infa.lt

Britanijoje pripažįstama tiesa apie karantiną: tai buvo katastrofa

28 rugpjūčio
21:01 2022

Blokavimas (Lock Down) buvo kraštutinis ir precedento neturintis atsakas į seną problemą – epideminės ligos iššūkį. Tai buvo ir kai kas kita. Tai buvo viena didžiausių šiuolaikinių laikų vyriausybės nesėkmių, rašo Jonathan Sumption „The Sunday Times” leidinyje.

Nuostabiai nuoširdžiame interviu laikraščiui „The Spectator” Rišis Sunakas (Rishi Sunak) papasakojo apie sprendimų priėmimo proceso, kuriame jis pats dalyvavo, paviršutiniškumą.

Pagrindinė geros vyriausybės taisyklė – nepriimti radikalių sprendimų nesuprantant galimų pasekmių. Tai atrodo akivaizdu. Vis dėlto būtent šiuo pačiu pagrindiniu lygmeniu Džonsono vyriausybė patyrė nesėkmę. Tragedija ta, kad tai pripažįstama tik dabar.

Sunakas pateikia tris pagrindinius argumentus. Pirma, mokslinės rekomendacijos buvo dviprasmiškesnės ir nenuoseklesnės, nei vyriausybė leido suprasti. Kai kurios iš jų buvo pagrįstos abejotinomis prielaidomis, kurios niekada nebuvo tinkamai patikrintos. Kai kurie iš oponentų buvo sužlugdyti, kai tik buvo suabejota, kad jie nėra grupinio mąstymo, kuriuo vadovaujasi patariamoji institucija „Sage”, dalis.

Antra, siekdama paramos, vyriausybė kurstė baimę, pradėdama manipuliacinę reklamos kampaniją ir patvirtindama ekstravagantiškus grafikus, rodančius nekontroliuojamą mirtingumo didėjimą, jei nebūsime uždaryti.

Trečia, vyriausybė ne tik ignoravo katastrofišką šalutinę žalą, padarytą dėl visuotinio blokavimo, bet ir aktyviai stabdė apie ją diskusijas tiek vyriausybėje, tiek viešai skelbiamuose pranešimuose.

Visuotinis karantinas buvo Kinijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos iš pat pradžių sumanyta politika, kaip būdas visiškai nuslopinti virusą (vadinamasis nulinis Covid). PSO greitai atsisakė šio nerealaus siekio.

Tačiau Europos šalys, išskyrus Švediją, noriai ėmėsi uždarymo, atsisakydamos dešimtmetį trukusio pandemijos planavimo, kuris buvo grindžiamas pagalbos sutelkimu pažeidžiamoms grupėms ir prievartos vengimu.

Iš pradžių Didžioji Britanija pasipriešino blokavimui. Tada Londono imperatoriškojo koledžo profesoriaus Neilo Fergusono komanda paskelbė liūdnai pagarsėjusią „9 ataskaitą”. Sunakas patvirtina, kad būtent tai įvarė į paniką ministrus ir privertė imtis priemonės, kurią mokslininkai anksčiau atmetė.

Jei Nr. 10 būtų išstudijavęs ją pagrindžiančias prielaidas, galbūt būtų buvęs mažiau sužavėtas. Devintojoje ataskaitoje daroma prielaida, kad, nesant karantino, žmonės nieko nedarytų, kad apsisaugotų. Tai prieštaravo visai žmonių elgesio patirčiai ir tuo metu turėtiems duomenims, kurie rodė, kad žmonės savanoriškai mažino kontaktus gerokai anksčiau, nei buvo paskelbtas uždarymas.

Be to, kaip nurodyta 9 ataskaitoje, žmonių blokavimas nesunaikintų viruso. Jis sugrįžtų, kai tik apribojimai būtų panaikinti. Todėl ši politika buvo prasminga tik kaip laikina priemonė, kol bus sukurta veiksminga vakcina, iki kurios išleidimo, kaip tada buvo manoma, liko 18 mėnesių.

Visada buvo akivaizdu, kad negalima uždaryti šalies ilgiems mėnesiams be rimtų pasekmių. Sunako interviu šokiruoja tuo, kad vyriausybė atsisakė atsižvelgti į pasekmes. Nebuvo įvertintos tikėtinos šalutinės uždarymo išlaidos. Nebuvo atlikta sąnaudų ir naudos analizė. Nebuvo jokio planavimo.

Vyriausybėje šie klausimai net nebuvo svarstomi. Paties Sunako bandymai juos iškelti atsitrenkė į sieną. Ministrai išsisukinėjo nuo atsakomybės, tvirtindami, kad „vadovaujasi mokslo žiniomis”.

Tačiau esminis klausimas niekada nebuvo mokslinis. Tai buvo politinis klausimas, kuriame tikėtinas hospitalizavimas ir mirtys nuo Kovido buvo tik vienas iš elementų. Mokslininkai teigė, kad jų darbas nebuvo galvoti apie socialines ar ekonomines savo patarimų pasekmes. Jie buvo teisūs. Problema buvo ta, kad paaiškėjo, jog tai niekieno kito darbas.

Mes vis dar mokame už šį aplaidumą, o mūsų vaikai ir anūkai už tai mokės dar ne vieną dešimtmetį. 2020 m. Jungtinės Karalystės BVP sumažėjo beveik dešimtadaliu – tai buvo didžiausias smūgis ekonomikai mažiausiai per šimtmetį. Iždo vertinimais, 460 000 žmonių paliko darbą ir niekada į jį nebegrįžo. Ši politika smarkiai paveikė viešuosius finansus.

TVF apskaičiavo, kad valdžios sektoriaus išlaidos padidėjo daugiau kaip 400 mlrd. svarų sterlingų, t. y. maždaug 6 000 svarų sterlingų kiekvienam vyrui, moteriai ir vaikui. Didžioji dalis šių išlaidų buvo neproduktyvios.

Jos buvo skirtos mokėti žmonėms už tai, kad jie nedirba, ir remti įmones, kurios buvo priverstos nutraukti veiklą. Vienu metu, 2020 m. pavasarį, vyriausybė kompensacijoms už veiklos sustabdymą išleido maždaug dvigubai daugiau nei NHS. Skolinimasis išaugo iki 330 mlrd. svarų sterlingų – taikos meto rekordas.

Be to, yra ir nefinansinių išlaidų

Kitos mirtinos ligos nebuvo diagnozuotos ir gydomos. 2020 m. spalį, po keturių lokauto mėnesių, Nacionalinis statistikos biuras pranešė apie daugiau kaip 25 000 perteklinių mirčių namuose nuo tokių ligų, kaip vėžys, širdies ligos ir demencija.

Praėjus metams po paskutinio lokauto pabaigos, NHS vis dar turi didžiulį atsilikimą. Perteklinių mirčių, 95 proc. iš jų dėl kitų ligų, neskaitant Covid, yra apie 1 000 per savaitę. Didžiulį poveikį patyrė psichikos sveikata, labiausiai nukentėjo vaikai ir neturtingieji.

Vaikai prarado pamokas mokykloje. Uždarius mokyklas, mokymo įstaigas ir universitetus sulėtėjo įgūdžių kaupimas, sumažėjo produktyvumas. Fiskalinių tyrimų institutas apskaičiavo, kad ekonomikai tai kainavo nuo 90 iki 350 mlrd. svarų sterlingų.

Geriausiai besiverčiantys, turintys daug išteklių namuose, tikriausiai atsigaus. Tiems, kurie jau dabar yra nepalankioje padėtyje, bus padaryta ilgalaikė žala. Esama nelygybė dar labiau padidės.

Uždarymas buvo autoritarinio valdymo eksperimentas, neturintis analogų mūsų istorijoje net karo metu. Vyriausybė ne tik prisiėmė įgaliojimus valdyti piliečių gyvenimus, į kuriuos anksčiau niekada nebuvo pretendavusi.

Vyriausybėje sprendimų priėmimas buvo sutelktas ministro pirmininko, žmogaus, pasižyminčio prasta nuovoka ir menku atsižvelgimu į detales, rankose. Ministrų kabinetas iki pat pabaigos buvo laikomas nuošalyje. Vardan kolektyvinės atsakomybės buvo atsisakyta diskutuoti esminiais klausimais.

Sunakas kaltina vyriausybę, kad dėl isteriškų viešų pranešimų pablogėjo ekonominis blokavimo poveikis. Jo teigimu, tai prisidėjo prie to, kad Jungtinės Karalystės atsigavimas yra lėčiausias Europoje.

Tai, be abejo, tiesa. Tačiau yra ir rimtesnių priekaištų. Visais laikais baimė buvo pagrindinė autoritarinio valdymo priemonė. Užrakinimo metu ji leido vyriausybei nutildyti nesutarimus ir slopinti diskusijas.

Rezultatas parodė kai kuriuos blogiausius iš viršaus nuleistos valdžios bruožus. Dėl platesnio svarstymo ir kontrolės trūkumo sprendimai buvo priimami iš karto, be tinkamo apgalvojimo, planavimo ar tyrimų. Tai skatina lojalumą išminties sąskaita ir pagiežą objektyvaus patarimo sąskaita.

Tai skatina pernelyg didelį pasitikėjimą savimi, išstumia nuosaikumą ir santūrumą. Tik ministro pirmininko politinio autoriteto susilpnėjimas po Oweno Patersono (Oveno Patersono) aferos paskatino nuolankų ministrų kabinetą pirmą kartą nuversti jį ir jo mokslo patarėjus praėjusių metų gruodį, kai NHS baiminosi, kad ją užvaldys „Omicron” variantas.

Ministrams ir mokslininkams, atsakingiems už politiką, sukėlusią neišpasakytas kančias visai populiacijai, natūralu, kad jiems sunku pripažinti, jog galėjo suklysti. Tačiau susivienijimas prieš visuomenės interesus paprastai galiausiai baigiasi nesėkme. Po šio atskleidimo bus ir daugiau gėdingų faktų. Oficialus naratyvas pradeda byrėti.

Teksto autorius, Lordas Jonathanas Sumptionas yra buvęs Britanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 392

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...