infa.lt

Norvegija stiprina vartotojų teisę mokėti grynaisiais

19 kovo
17:21 2024

Pinigai

Norvegijos vyriausybė pasiūlė taisykles, kuriomis siekiama užtikrinti, kad vartotojai galėtų atsiskaityti grynaisiais pinigais, rašo „PYMNTS” leidinys

Šiomis priemonėmis siekiama užtikrinti, kad tie, kurie nenori naudotis skaitmeniniais mokėjimais, galėtų atsiskaityti banknotais ir monetomis, penktadienį (kovo 8 d.) praneša  „Bloomberg” agentūra, remdamasi teisingumo ministrės Emilie Enger Mehl pareiškimu.

Šiomis priemonėmis taip pat siekiama užtikrinti, kad visuomenė būtų pasirengusi ekstremalioms situacijoms, teigiama pranešime.

Siūlomos priemonės užtikrins, kad klientai galėtų atsiskaityti grynaisiais pinigais bet kurioje prekybos vietoje, kurioje priimami kitų rūšių mokėjimai.

Gegužės mėnesį Norvegijos centrinis bankas teigė, kad nors tik 3% šalies vartotojų paskutinį kartą pirkdami fizinėje parduotuvėje naudojosi grynaisiais pinigais, vis dažniau grynuosius pinigus išsiima bankomatuose ir parduotuvėse, rašo leidinys.

Panašios priemonės, kuriomis siekiama apsaugoti galimybę naudotis grynaisiais pinigais, pasiūlytos ir Norvegijos kaimynėje Švedijoje, teigiama straipsnyje.

2023 m. balandį buvo pranešta, kad Norvegijoje mokėjimų realiuoju laiku apimtys auga grynųjų pinigų sąskaita.

Remiantis „ACI Worldwide” 2023 m. ataskaita „It’s Prime Time for Real-Time”, 2022 m. realaus laiko (grynaisiais) mokėjimų apimtis šalyje sudarė 6,5% visos mokėjimų apimties, o 2027 m. turėtų pasiekti 15,1% dalį.

„Šis augimas yra neįprastas regionui ir vyksta ne tik grynųjų pinigų, bet ir kitų elektroninių mokėjimų formų dalies sąskaita, o tai rodo, kad vartotojai šioje rinkoje aktyviai pereina nuo kortelių ir „lėtų” pervedimų prie mokėjimų realiuoju laiku”, – teigiama ataskaitoje.

2018 m. Švedijos įstatymų leidėjai bandė sulėtinti šios šalies judėjimą link ekonomikos visiškai be grynųjų pinigų, priversdami didžiausius šalies bankus siūlyti grynųjų pinigų išėmimą ir tvarkyti kasdienes įplaukas. „Manome, kad tolesnė prieigos prie grynųjų pinigų visuomenėje plėtra turi vykti kontroliuojamai, kad būtų patenkintas visuomenės ir visuomenės poreikis naudotis grynaisiais pinigais”, – tuomet sakė parlamento komitetas.

Šveicarijos nacionalinis bankas vasario mėnesį teigė, kad nors įmonės pritaikė papildomus mokėjimo būdus, „grynųjų pinigų priėmimas ir toliau išlieka didelis ir nuo 2021 m. mažai pasikeitė”.

infa.lt: Jie susimąstė apie karą, kai gali neveikti bankai ar bankomatai. Kai gali nutrūkti elektra ir internetas, o parduotuvėse neveiks kasos aparatai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 592

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Praėjo nepilni 2 metai nuo Putino sudegusio tanko demonstravimo prie Katedros Vilniuje, ir še jums...

Amerikoje veikia tokiu pat principu kaip Putinas,ka reiskia pinigai....

Turėjau ir turėsiu 1....

Durnių durniai ir sociopatai. Nusikaltėliai....

Jis jau pasitelkė sienos statybą kurios nepastatė....

Jei tiki tuo, ką skaitai - neskaityk :)...

Kai pasižiūri į Lietuvos streamerius, tai senai laikas......