infa.lt

Respublikonai JAV rinkimuose laimi Atstovų rūmuose, tačiau atsilieka skaičiuojant balsus į Senatą

09 lapkričio
11:50 2022
Joe Bidenas, Donaldas Trampas

infa.lt montažas

Respublikonai per rinkimus pasirodė ne taip gerai, kaip iš jų buvo laukiama.

Panašu, kad JAV Respublikonų partija nebuvo tokia sėkminga, kaip prognozuota. Nors politologai tikėjosi, kad konservatoriams pavyks laimėti daugumą abejuose Kongreso rūmuose, preliminarūs kadencijos vidurio rinkimų rezultatai rodo, kad jie gali net prarasti vietas Senate.

Panašu, kad tai buvo pergalinga naktis prezidentui Joe Bidenui, kuris dieną prieš tai ruošėsi triuškinančiam savo partijos pralaimėjimui. „Raudonosios bangos” nebuvo (raudona – respublikonų spalva), o demokratų rezultatai buvo akivaizdžiai geresni, nei tikėtasi.

Lapkričio 8 d., antradienį, vyko kadencijos vidurio rinkimai į JAV Kongresą ir 36 valstijų gubernatorių rinkimai. Taip pat buvo sprendžiama dėl daugelio kitų renkamų pareigų valstybės administracijose.

Kova vyko dėl visų 435 vietų Atstovų Rūmuose ir 35 vietų iš 100 vietų Senate. Dar rinkimų kampanijos pradžioje nebuvo abejojama, kad respublikonai turės daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose.

Nuo šių metų birželio mėnesio „Fivethirtyeight”, šaltinis, kuris renka informaciją iš viešosios nuomonės apklausų visoje šalyje ir specializuojasi tokio pobūdžio prognozių srityje, prognozavo vidutiniškai 85 % tikimybę, kad respublikonai atgaus Atstovų Rūmų kontrolę.

Kita vertus, prognozės Senato atžvilgiu nuolat keitėsi. Birželio mėn. respublikonų pergalės tikimybė buvo apie 53%, tačiau vėliau jų šansai ėmė tirpti akyse ir iki rugsėjo mėn. sumažėjo iki 27%. Daugeliu atžvilgių Amerikos rinkėjus labai papiktino Aukščiausiojo Teismo, sudaryto daugiausia iš konservatyviųjų teisėjų, sprendimas panaikinti precedentą Roe prieš Wade.

Pagal šį sprendimą teisė į abortą nebebuvo saugoma federaliniu lygmeniu, o buvo palikta valstijų kompetencijai. Daugelis JAV piliečių tai palaikė jų teisių pažeidimu ir valstybės įsiveržimu į privatumą. Dėl to respublikonai prarado lyderio pozicijas prognozėse dėl lyderystės Senate grąžinimo, o prezidento Joe Bideno reitingas, kuris buvo arti antirekordo, ėmė stiprėti ir viršijo 40 proc.

Amerikos lyderis netgi vėl pradėjo lenkti savo pirmtaką Donaldą Trumpą, tačiau neilgam. Prastėjanti JAV ekonomikos būklė, rekordinė per keturis dešimtmečius daugiau nei 8 proc. infliacija ir didėjantis nusikalstamumas pakeitė šią tendenciją ir perspektyvos vėl tapo palankios Respublikonų partijai.

Respublikonai sugebėjo pritaikyti savo darbotvarkę prie dabartinių realijų, o Demokratų partijos atstovai buvo mažiau lankstūs ir vis dar laikė demokratijos ir žmogaus teisių klausimus savo stipriąja puse, ignoruodami „virtuvės stalo” klausimus.

Tuo tarpu 47 proc. amerikiečių rinkėjų kaip pagrindinį rūpestį nurodė ekonomiką. Abortų klausimas prieš rinkimus buvo antroje vietoje, vos 9 proc., rodo Fox News cituojama visuomenės nuomonės apklausa. Atsižvelgiant į tai, nenuostabu, kad paskutinėje prognozėje prieš rinkimus Respublikonų partija (59 proc.) turėjo daugiau galimybių laimėti Senato kontrolę.

Rinkimų dieną Baltuosiuose rūmuose vyravo dekadentiškos nuotaikos. Prezidentas J. Bidenas susilaikė nuo viešų pasisakymų, išskyrus vieną įrašytą interviu radijui anksčiau tą pačią dieną.

Pasak „Fox News”, taip nutiko dėl to, kad demokratų rezultatai buvo kuklesni, nei norėtų JAV administracija. Be to, Joe Bidenui tai buvo ne tik balsavimas, bet, kaip pats Amerikos prezidentas pripažino diena anksčiau Merilende susitikime su šalininkais, „vieni svarbiausių rinkimų”.

Rice’o universiteto profesorius Douglas Brinkley laikraščiui „Washington Post” sakė, kad „jei respublikonai laimės ir Atstovų Rūmus, ir Senatą, J. Bidenas nebebus partijos kandidatas į prezidentus”.

Nežiūrint į palankų respublikonams vėją, politikos analitikai perspėjo, kad Senato rinkimų rezultatą lems tik nedidelė procento persvara. Jie pažymėjo, kad yra per daug konkurencingų momentų, kuriais kandidatai varžosi vienas su kitu. Daugiausia problemų patiriančios valstijos yra Pensilvanija, Nevada, Džordžija, Arizona, Naujasis Hampšyras, Viskonsinas ir Ohajas.

Nereikėtų pamiršti ir kitos detalės: iš pat pradžių demokratai turėjo startinį pranašumą prieš Respublikonų partiją. Per šį rinkimų ciklą 36 demokratų ir 29 respublikonų senatoriai nebus perrinkti. Todėl opozicinei partijai teko gerokai daugiau dirbti, kad ne tik apgintų turimus mandatus, bet dar ir laimėtų daugiau papildomą vietą.

Pirmieji duomenys iš Floridos konservatoriams suteikė vilties, kad „raudonoji banga” visai ne įsivaizduojama, o labai reali. Tai net ne banga, o, kaip amerikiečių žurnalistai pavadino, „Floridos cunamis”.

Senatorius Marco Rubio 15% aplenkė demokratę Valą Demings. Tai įvyko nepaisant to, kad Demokratų partija jos kampanijai išleido rekordinę daugiau nei 70 mln. dolerių sumą, o politologai prognozavo labai įtemptas lenktynes. Tačiau M. Rubio nesunkiai įveikė savo varžovę.

Dar labiau nustebino potencialus varžybų dėl respublikonų prezidento vietos favoritas gubernatorius Ronas Desantis, kuris, jo žodžiais tariant, ne tik laimėjo rinkimus, beveik 20 proc. aplenkęs demokratą Čarlį Krisą, bet ir „perrašė rinkimų istoriją”.

Tiesa ta, kad respublikonų gubernatorius sugebėjo įveikti savo varžovą kai kuriose „mėlynosiose” Floridos apygardose pirmą kartą per 20 metų. Ir tai nepaisant to, kad prieš ketverius metus R. Desantis išplėšė pergalę iš savo varžovo tik 0,5 proc. skirtumu.

Tačiau „Floridos cunamio uodega” taip ir nevirto didele banga. Praėjus kelioms valandoms po rezultatų pasirodymo „Fox News” komentatorius pareiškė, kad tai buvo daugiau „burbulai ant vandens”, o ne banga.

Nors ekspertai teigė, kad dėl balsų skaičiavimo ypatumų JAV demokratai visada pirmauja iš pradžių (jų rinkėjai dabar mieliau balsuoja paštu ir jų biuleteniai skaičiuojami pirmiausia), dauguma sutiko, kad demokratai nepatyrė triuškinančio pralaimėjimo. O po naktinio balsų skaičiavimo kilo visai kitoks klausimas: ar respublikonai galėtų bent jau išsaugoti savo vietas Senate?

Naktį (paryčiui, Lietuvos laiku), „Fox News” duomenimis, vietos Senate pasiskirstė po lygiai: 48 prieš 48. Džordžija, Nevada, Viskonsinas ir Pensilvanija – tai valstijos, kuriose vyko įnirtinga kova dėl daugumos likimo aukštuosiuose rūmuose.

Respublikonai daug tikėjosi po to, kai Džordžijos gubernatoriaus rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas jų kolega demokratas Brianas Kempas, kuris beveik 10 proc. aplenkė įtakingą demokratę Stacy Abrams. Tačiau libertarų kandidatas Chase’as Oliveris Senato rinkimuose surinko net 2 proc. balsų, todėl iki 97,5 proc. balsų suskaičiavimo nei dabartinis Senato narys, demokratas Rafaelis Warnockas, nei respublikonas Herschelis Walkeris nesurinko daugiau nei 50 proc. balsų, kurie pagal valstijos taisykles reikalingi pergalei. Nepaisant nedidelės demokratų persvaros, gruodžio 6 d. Džordžijoje greičiausiai vyks antrasis rinkimų turas.

Pensilvanijos gubernatorius leitenantas Johnas Fettermanas, surinkęs 83 proc. balsų, tik 0,8 proc. aplenkė savo varžovą, garsenybių gydytoją ir televizijos laidų vedėją, turkų kilmės amerikietį Mehmetą Ozą. Demokratai labai stengėsi padėti savo kandidatui laimėti. Joe Bidenas ir buvęs prezidentas Barackas Obama asmeniškai atvyko į Pensilvaniją palaikyti savo partijos kolegos. Nepaisant gana didelio nesuskaičiuotų balsų skaičiaus, „Fox News” ir kitos JAV žiniasklaidos priemonės nugalėtoju jau apskelbė A. Fettermaną.

Arizonos likimas taip pat buvo miglotas. Nepaisant aiškios demokrato Marko Kelly persvaros (18 proc. persvara, suskaičiavus 60 proc. balsų), žinia, kad beveik penktadalis visų balsavimo aparatų dėl techninių problemų neveikė tinkamai, sudarė rimtą pagrindą būsimiems teismo procesams ir balsų perskaičiavimui. Duomenys gaunami ir iš Nevados. Joje, surinkusi 46 proc. biuletenių, pirmauja demokratė Catherine Cortez-Masto.

Iki 2 val. nakties Vašingtone susidarė toks vaizdas. Respublikonai, kaip prognozuojama, greičiausiai gautų daugumą Atstovų Rūmuose. Tuo metu jie savo taupyklėje jau turėjo 196 vietas, demokratai – 167, pergalei jiems reikia 218 vietų, kad galėtų kontroliuoti žemuosius parlamento rūmus. Tačiau Senato likimas greičiausiai bus atidėtas. Švytuoklė gali pakrypti į bet kurią pusę, nors tikimybė, kad demokratai įtvirtins savo pranašumą aukštesniuosiuose rūmuose, dabar atrodo labai didelė.

Aišku tik viena: naktį po rinkimų prezidentui Joe Bidenui labai palengvėjo. Pralaimėjimas vis dar įmanomas, tačiau Demokratų partija nepatirs tokio pažeminimo kokio tikėtasi..

„Ką tik susiskambinau su kai kuriais šiandienos nugalėtojais, įskaitant tuos, kuriuos mačiau šių metų raliuose. Jei stovite eilėje balsuoti, nepamirškite joje likti!” – parašė J. Bidenas „Twitter” tinkle, savo įrašą papildydamas besišypsančia nuotrauka.

Kita vertus, atrodo, kad Donaldas Trampas (Donald Trump) per naktį vėl buvo nepatenkintas „Situacija Detroite nesant balsavimo biuletenių yra labai bloga. Žmonės ateina balsuoti, bet jiems tik pasakoma: atsiprašome, jūs jau atidavėte savo balsą. Tai vyksta daugelyje kitų vietų. Protestuokite, protestuokite, protestuokite”, – rašė buvęs JAV prezidentas savo socialiniame tinkle „Truth”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 241

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Iš kovido žmones nepasimokė    -  2022-11-09, 12:25

    Liūdna ką daugiau beparašysi.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vajetau    -  2022-11-09, 13:23

    Žmonės isdurnejo

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Nuo to    -  2022-11-09, 14:43

    JAV kolonijine politika nepasikeis ir vilkas eriuku netaps,kad ir kas belaimetu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...