infa.lt

JAV apeliacinis teismas nepripažįsta socialinių tinklų teisės cenzūruoti kalbą internete

18 rugsėjo
08:40 2022

Socialinių tinklų cenzūra

JAV apeliacinis teismas penktadienį paliko galioti Teksaso įstatymą, kuriuo draudžiama didelėms socialinės žiniasklaidos bendrovėms užblokuoti arba cenzūruoti naudotojus už „požiūrį”, o tai yra nesėkmė technologijų pramonės grupėms, kurios teigia, kad ši priemonė pavers platformas pavojingo turinio bastionais, cituodamas Reuters  praneša Newsmax.

Naujojo Orleano valstijoje įsikūrusio 5-osios JAV apygardos apeliacinio teismo sprendimas, priimtas iš esmės 2-1, sudaro prielaidas JAV Aukščiausiajam Teismui priimti sprendimą dėl įstatymo, kuris, pasak konservatorių ir dešiniųjų komentatorių, yra būtinas, kad „didžiosios technologijos” negalėtų slopinti jų pažiūrų.

„Šiandien mes atmetame idėją, kad korporacijos turi laisvą Pirmosios pataisos teisę cenzūruoti tai, ką žmonės kalba”, – sprendime rašė teisėjas Andrew Oldhamas, paskirtas buvusio prezidento Donaldo Trumpo.

Teksaso įstatymą priėmė respublikonų vadovaujama valstijos įstatymų leidžiamoji valdžia, o pasirašė respublikonų gubernatorius.

Tarp technologijų grupių, kurios užginčijo įstatymą ir pralaimėjo penktadienio sprendimą, yra „NetChoice” ir Kompiuterių ir ryšių pramonės asociacija, kurios narėmis yra „Meta Platforms” priklausančios „Facebook”, „Twitter” ir „Alphabet Inc.” priklausanti „YouTube”.

Jos siekė išsaugoti teisę cenzūruoti naudotojų turinį, kai, jų manymu, jis gali sukelti smurtą, nurodydamos susirūpinimą, kad nereguliuojamos platformos sudarys sąlygas ekstremistams, pavyzdžiui, nacių šalininkams, teroristams ir priešiškoms užsienio vyriausybėms.

Penktadienį asociacija pareiškė, kad nesutinka versti privačias bendroves vienodai vertinti visus požiūrius. „Dievas laimina Ameriką” ir „Mirtis Amerikai” yra abu požiūriai, todėl Teksaso valstijai būtų neprotinga ir antikonstituciška versti privačią įmonę vienodai juos vertinti”, – sakoma jos pareiškime.

Kai kurie konservatoriai socialinės žiniasklaidos bendrovių praktiką pavadino piktnaudžiavimu, atkreipdami dėmesį į „Twitter” nuolatinį D. Trumpo užblokavimą platformoje netrukus po 2021 m. sausio 6 d. JAV Kapitolijaus šturmo, kurį surengė jo šalininkų minia. Kaip priežastį „Twitter” buvo nurodžiusi „tolesnio smurto kurstymo riziką”.

Teksaso įstatymas draudžia socialinės žiniasklaidos bendrovėms, turinčioms ne mažiau kaip 50 mln. aktyvių naudotojų per mėnesį, imtis veiksmų „cenzūruojant” naudotojus dėl „požiūrio” ir leidžia naudotojams arba Teksaso generaliniam prokurorui pateikti ieškinį, kad būtų užtikrintas įstatymo vykdymas.

Teksaso generalinis prokuroras Kenas Paxtonas socialiniame tinkle „Twitter” pasveikino sprendimą kaip „didžiulę konstitucijos ir žodžio laisvės pergalę”.

Kadangi 5-osios apygardos sprendimas prieštarauja 11-osios apygardos sprendimo daliai, nukentėjusiosios šalys turi daugiau argumentų prašyti Aukščiausiojo Teismo nagrinėti šį klausimą.

Gegužės mėnesį Atlantoje įsikūrusi 11-oji apygarda nustatė, kad didžioji dalis panašaus Floridos įstatymo pažeidžia bendrovių teises į žodžio laisvę ir negali būti vykdoma.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 297

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Bet tai kaip    -  2022-09-18, 11:03

    jie bijo eiliniu zmoniu nuomones! Zinia,kai nera argumentu,pries kritikuojancius kapitalistu diktatura,represijas,nupirktus antizmogiskus istatymus,valdziu terora – lengviau kai kritikos „nera”!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....