infa.lt

Valstiečiai po Konstitucinio Teismo sprendimo dėl tiesioginių merų rinkimų inicijuos Konstitucijos pataisas

20 balandžio
06:40 2021

Konstitucinis teismas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, šešėlinis Premjeras Ramūnas Karbauskis, reaguodamas į šiandien paskelbtą Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriuo šis Teismas pripažino, jog Vietos savivaldos įstatymo nuostatos, įteisinančios tiesioginius mero rinkimus, prieštarauja Konstitucijai, pažymi, kad LVŽS remia tiesioginių merų rinkimų idėją ir sieks, kad tiesioginiai merų rinkimai būtų įteisinti Konstitucijai neprieštaraujančius būdu – juos apibrėžiant pačiame Konstitucijos tekste.

Pasak R. Karbauskio, galimybė patiems rinkti merą didina ir pasitikėjimą vietos valdžia, auga ir merų atsakomybė gyventojams. „Merai puikiai supranta, kad nerasdami sutarimo su žmonėmis, nedėdami pastangų, jie kitą kartą tiesiog nebus, nepriklausomai nuo to, kokia partinė konjunktūra susiklostys savivaldybės taryboje. Tai skatina atsakingesnį merų elgesį, jų atskaitomybę visuomenei.

LVŽS visuomet rėmė tiesioginius merų rinkimus, tačiau suprantame, kad juos įteisinant 2014 m. tuometinis Seimas pasirinko ne tą būdą – keitė tik Vietos savivaldos įstatymą, užuot daręs pakeitimus Konstitucijos tekste. Tą šiandien aiškiai pasakė Konstitucinis Teismas, tad LVŽS šešėlinėje Vyriausybėje rengsime ir po to Seime inicijuosime atitinkamas Konstitucijos pataisas, kviesdami jas paremti ir visas politines jėgas, kurioms nesvetimas didesnio žmonių įsitraukimo į savivaldą ir demokratijos siekis“, – sako LVŽS šešėlinis Premjeras.

R. Karbauskis pastebi, kad 2014 metais, kai sprendimas dėl tiesioginių merų rinkimų buvo priimtas, jį rėmė apie du trečdaliai Lietuvos gyventojų. „Žmonės ir šiandien vertina galimybę tiesiogiai rinkti merus.

Dalyvaudami tiesioginiuose mero rinkimuose žmonės pajuto, kad jų balsas yra girdimas, kad jie, pasirinkdami merą su viena ar kita rinkimų programa, gali daryti įtaką konkretiems sprendimams jų gyvenamojoje vietovėje.

Ši teisė žmonėms turėtų būti užtikrinta. Suprantu, kad konservatoriai, pradėję vykdyti rinkimų sistemos reforma, mielai atsikratytų tiesioginiais mero rinkimais, kurie, prisiminus jų patirtį Kaune, jiems nėra palankūs. Ženklus naikinti tiesioginius merų rinkimus stebime jau kurį laiką, tad neabejoju, kad konservatoriai bandys pasinaudoti šiuo Teismo sprendimu.

Tačiau tikimės palaikymo iš kitų opozicinių frakcijų ir netgi dalies valdančiųjų, juo labiau, kad liberalus atstovaujantis Vilniaus meras ne kartą yra išreiškęs savo paramą tiesioginiams merų rinkimams“, – nurodo R. Karbauskis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 76

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....