infa.lt

NASA perspėja: kinai nori užvaldyti Mėnulį

06 liepos
06:40 2022
Mėnulis

© Arvydas Daunys / infa.lt

Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos administratorius Billas Nelsonas teigia, kad Kinija pradeda karinę kosmoso programą, siekdama visiškai arba iš dalies kontroliuoti Mėnulį ir neleisti jokiai kitai šaliai į jį patekti. Nelsonas pasidalijo savo nuogąstavimais su vokiečių laikraščiu „Bild”, kuris išspausdino antraštę „Kinai nori užimti Mėnulį. NASA vadovas skambina pavojaus varpais”.

Nelsono teigimu, Pekinas, padedamas Maskvos, planuoja iki 2035 m. Mėnulio paviršiuje pastatyti savo bazę. Jei tai pavyks, kinai nuo 2036 m. Mėnulyje galės vykdyti mokslinius tyrimus.

„Turėtume labai nerimauti dėl to, kad Kinija nusileis Mėnulyje ir pasakys: „Dabar jis mūsų, o jūs laikykitės atokiau”, – sako JAV kosmoso agentūros vadovas.

Pasak jo, dabar pasaulyje vyksta „naujos visatos tyrinėjimo lenktynės”, kuriose dalyvauja ir Kinija.

Billas Nelsonas pažymėjo, kad Kinijos kosmoso programa iš esmės yra „karinė”, o Kinijos astronautai „mokosi naikinti kitų šalių palydovus”. Siekdama dalyvauti „mėnulio” lenktynėse, teigia jis, KLR „pavogė technologijas”.

„Kinija taip pat moka vogti idėjas ir technologijas iš kitų”, – tvirtina NASA administratorius.

Be to, pasak Nelsono, Mėnulio pietinis ašigalis yra viena patraukliausių sričių kosminėms valstybėms, nes ten po kosminiu gruntu, Saulės neapšviestuose Mėnulio krateriuose, randama vandens ledo sankaupų. Taigi vandens gavyba Mėnulyje turėtų būti pagrindinis reikalavimas kuriant ilgalaikes Mėnulio stotis, kuriose galėtų gyventi žmonės, o pastarosios vėliau taps būsimų misijų į tolimąjį kosmosą pagrindu.

Be to, vandens ledas ateityje galėtų tapti vandenilio raketinio kuro gamybos pagrindu. Todėl pranašumą turės ta valstybė, kuri dominuoja Mėnulio Pietų ašigalyje.

NASA vadovas taip pat priminė, kad JAV nori vėl nusiųsti astronautus į Mėnulį, įskaitant pirmąją moterį.

Billo Nelsono prielaidas iš karto sukritikavo Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas. „Kai kurie JAV pareigūnai nuolat šmeižė normalią ir racionalią Kinijos veiklą kosmose”, – sakė Kinijos diplomatas. – Kinija griežtai prieštarauja tokioms neatsakingoms pastaboms.”

Zhao Lijian sakė, kad Kinija visada pasisakė už taikų kosmoso naudojimą ir nepritarė militarizacijai bei ginklavimosi varžyboms kosmose.

Rusijos federalinės kosmoso agentūros (Roskosmos) vadovas Dmitrijus Rogozinas neignoravo Nelsono pareiškimo ir pareiškė, kad jo korporacija yra pasirengusi plėtoti bendradarbiavimą su Kinija Mėnulio tyrimų srityje. „Roscosmos” yra pasirengusi glaudžiau bendradarbiauti su Kinijos nacionaline kosmoso administracija Mėnulio tyrimų ir žvalgymo srityje”, – savo „Telegram” paskyroje parašė D. Rogozinas.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-07-06, 08:05

    Mėnulį užvaldys ne kas panorės, o kas SUGEBĖS…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mintį supratau, tačiau nesutinku. Na Rusija, lyginant su JAV protu gal ir nespindi, tačiau tikrai...

Reaguodamas į paskutinį tamstos sakinį klausiu: kokius sąjungininkus paliko Baidenas Afganistane??...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...