infa.lt

Nuo gegužės 1-osios lietuviškuose dokumentuose galės būti įrašomos ir nelietuviškos raidės

30 balandžio
06:30 2022
Abėcėlė

youtube kadras

Gegužės 1-ąją įsigalioja Seimo priimtas Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymas, kuris nustato naujas asmens vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose, civilinės būklės aktų įrašuose ir kituose asmeniui išduodamuose oficialiuose dokumentuose pagrindines taisykles.

Pagal įstatymą, vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis, tačiau jame taip pat nustatytos išimtys, kai vardai ir pavardės galės būti rašomi nelietuviškais lotyniškos abėcėlės rašmenimis, t.y. su X, Q, W.

Kaip pažymi naujų nuostatų iniciatoriai, Lenkų rinkimų akcijos nariai, Rita Tamašunienė, Beata Petkevič, Česlav Olševski, įstatymas padės spręsti mišrias santuokas sudariusiems žmonėms kylančias problemas dėl skirtingai įrašytų pavardžių dokumentuose.

Išimtimi taip pat galės pasinaudoti ne lietuvių tautybės Lietuvos Respublikos piliečiai ir jų vaikai, kurių vardai ir pavardės asmens dokumentuose galės būti rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis (be diakritinių ženklų).

Prezidentas G.Nausėda jį pasirašė sausio 18 d.

Dėl vardų ir pavadžių keitimo, kaip ir iki šiol, reikės kreiptis į savivaldybių civilinės metrikacijos skyrius. Lietuvių kalba pasipildys ir naujomis tartimis, nes priimantiems dokumentus jų pildymo tarnybose, mokytojams mokyklose – reikės išmokti ištarti tokiais rašmenimis įrašytus vardus-pavardes.

Už šį projektą (Nr. XIIIP-535(2) po svarstymo balsavo 83 Seimo nariai, prieš – 29, susilaikė 7 parlamentarai (pirmą kartą).

Balsavime už šį įstatymą vienintelė LVŽS neatidavė už jį nė vieno balso. susipažinti su balsavimu galima čia

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 134

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-04-30, 07:08

    Į lietuvišką abėcėlę reikėtų įtraukti ir rusiškas raides, kai Putinas okupuos Pabaltijį, tai bus atlaidesnis, galimai Vilniaus nesulygins su žemės paviršiumi…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...