infa.lt

Kai kurios sporto rūšys nuo ankstyvos mirties apsaugo ypač gerai

30 lapkričio
15:15 2016
skvošas

Skvošas | By No machine-readable author provided. Jensbn~commonswiki assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, Nuoroda

Ne paslaptis, kad užsiėmimai sportu yra labai naudingi. Jie padeda kovoti su kognityvinių sugebėjimų silpnėjimu, gerina seksualinį gyvenimą, stiprina psichiką ir kūną, nekalbant jau apie gyvenimo trukmės ilginimą. Specialistai išsiaiškino, kokios sporto rūšys naudingiausios, rašo The Business Insider. Ir taip, plaukikai, tenisininkai, žmonės užsiimantys aerobika, – rečiau nei kiti miršta ankstyva mirtimi nuo širdies, insulto ar bet kokių kitų ligų.

Tokias išvadas specialistai padarė stebėję 80306 žmones, kurių vidutinis amžius sudarė 52 metus. Stebėjimas buvo vykdomas devynerius metus. Visumoje, treniruotės sumažino ankstyvos mirties riziką maždaug 28%, jeigu jos būdavo reguliarios. Tačiau atskiros sporto rūšys išsiskyrė ypač žymiai.

Pavyzdžiui, skvošas arba tenisas sumažino ankstyvos mirties riziką 47%, lyginant su nesitreniruojančias žmonėmis. Plaukikai mirdavo 28% rečiau, nei sėdimą darbą dirbantys žmonės, o aerobika sumažindavo atitinkamą riziką 27%. Savo ruožtu, važinėjimasis dviračiu sumažindavo ankstyvos mirties riziką 15%.

Kai kuriose sporto rūšyse mokslininkai nematė statistiškai reikšmingo ankstyvos mirties rizikos sumažėjimo, pavyzdžiui, bėgimas sumažindavo riziką tik 13%, bet vis dėl to autoriai rašo, jog tai nereiškia, kad vaikščiojimas ar bėgiojimas neprailgina gyvenimo bei jo kokybės.

Bėgiojimo atžvilgiu autoriai teigia, jog pavyzdžiui, futbolas (Britanijoje buvo stebimo šios sporto šakos atstovai) padidina bendrą ištvermę ir pagerina širdies bei kraujotakos sistemos funkcionalumą.

Stebėjimų duomenys liudija, jog raketės sporto atstovai turėjo 59% mažesnę tikimybę mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Ir vis tik, autorių teigimu, svarbiausiai sporto srityje yra reguliarumas, – jų duomenimis, bet kuria sporto šaka užsiimantys žmonės turi 28% mažesnę tikimybę mirti nuo ankstyvos mirties lyginant su tais, kurie nedaro nieko.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 108

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mintį supratau, tačiau nesutinku. Na Rusija, lyginant su JAV protu gal ir nespindi, tačiau tikrai...

Reaguodamas į paskutinį tamstos sakinį klausiu: kokius sąjungininkus paliko Baidenas Afganistane??...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...