11-29, 20:28

    Mirtis Kinijos diktatoriui!
    Mes už demokratiją.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...