infa.lt

Dirbtinė jautiena kainuos tiek pat, kiek ir įprasta mėsa – ateities maistas

13 rugsėjo
06:30 2022
Dirbtinė mėsa - jautiena

„Omakase Beef Morsels” yra pagaminta iš kaitaliojamų jautienos raumenų ir riebalų ląstelių sluoksnių „Steakholder Foods”

Izraelio startuolis „Steakholder Foods” sukūrė savo mėsos gamybos būdą laboratorinėje aplinkoje. Bendrovė derina jautienos auginimo ir 3D spausdinimo technologijas. „Steakholder”, naudodama tikras gyvūnų ląsteles, skatina raumenų ir riebalų ląstelių augimą, o paskui, naudodama bioprinterį, formuoja kepsnius, praneša „New Atlas”.

Todėl startuolis gamina ištisus mėsos gabalus neskerdžiant gyvūnų. „Steakholder” jautieną galima „pritaikyti pagal poreikius” – 3D spausdintuvu galima reguliuoti kepsnių sultingumą, sluoksnius ir maistinę vertę.

„Steakholder”, anksčiau žinoma kaip „MeaTech 3D”, buvo įkurta 2017 m., tačiau pirmą kartą garsiai apie save paskelbė praėjusių metų gruodį. Tuo metu startuolis pristatė savo mėsos gamybos platformą ir atspausdino didžiausią pasaulyje jautienos kepsnį, kuris tuo metu svėrė 104 gramus. Šis palyginti nedidelis mėsos gabalėlis buvo pagamintas iš laboratorijoje užaugintų jautienos raumenų ir riebalų ląstelių, gautų iš galvijų kamieninių ląstelių, mišinio.

„Steakholder” veikia keliais etapais. Pirmiausia gamintojas paima gyvūnų ląsteles ir patalpina jas į specialius inkubatorius su maistinėmis medžiagomis. Ši įranga pagreitina ląstelių augimą, taip pat atskiria ląsteles į du pagrindinius jautienos audinio tipus – raumenų ir riebalų ląsteles. Kai ląstelių pakanka, „Steakholder” paverčia jas „biorašalais” ir perkelia į patentuotą 3D spausdintuvą, rašo leidinys.

Spausdintuvas gautus ląsteles paskirsto pagal užduotą algoritmą. Raumenys ir riebalai plonais sluoksniais skirstomi tol, kol susidaro pasirinktas kepsnys. Keisdama šių sluoksnių storį, raštą ir santykį, bendrovė gali pagal pageidavimus reguliuoti gabalėlių sultingumą, sluoksniavimą ir maistinę vertę.

Gauta mėsa gali būti ruošiama virėjo nuožiūra – kepama keptuvėje, kepama ant grotelių ar kitu būdu. Bendrovės teigimu, dėl to, kad tokių kepsnių sudėtis yra visiškai identiška originaliems mėsos gaminiams, jie nesiskiria nei skoniu, nei išvaizda, nei kvapu.

Pasak generalinio direktoriaus Ariko Kaufmanno, šiuo metu bendrovė dirba ties „Omakase” jautienos kepsnių gamyba. Jais dar neprekiaujama, tačiau startuolis jau ruošiasi komercializuoti savo technologiją. „Steakholder” įsitikinusi, kad gali masiškai gaminti tokius produktus už kainą, kuri būtų panaši į įprastos mėsos kainą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 490

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Meškiukas Kolergolis    -  2022-09-13, 12:13

    Įdomu, ar ant tokios mėsos tūptų šūdmusė?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Nuodai    -  2022-09-16, 22:45

    visada ir visur buvo brangus!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2022-09-24, 11:10

    tai kad visai apetitnai atrodo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....