infa.lt

Sekantis JAV ekonominis karas su Kinija vyks dėl klimato kontrolės

10 balandžio
06:30 2021

WELT

Pasak „ESG Research“ analitikų, – vidinio Bank Of America padalinio – JAV ir Kinija palaipsniui pereina nuo prekybos karo dėl technologijų, prie kovos dėl pasaulio ekonomikos dekarbonizavimo ir naujų klimato sprendimų.

Procesas jau prasidėjo – abiejų šalių vyriausybės aktyviai naudoja atsinaujinančius energijos šaltinius, bendradarbiauja su privačiuoju sektoriumi ir didina investicijas į vėjo energetikos, saulės jėgainių ir vandenilio tyrimus.

BofA pažymėjo, kad JAV ir Kinijos veiksmai nėra susiję su bandymu išgelbėti visą pasaulį nuo globalaus atšilimo – kalbama apie globalų pranašumą valdant tiekimo grandines ir muitų tarifus.

„Tai ne šiaip planetos išgelbėjimas. Mes įsitikinę, kad klimato strategijos suteiks kelią į pasaulinį pranašumą, kadangi čia ant kortos pastatyta daug daugiau: ekonominis klimato poveikis gali siekti 69 trln. JAV dolerių vien per šį šimtmetį, o investicijos į perėjimą link švarios energijos išaugs iki 4 trilijonų dolerių per metus“, – CNBC informavo „BofA“generalinis direktorius Haimas Israelis.

Bloomberg NEF duomenimis, kuriais remiasi ESG tyrimai, Kinija 2010–2020 m. dvigubai aplenkė JAV investicijomis į naujos kartos energetikos sprendimus. Analitikai „spaudimo taškais“ pavadino gamybos politiką, orientuotą į vidaus rinką, regionines tiekimo grandines ir prekybos tarifus, susijusius su anglies dioksido išmetimu.

Ypatingo dėmesio sulaukė transporto rinka – dabar šis sektorius perka daugiau nei 50% visos pasaulio naftos produkcijos, tačiau išplitus elektrinėms transporto priemonėms, galios balansas pasikeis. Kas kontroliuos baterijų ir elektrinių transporto priemonių gamybą, ateityje turės reikšmingą pranašumą, sakė BofA.

Harry Brodmano, Berkeley Research Group vykdomojo direktoriaus ir besivystančių rinkų skyriaus pirmininko prognozė sutampa su ESG Research pozicija. Anot jo, ateinančiais metais „ekonominis kraštovaizdis“ formuos išsivysčiusių šalių galimybes kurti, realizuoti ir parduoti produktus, kurie skatina klimato darbotvarkę be neigiamos įtakos darbo rinkai. Be to, ekonomistas mano, kad aktyvūs Kinijos veiksmai jau pakeitė pasaulinę pusiausvyrą – iki 2032 m. Kinijos ekonomika taps didesnė nei JAV.

„Mums gerai sekėsi tarp demokratinių valstybių, bendradarbiaujančių investicijų ir prekybos srityje, tačiau mokslinių tyrimų ir plėtros srityje mums sekėsi ypač prastai, ir būtent čia, Kinija, tiesą sakant, kelia didžiulę ekonominę ir, galbūt, geopolitinę grėsmę“, – tvirtina Brodmanas.

Kinijai prireiks 16 trln. JAV dolerių, sakoma neseniai paskelbtoje „Goldman Sachs“ ataskaitoje. investicijos į švarių technologijų infrastruktūrą, norint iki 2060 m. „dekarbonizuoti ekonomiką. Norint įgyvendinti nurodytą strategiją, ekspertai nustatė tris tarpusavyje susijusias kintančio masto technologijas: elektrifikavimą, ekologiškas vandenilio ir CO2 surinkimo sistemas.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 99

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...

A5

Tikrai taip, tegul uzsieniu reikalu anukas balnoja seimo kumele Simonyte ir joja pas xaxojus karan....

Tai ir yra mums visiems per prievarta stumiamos "vakaru vertybes". O is tikruju, tai zmogiskuju...