infa.lt

Septynios ES šalys ragina keisti Sąjungos sprendimų priėmimo tvarką, atsisakant vienbalsiškumo

12 birželio
15:59 2023

Europos Sąjungos (ES) šalys turi priimti sprendimus balsų dauguma, nes dabartinis vienbalsiškumo reikalavimas „lėtina gebėjimą veikti”.

Tai „Politico” straipsnyje pareiškė Vokietijos, Belgijos, Nyderlandų, Rumunijos, Ispanijos, Slovėnijos ir Liuksemburgo užsienio reikalų ministrai.

Jie paaiškino, kad siūlo „pragmatišką požiūrį, kuriuo daugiausia dėmesio skiriama tik užsienio ir saugumo politikos klausimams”.

„Didžiajai daugumai ES užsienio politikos sprendimų priimti reikia vienbalsiškumo, o tai kai kuriais atvejais gali sulėtinti mūsų gebėjimą veikti.

Būtent nepaisant šių taisyklių, o ne dėka jų, mes sugebėjome susitarti dėl dešimties sankcijų paketų Rusijai, atsakant į jos agresijos karą”, – rašoma straipsnyje.

Kai kurie iš Europos ministrų siūlymų:

  • platesnis „konstruktyvaus susilaikymo“ galimybės naudojimas balsuojant (tai taisyklė iš ES sutarties 31 straipsnio, leidžianti manyti, kad bet kuri bloko šalis gali susilaikyti nuo sprendimo, kuris neįskaičiuojamas bendrame balsavime);
  • praktiškai išbandyti kvalifikuotos daugumos balsavimą (qualified majority voting, QMV), ypač priimant sprendimus „remiantis bendromis ES pozicijomis tarptautiniuose žmogaus teisių forumuose”;
  • pritaikyti sprendimų priėmimo būdą tose srityse, kuriose nereikia oficialaus balsavimo, bet kuriose vis dėlto praktiškai „reikalingas” konsensusas, pavyzdžiui, kai daromi vieši pareiškimai visos ES vardu;
  • Išnagrinėti galimybę taikyti QMV srityse, susijusiose su ES bendrąja užsienio ir saugumo politika.

„Suprantame, kad kai kurie ES partneriai yra susirūpinę dėl QMV taikymo užsienio politikoje, ir į šį susirūpinimą žiūrime rimtai. Mums konsensuso siekimas ir toliau bus mūsų europinės DNR pagrindas, nes gebėjimas matyti pasaulį iš skirtingų pozicijų ir būti atviram konstruktyviam kompromisui yra privalumas. Todėl dėsime visas pastangas, kad atsižvelgtume į visų ES valstybių narių susirūpinimą keliančius klausimus ir užtikrintume, kad būtų priimti geriausi sprendimai, atitinkantys mūsų bendrus interesus”, – pabrėžiama straipsnyje.

Vieningo ES šalių sprendimo reikia visų pirma tvirtinant sankcijų paketus. Dėl 11-ojo sankcijų Rusijai paketo jau deramasi.

Tikimasi, kad jis bus priimtas šį mėnesį, birželio 29-30 d. vyksiančiame ES aukščiausiojo lygio susitikime. Daugiau nei 90 pasaulio bendrovių, kurios pažeidžia sankcijų Rusijai režimą, norima taikyti sankcijas.

Jei tokia sprendimų priėmimo tvarka balsuojant būtų patvirtinta – dauguma visada galėtų primesti savo valią kitoms šalims. Tačiau mažai tikėtina, kad šis siūlymas galėtų būti priimtas, nes jam taip pat reikėtų vienbalsio pritarimo pagal dabar galiojančią tvarką.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Kad jokio    -  2023-06-12, 17:20

    balsuskumo ten ir nera! Pasake is uzu balos – ir sventa!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-06-13, 06:35

    Bendra ES tvarka turi būti priimama balsų dauguma, o tvarką kiekvienoje šalyje, nustato konkreti valstybė sau atskirai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...

leiskite paklausti,kodėl Turkija pasitraukė iš Stambulo konvencijos? Stambulas yra Turkijos sostinė. antra, kokiai lyciai save...

jas galimai tvitkino(o tai ipač žiauru)ir gal net prievartavo(o tai jos kaip nepastebėjo).Bet šeip geras...