infa.lt

Linas Karpavičius. Viršūnių susitikimas klimato klausimais Egipte arba atostogos už mokesčių mokėtojų pinigus

20 lapkričio
07:30 2022

Antonio Guterres ir Sofia Kiani

Viršūnių susitikimas klimato klausimais Egipte (Šarm El Šeiche) arba atostogos už mokesčių mokėtojų pinigus.

Pradžioje susipažinkite. Sofija Kiani (Sophia Kianni). 20 – metė JTO generalinio sekretoriaus Antonio Gutjerešo (Antonio Guterres) patarėja klimato klausimais.

Greta – deja, jos šį kartą nebus. Ji dar laukia savo valandos.

Ką nutarė konferencija? Nutarė, kad visas pasaulis juda velniop, o cituojant Antonio tai „judėjimas į pragarą nuspaudus akseleratoriaus pedalą iki galo”.

JTO generalinis, matomai pasitaręs su Sofija, pareiškė, kad būtent šiame susitikime bus sprendžiamas planetos klimato likimas.

Aš taip įsivaizduoju, kad šitie nupirdę dėdės taip įsijautė į galios žaidimus, kad įsivaizduoja jog gali kaitalioti klimatą pasaulyje kaip tik nori. Jie susirenka į tokias konferencijas, kad pagąsdintų vieni kitus atslenkančiu armagedonu.

Gerai, gąsdinkitės kiek tik norite, bet mes tai prie ko? Būtent, konferencija ir skirta pagąsdinti žmoniją. Supraskite, mes nenorime nieko keisti, bet planetos išsaugojimas ateities kartoms reikalauja „aukų”.

Ir tas „aukas” teks eilinį kartą sudėti paprastiems žmonėms. Gutjerešas gąsdina: „Galime pasirašyti klimato solidarumo paktą arba kolektyvinės savižudybės paktą”

Antrindamas jam konferencijoje „verkė” naujasis Pakistano premjeras, kuris prieš metus ar mažiau pakeitė senąjį. Ir atsitik tokiam sutapimui, kad tik pasikeitus premjerams Pakistaną užklupo potvyniai, kurie šaliai pridarė nemažai žalos.

Pasak „The Guardian” korespondento, šie žodžiai sukėlė „tylų šoką” salėje. Įdomu būtų sužinoti kaip atrodo „tylus šokas”. Įtariu tada, kai smagiai įsitaisęs krėsle bandai nusnausti, staiga kažkieno pakeltas balsas iš tribūnos tave priverčia trumpam sutelkti dėmesį į pranešėją. Praėjus „tyliam šokui” gali vėl leisti sau pasnausti.

Ekologas ir Rusijos mokslų akademijos Vandens problemų instituto mokslininkas Artiomas Akshintsevas kalbėjo apie nepakankamą finansavimą siekiant apsaugoti planetą nuo klimato kaitos.

Suprantama, kam jau kam, bet rusams pinigų visada trūksta. Jo pranešimo moto – finansavimas nepakankamas ir reikia jį didinti. „Dėl to sumažėja maisto atsargos ir padidėja bado rizika” – sakė „mokslininkas”.

Besivystančios šalys pajautę gero biznio perspektyvą pareiškė, kad joms iki 2030 metų, norint įgyvendinti priemones padėsiančias stabdyti klimato kaitą, prireiks 2 trilijonų dolerių pagalbos.

The Guardian” pažymi, kad dabartiniame aukščiausiojo lygio susitikime klimato kaitos klausimais dalyvauja daugiausiai naftos ir dujų bendrovių lobistų šio renginio istorijoje – 636 žmonės. Tarp jų yra Rusijos įmonės ir oligarchai, kuriems yra uždėtos tarptautinės sankcijos.

„COP27 atrodo kaip iškastinio kuro pramonės paroda”, – sakė Rachel Rose Jackson iš „Corporate Accountability”, organizacijos, kovojančios su tarptautinių korporacijų piktnaudžiavimu.

Kritikos gavo ir Pasaulio bankas, kuris nesusitvarko su klimato problemų finansavimu. Iš 17,2 milijardo dolerių, kurie buvo išleisti finansuoti kovą su klimato kaita 2020 m., Pasaulio bankas nesugebėjo patikrinti, kur dingo 7 milijardai dolerių, o tai yra 40% visos sumos. Neblogą šėryklėlė kai kam ta kova su klimato kaita.

Tarp pagrindinių aukščiausiojo lygio susitikime aptartų temų buvo Rusijos karo Ukrainoje pasekmės aplinkai. O kad tave kur. Pergyvenama dėl poveikio aplinkai, bet ne dėl prarastų gyvybių.

Pergyvenama dėl išsigalvotų problemų kai paprastiems krikščionims svarbiausia yra prarandamos žmonių gyvybės. Ar gali būti svarbesnių netekčių už tai? Pasirodo gali.

Štai dar vienas naujas ir ištikimas ideologinio fronto darbuotojas Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas taip pat pažymėjo, kad tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, „yra proga greičiau imtis veiksmų klimato saugumo srityje”. Juk karo išdavoje vėl didėja akmens anglies naudojimas elektros gamybai pasaulyje.

Atskira kalba apie Egiptą – konferencijos šeimininkę. Arabų žmogaus teisių organizacijos duomenimis šios šalies kalėjimuose kali 65 000 politinių kalinių. Bet tai netrukdo rengti tokio lygio konferencijas.

Tačiau konferencijos pašonėje buvo vietos ir pozityvui. Egipto aplinkos ministerija pastatė „žaliąją zoną”. Siekdama užtikrinti, kad „žaliosios zonos” lankytojai galėtų kuo daugiau bendrauti su gamta, vietos valdžia pastatė dirbtinį beduinų kaimą, kuris, pasak organizatorių, turi „autentišką arabų charakterį”.

Čia galite susipažinti su beduinų maistu, kultūra, menu, kurie „gyvena vienybėje su žeme”.

Kad eko kaimas netaptų per daug nutolęs nuo realybės, visi rekonstrukcijos darbuotojai buvo pasamdyti iš beduinų jaunimo. Gyvenvietė yra apie 1 000 kvadratinių metrų.

Lankytojai galėjo paragauti arabiško maisto ir gėrimų, tokių kaip žalioji arbata su baziliku. Juos supo autentiška beduinų kultūra, Sinajaus pusiasalio genčių menas ir įvairios parodos, supažindinančios svečius su Sinajaus beduinų nacionaline tapatybe.

Tuo pačiu metu, tik šimtas kilometrų nuo Sharmo atstumu, netoli Sinajaus vienuolyno St. Catherine, Egipto vyriausybė buldozeriais griauna jų gyvenvietes ir kapavietes turizmo projektų labui.

Tuo tarpu Egipto Religijos ministerija išleido knygą apie aplinkos apsaugos ir islamo ryšį. Leidinys vadinosi „Aplinkos apsauga tarp teisinės ir žmogiškosios atsakomybės”.

Knyga tikina, kad islamas visada atsargiai elgėsi su gamta, nes joje mato viešąją erdvę, kuri tarnauja žmonių labui.

Pagrindinė COP27 žinia, kad didėja įtampa tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių. Besivystančios palaiko bet kokio beprotiškumo Vakarų iniciatyvas, bet apeliuoja į finansų trūkumą.

Vakarai matydami, kad besivystančių šalių klimato išsaugojimo projektų finansavimas tai tokia skylė be dugno, kuriai niekada neužteks pinigų, nebeskuba prižadėti aukso kalnų, nors dar 2009 metais buvo pažadėtos 100 milijardų dotacijos kiekvienais metais taip ir nebuvo niekada įvykdytos.

Toks tas gyvenimas. Senosios pasaulio tvarkos laidotuvėse visi bando iš mirusio kūno išpešti daugiau naudos sau. „Grab nagrablennoje” (plėšk tai, kas prisiplėšta) šūkis gyvas kaip niekada.

Šis įrašas pirmą kartą paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 404

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Visi sie    -  2022-11-20, 16:05

    samitai formuoja karteli,vienodai proporcingai apiplesianti visu saliu proletariata! Viskas daroma taip,kad tik turtinguju daugetu,visu kitu saskaita,padedant vieningai ivedamai pasaulinei diktaturai. Visos medijos vykdo pilieciu klaidinima,vieningai diskredituodamos kairiasias jegas,primesdamos joms visas ponaujos ydas,kad tik zmones nesukurtu save ginanciu jegu! Isigali diktaturinis – represinis kapitalizmas,baisesnis net uz vergove! Vergus ponai bent jau pilnai islaikydavo.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Tadas    -  2022-11-20, 17:06

    O ko jūs norite tyliai stebėti ir laukti kol jums atrieks milijona tai pat ? Ar laukiate kad jie pripažins tyčia visus gąsdinatys ne nepripažins nelaukite !

    Atsakyti į šį komentarą
  3. autoriu    -  2022-11-20, 17:32

    Labai linksmas „tylaus šoko” apibudinimas. paijuokiau. Ačiū

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...