infa.lt

Seimo narys Mindaugas Puidokas siūlo skubiai spręsti dėl Seimo nuotolinio darbo organizavimo

25 kovo
21:07 2020

Mindaugas Puidokas

Kreipiausi į Seimo valdybą, kad būtų skubiai priimtas sprendimas dėl Seimo nuotolinio darbo organizavimo.

Atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 diagnozė patvirtinta vienam Seimo kanceliarijos darbuotojui ir į susidariusią situaciją valstybėje, privalome skubiai svarstyti ir priimti atsakingus sprendimus dėl Seimo nuotolinio darbo organizavimo.

Manau, kad tai – nacionalinio saugumo klausimas, siekiant apsaugoti visuomenę nuo koronaviruso plitimo, rodyti sektiną pavyzdį nesiburiant į dideles asmenų grupes darbo vietoje ir išlaikyti Seimo narius, galinčius dirbti ir krizinėje situacijoje priimti svarbius valstybei sprendimus. Neturime teisės rizikuoti naujo koronaviruso židinio sukūrimu, Seimo darbuotojų gyvybėmis ir dar labiau apkrauti krizinėmis sąlygomis dirbančius šalies medikus.

Priėmėte sprendimą, kad kitą savaitę, kovo 31 dieną, Seimas renkasi į nenumatytą plenarinį posėdį ir planuojate toliau posėdžiauti nuolat. Vienoje salėje gali susirinkti 141 Seimo narys ir sekretoriato darbuotojai. Kyla pagrįstų teisinių klausimų, ar mes, Seimo nariai, patys tokiu būdu nepažeisime karantino. Šiuo nelengvu šaliai metu visi rūpinamės mūsų šalies piliečių sveikata ir saugumu. Seimo valdybos planas Seimui rinktis į posėdį ir susitikti gyvai nerodo tinkamo pavyzdžio visuomenei.

Gyvename technologijų amžiuje ir turime visas galimybes efektyviai dirbti nuotoliniu būdu. Turime pasaulinę pandemiją ir Vyriausybės paskelbtas ypač griežtas karantino priemones. Per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų tokios ekstremalios situacijos nėra buvę, tad Seimo statute nėra nustatyta galimybė dirbti nuotoliniu būdu. Dėl to siūlau skubos tvarka svarstyti šį siūlymą ir sudaryti galimybes Seimo nuotoliniam darbui. Statuto 87 straipsnyje minima, kad Seimo posėdžiai vyksta Vilniuje, Seimo rūmuose (87-1.).

Jei Seimas negali susirinkti Seimo rūmuose, Seimo Pirmininkas arba Seimo valdyba gali laikinai paskirti kitą posėdžių vietą (87-2). Siūlau papildyti Statuto 87 straipsnį 4 punktu, kuriame butu minima galimybė Seimui dirbti ir balsuoti fiziškai nesirenkant ir naudojantis informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis prijungties (angl. online) režimu. Tokiu atveju pakaktų susirinkti visiems gyvai vieną kartą, priimti Statuto pakeitimus ir tęsti darbą jau virtualiame režime. Taip būtų apsaugoti ir patys Seimo nariai, ir Seime dirbantys darbuotojai, ir visų jų artimiausia aplinka – šeimos nariai, su kuriais jie gyvena ir turi kontaktą.

Argumentacija: Italijos parlamentas nesirenka gyvai ir dirba tik nuotoliniu būdu. Jungtinė Karalystė (JK) priėmė analogišką sprendimą – JK parlamentas dėl koronaviruso pirma laiko uždaromas Velykų atostogoms. Bendruomenių reikalų sekretorius Robertas Dženrikas (Robert Jenrick) tai komentuodamas pasakė, kad „parlamentas turi rodyti pavyzdį“ ir pridūrė, kad taip pat svarbu apsaugoti darbuotojus nuo koronaviruso.

Europos Parlamente jau sudaryta nuotolinio balsavimo ir darbo galimybė. JAV Kongresas taip pat jau svarsto nuotolinio darbo ir balsavimo tvarkos patvirtinimą. Lietuvos parlamento narių skaičius leistų daug lengviau įgyvendinti nuotolinio darbo ir balsavimo tvarką, nei didesnėse šalyse ar Europos Sąjungoje.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis prašo visų ateiti į posėdį su kaukėmis. Cituoju: „Prašysime, kad visi įeinantys į posėdžių salę būtų su kuo nors, pasipuošę.“ Stebėdamas kovo 23 dienos Seimo valdybos posėdį mačiau, kad vos keturi kolegos jame buvo su rekomenduojamomis apsauginėmis kaukėmis. Ar tokiu būdu yra rodomas pavyzdys visuomenei ir vykdomas Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymas viešoje vietoje dėvėti apsaugas? Atsainiam ir pašaipiam požiūriui šiuo atveju tikrai ne laikas ir ne vieta.

Be to, ar kas nors gilinosi, kokios kaukės iš tiesų yra veiksmingos ir kiek laiko jos garantuoja apsaugą? Ar esate informuoti, kad medicininės kaukės veiksmingos ne ilgiau nei dvi valandas ir tikrai netiks naudoti visą posėdžio dieną?! Specialistai informuoja, kad tik FFP3 ir FFP2 tipo respiratoriai pajėgūs užtikrinti maksimalią įmanomą apsaugą. Ar susirinkus Seimo nariams tikrai visi tokius turės?

Šiuo atveju, jei nenumatytas plenarinis posėdis toks svarbus ir negali būti atidėtas, privaloma aprūpinti FFP3 ar bent FFP2 respiratoriais, vienkartinėmis pirštinėmis ne tik Seimo narius, bet ir visus ne nuotoliniu būdu dirbančius Seimo kanceliarijos darbuotojus, Seimo narių padėjėjus ir kt. Tai siūlau padaryti ir užtikrinti, kad to būtų laikomasi.

Koronavirusas nesirenka savo aukų nei pagal amžių, nei pagal tautybę ar užimamą padėtį visuomenėje. Žinome, kad COVID-19 užsikrėtė JAV Senato narys Randas Paulas (Rand Paul) (jis jau trečias JAV Kongreso narys, kuriam nustatytas koronavirusas), Europos Parlamento narys lenkų deputatas Adamas Jarubasas (Adam Jarubas).

Lietuvoje COVID-19 užsikrėtusių taip pat tik daugėja, be to, dalis Seimo narių elgėsi neatsakingai ir žinoti, ar jie nėra pavojingo viruso nešiotojais be simptomų, negalime. Tuo labiau, kad turime pirmą užsikrėtimo atvejį Seime. Tad esant tokiai situacijai, vienintelis įmanomas bendras saugus Seimo narių darbas gali vykti tik nuotoliniu būdu.

Mūsų šalis garsėja puikiu interneto ryšiu, dauguma šeimų turi kompiuterius, mobiliuosius telefonus, planšetes, kitus išmaniuosius įrenginius. Turime gausų būrį puikių informacinių technologijų (IT) specialistų. Susidariusi situacija, kai dauguma įstaigų ir organizacijų savo veiklą vykdo nuotoliniu būdu, ir Seimui atveria naujas galimybes.

Suprantama, pagal Konstituciją Seimas turi veikti ir vykdyti savo pareigas, negali stoti įstatymų priėmimo veikla, tačiau galime ją organizuoti nauju būdu. Taip rodytume atsakingumo pavyzdį visiems šalies gyventojams, kurie mūsų pavyzdžiu taip pat atsakingiau imtųsi reorganizuoti savo veiklas, kūrybiškai ieškotų sprendimų.

Seimo komitetai, komisijos, frakcijos jau mokosi dirbti nuotoliniu būdu. Priimtos Seimo statuto pataisos tai leidžia, o IT ryšio priemonės ir galimybės užtikrina sėkmingą nuotolinį darbą. Šiandien nuotoliniu būdu dirbau Seimo Sveikos gyvensenos komisijoje.

Pasikartosiu: Seimo nariai šiuo nelengvu visiems laikotarpiu turi būti tie, kurie rodo susitelkimo ir socialinės izoliacijos pavyzdį visai visuomenei! Saugokime vieni kitus – tai svarbu ir būtina. Turime padėti dirbti Vyriausybei ir nevykdyti tuščių politinių kovų, kurios kenkia valstybei krizės situacijoje. Dėl to visų susitelkimas bendroms pastangoms, siekiant stabdyti pavojingo viruso plitimą, yra esminės svarbos.

Tikiuosi, kad siūlymai, atsižvelgiant į situacijos svarbą, bus apsvarstyti ypatingos skubos tvarka.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 145

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...