infa.lt

Seimas svarstys siūlymą, kad dėl itin brangių vaistų kompensavimo spręstų ministrai, kurių dauguma net neturi tinkamo išsilavinimo

23 birželio
07:10 2020

foto: © ladysuzi / Fotolia

Siūloma, kad kompensuoti ar ne itin brangius žmogui reikalingus vaistus spręstų pati Vyriausybė, o ne Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija (Komisija), kaip yra dabar.

Ministrų kabinetas tokiais atvejais spręstų – skirti ar ne lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto labai brangiems vaistams kompensuoti, kurie reikalingi žmogaus gydymui.

(Ta prasme – ministrai nuspręstų ar žmogui leidžiama toliau gyvent ar ne, nepriklausomai nuo to, kiek mokesčių jis būtų sumokėjęs į sveikatos draudimą – infa.lt).

Tam šiandien pritarė Ministrų kabinetas, tad toliau šis siūlymas bus svarstomas Seime.

Šias naujoves numatantys įstatymo pakeitimo projektai parengti Vyriausybės darbo grupės siūlymu, kuri sprendžia klausimus, susijusius su inovatyvių vaistų ir inovatyvaus gydymo prieinamumo gerinimu.

Jei Seime būtų galutinai apsispręsta dėl naujos tvarkos, Vyriausybė sprendimus turėtų priimti tais atvejais, kai siūlomas kompensuoti vaistas yra itin brangus, jo kaina viršija vadinamąją referencinę kaštų naudingumo vertę arba, kitaip tariant – nustatytą pereinamąjį slenkstį. (paprastai kalbant – ar apsimoka žmogui gelbėti gyvybę tokia kaina – infa.lt)

Sprendimai būtų priimami vadovaujantis itin aiškiais nustatytais kriterijais, tad tokia nauja tvarka leistų garantuoti efektyvų lėšų panaudojimą.

Svarbu paminėti tai, kad įprastos vaistų kompensavimo tvarkos ši naujovė niekaip nepakeis.

Priėmus pakeitimus, būtų sudarytas aiškesnis sprendimų dėl labai brangių vaistų kompensavimo priėmimo pagrindas, kuris leistų verslui tiksliau ir aiškiau planuoti savo veiksmus dėl vaistų įtraukimo į kompensavimo sistemą.

Kokioms ligoms ir pacientų grupėms šis įstatymo pakeitimas turėtų pagelbėti, šiuo metu dar nėra aišku, nes visiškai neseniai patvirtinta nauja vaistų įtraukimo į kompensavimo sąrašus tvarka, kuria įteisinami sveikatos technologijų, susijusių su vaistais, vertinimo ir sprendimo priėmimo procesai.

Dėl šios priežasties nėra sukaupta informacijos, kokiais atvejais vaistai gali nepatekti į kompensavimo sąrašus ne dėl to, kad nesukuria papildomos naudos paciento sveikatai ar sukuria ne daug kokybiškų gyvenimo metų, bet dėl to, kad yra per brangūs.

Numatyta, kad, jei pakeitimui pritars Seimas, Vyriausybė dar turės patvirtinti brangių vaistų įrašymo ar neįrašymo į kompensavimo sąrašus kriterijus .

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad referencinė kaštų naudingumo vertė – matas, leidžiantis palyginti, kiek kainuoja vieneri kokybiški sergančiojo gyvenimo metai, jį gydant jau kompensuojamais vaistais, lyginant su tais, kuriuos siūloma kompensuoti. (Su sąlyga, jei ministrai būtų labai gerai susipažinę su naujų vaistų perspektyviomis galimybėmis, kas labai abejotina, žinant, jog ten nėra mokslininkų – ten tik administratoriai, dažnai neturintis savo srities tinkamo išsilavinimo – infa.lt)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 65

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...