infa.lt

Jelcino pokalbis su Klintonu: Rusija turėtų pirmoji įstoti į NATO

30 sausio
09:06 2024
Borisas Jelcinas ir Bilas Klintonas

Borisas Jelcinas ir Bilas Klintonas 1995 m spalio 25 d. Haid Parke | foto: REUTERS

1994 m. sausį buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas per susitikimą su JAV prezidentu Bilu Klintonu (Bill Clinton) Novo Ogariove sakė, kad Rusija turėtų pirmoji įstoti į NATO, jei šis karinis blokas bus plečiamas.

Apie tai teigiama abiejų lyderių pokalbio stenogramoje, kurią išslaptino Džordžo Vašingtono universiteto visuomeninė tyrimų organizacija „Nacionalinio saugumo archyvas”.

Pokalbyje su Billu Clintonu Borisas Jelcinas sakė, kad NATO plėtros atveju Rusija turėtų pirmoji prisijungti prie aljanso, o kitos Vidurio ir Rytų Europos valstybės paseks jos pavyzdžiu.

„Būtina sukurti tam tikrą kartelį, apimantį JAV, Rusiją ir Europos šalis, kuris prisidėtų prie tarptautinio saugumo stiprinimo”, – sakė Borisas Jelcinas.

Transkripcijoje rašoma, kad Bilo Klintono atsakas į šį pasiūlymą buvo „labai atsargus” – jis kalbėjo apie Rusijos didybę, „tačiau neužsiminė apie Jelcino siūlomą šalių susivienijimą ar Rusijos narystę NATO” (visa šios citatos transkripcija nepateikiama).

Remiantis stenograma, Bilas Klintonas kalbėjo su Borisu Jelcinu apie „pasitikėjimu grįstus santykius”. „Mes galėtume garantuoti Europos šalims šimtmetį ar daugiau taikos”, – sakė JAV prezidentas.

2022 m. balandį Bilas Klintonas parašė straipsnį laikraščiui „The Atlantic”, kuriame atskleidė, kad pasiūlė Borisui Jelcinui ir Vladimirui Putinui, kad Rusija įstotų į NATO. „Visą laiką palaikėme NATO duris atviras Rusijai įstoti, kaip aiškiai nurodžiau B. Jelcinui, o vėliau ir jo įpėdiniui Vladimirui Putinui”, – rašė buvęs JAV prezidentas.

2017 m. duodamas interviu JAV režisieriui Oliveriui Stone’ui Vladimiras Putinas sakė, kad pasiūlė Bilui Klintonui apsvarstyti galimybę Rusijai įstoti į NATO. „Prisimenu vieną iš paskutinių mūsų susitikimų su prezidentu Klintonu, kai Klintonas dar buvo prezidentas.

Jis buvo atvykęs į Maskvą, ir aš per pokalbį pasakiau: „Na, galbūt, mums reikėtų apsvarstyti tokį variantą, kad Rusija galėtų įstoti į NATO”, – sakė V. Putinas. Pasak jo, JAV prezidentas atsakė: „Na, aš nesu prieš”. V. Putinas pasakojo, kad po šių žodžių „visa amerikiečių delegacija susinervino”.

Skelbdamas karinės invazijos Ukrainoje pradžią, Vladimiras Putinas pareiškė, kad JAV apgavo Rusiją, kai pažadėjo neišplėsti NATO į rytus. „Atsakydami į mūsų pasiūlymus nuolat susidurdavome arba su ciniška apgaule ir melu, arba su bandymais daryti spaudimą ir šantažą”, – teigė jis.

Tų pačių metų rugsėjį jis pareiškė, kad karinės invazijos, kurią jis vadina „specialia karine operacija”, tikslas buvo likviduoti Ukrainoje kuriamą „antirusišką anklavą”, keliantį grėsmę Rusijai.

Vakarai teigia, kad plataus masto karinę invaziją Rusija pradėjo neišprovokuota.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 199

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. JAV    -  2024-03-14, 19:33

    niekada nesutiks zaisti antru numeriu! Juk dalintis vergu duokle reiketu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....

Aktuali tema, gal net gyvybiškai reikšminga. Išties vakarai (idėjos, vizijos prasme) atsidūrė aklavietėje. Nors ne...

Pirmiau lai susitvarko savo tvartus....