infa.lt

Latvija atvėrė KGB archyvus. Ten yra bažnyčios vadovas, buvęs premjeras ir bankininkas

24 gruodžio
20:26 2018

Valerijaus Belokon – Latvijos bankininko ir Britanijos futbolo klubo „Blackpool“ bendrasavininko vardas – pasirodė esąs TSRS KGB informatorių kartotekos sąrašuose. Ten pat – visos Latvijos metropolito Aleksandro ir buvusio premjero Ivars Godmanis vardai.

Gruodžio 20 Latvija atvėrė KGB archyvus su agentų, rezidentų ir konspiracinių butų laikytojų vardais. Kartotekoje daugiau kaip 10 000 vardų. Didžioji dalis šių žmonių buvo užverbuoti 80-ųjų pabaigoje, šiuo metu kai kurie iš jų randasi aktyvioje politikoje, užsiima verslu ir visuomenine veikla. Valstybinio archyvo saite prieinami iškart keletas sąrašų su nuskanuotomis ranka užpildytomis kortelėmis

Verslininkas Valerij Belokon – „Miačikov“

Kartotekoje yra kortelė Valerij Belokon vardu, gimusio 1960 metais. Agentas su pseudonimu „Miačikov“ dirbo laikraščio „Tarybinis jaunimas“ korespondentu.

Jo visiškas dvynys – 1960 metais gimęs Valerij Belokon , buvęs „Tarybinis jaunimas“ laikraščio korespondentu – yra Latvijos banko „Baltic International Bank“ bendrasavininkas, o taip pat Britanijos futbolo klubo „Blackpool“ bendrasavininkas.

Pasak registro CrediWeb, Latvijoje Valeriju Belokon priklauso ne tik bankas, bet taip pat MIP ir kompanijos, kurios verčiasi nekilnojamuoju turtu bei investicijomis. Jis palaikė keletą Latvijos partijų, tame tarpe partiją „Naujasis laikas“, kuri vadovavo vyriausybei 2002-2004 metais. Iš šios partijos išėjo būsimasis eurokomisaras Valdis Dombrovskis.

Valerijaus Belokon kvietimu 2012 metais Rygą aplankė tada dar būsimo JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) sūnus – Donaldas Trampas-jaunesnysis. Jis dalyvavo Valerijaus Belokon organizuotoje „Šeimos verslas“ konferencijoje.

Gauti operatyvų „ Baltic International Bank“ komentarą šio akcininko atžvilgiu – BBC nepavyko.

Metropolitas Aleksandras – „Skaitytojas“

Kartotekoje yra kortelė užpildyta pravoslavų bažnyčios dvasininko, gimusio 1939 metais, Kudriašov Aleksandr Ivanovič vardu. Jo visiškas dvynys – Aleksandr Kudriašov – šiuo metu Rygos ir visos Latvijos metropolitas ir Latvijos pravoslavų bažnyčios galva. Agentas buvo užverbuotas 1982 metais, pseudonimas – „Skaitytojas“.

Latvijos pravoslavų bažnyčios atstovai negalėjo operatyviai pakomentuoti BBC apie šį vardą esantį archyve.

Buvęs Latvijos premjeras Ivars Godmanis – „Pugulis“

 

Yra kortelė Ivars Godmanis, fizikos mokslinių tyrimų Instituto prie Latvijos valstybinio universiteto, mokslinio bendradarbio, gimusio 1951 metais ir turinčio identišką dvynį buvusio Latvijos premjero Ivars Goldmanis asmenyje. Agentas pseudonimu „Pugulis“ buvo užverbuotas 1988 metais.

LETA agentūros duomenimis, Ivars Godmanis aktyviai užsiima politika nuo 1990 metų. Jis buvo Latvijos Aukščiausios Tarybos deputatu – tos Aukščiausios Tarybos, kuri 1990 metais priėmė deklaraciją apie Latvijos Respublikos nepriklausomybės atstatymą. Godmanis buvo vidaus reikalų ministru, ministru pirmininku, Europarlamento deputatu. Jis yra gavęs Trijų Žvaigždžių Ordiną – aukščiausią Latvijos valstybės apdovanojimą.

1998 Ivars Goldmanis kreipėsi į teismą teigdamas, kad jokio bendradarbiavimo nebuvo, tačiau vėliau Latvijoje įsiplieskė skandalas dėl šios bylos medžiagos dingimo.

Kodėl reikėjo paviešinti archyvus?

Vienas rimčiausių argumentų KGB archyvų paviešinimo naudai buvo tai, jog archyve buvo garsių valstybės asmenų pavardės. Šis klausimas nuolatos būdavo iškeliamas Latvijos parlamente. Sprendimas atverti archyvus buvo priimtas 2018 metų rudenį.

„Problema tame, jog valstybė norėjo nuslėpti šiuos vardus“, – sako BBC Karlis Kangeris, dirbęs su archyvais,. Požiūris į KGB Latvijoje – labai neigiamas, ir bendradarbiavimo su juo faktas gali padaryti neigiamą įtaką reputacijai.

„Tačiau iš kortelės nesimato kiek žmogus buvo aktyvus. Ten tėra tik duomenys, kad žmogus buvo užregistruotas kaip agentas. Žmonės buvo verbuojami konkrečioms užduotims ir konkrečiam laikotarpiui, pasakoja jis korespondentui.

„Paskelbta kartoteka turi informacinę reikšmę. Archyvo tinklapyje kol kas nėra platesnės informacijos apie kitus dokumentus, susijusius su minimais kartotekoje asmenimis.“, – teigia Latvijos Konstitucijos apsaugos Biuras (kontržvalgyba).

Valstybins archyvas žada papildyti viešai prieinamą kartoteką nauja medžiaga.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 459

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...

A5

Tikrai taip, tegul uzsieniu reikalu anukas balnoja seimo kumele Simonyte ir joja pas xaxojus karan....

Tai ir yra mums visiems per prievarta stumiamos "vakaru vertybes". O is tikruju, tai zmogiskuju...