infa.lt

Ramūnas Karbauskis. Ar pavyks anūkui perrašyti istoriją?

22 kovo
14:55 2023
R.Karbauskis ir G. Landsbergis

infa.lt montažas

Praėjusią savaitę virė rinkiminės aistros savivaldybių rinkimų antrajame ture ir visuomenė nelabai pastebėjo dviejų tarpusavyje susijusių įvykių. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko Seimo narių parašus ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl Vytauto Landsbergio pripažinimo valstybės vadovu.

O Seimas didele balsų dauguma patvirtino Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką konservatorių S.Šedbarą Konstitucinio Teismo teisėju.

Gali kilti klausimas, kuo šie sprendimai susiję? Konstitucinis Teismas jau du kartus nagrinėjo klausimą, kas gali būti pripažįstamas valstybės vadovu ir abu kartus konstatavo, jog juo gali būti pripažįstamas tik tas asmuo, kurį valstybės vadovu, t.y. prezidentu, išrinko Lietuvos žmonės.

Taigi, tikėtis, jog trečią kartą Konstitucinis Teismas išaiškins, jog valstybės vadovu gali būti ir Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, kurio niekas visuotiniuose rinkimuose nerinko, būtų mažų mažiausiai keista.

Dabar jau buvęs Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras dar visai neseniai Seimui įrodinėjo, kad Vytauto Landsbergio pripažinimas valstybės vadovu Konstitucijai neprieštarauja, nors Konstitucinio Teismo išaiškinimai neabejotinai sako priešingai.

Seimo dauguma, su savo rėmėjais opozicijoje tą patį S.Šedbarą patvirtino Konstitucinio Teismo teisėju kaip tik prieš tai, kada Konstituciniame Teisme bus svarstomas klausimas dėl Vytauto Landsbergio pripažinimo valstybės vadovu.

Labai sunku tikėtis, kad naujas Konstitucinio Teismo teisėjas pakeis savo nuomonę ir palaikys ankstesnius Konstitucinio Teismo išaiškinimus.

Nežinia, kokią ši valdžia, Vytauto Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis ir jam senelį valstybės vadovu pripažinti padėjęs Saulius Skvernelis gali padaryti įtaką kitiems Konstitucinio Teismo teisėjams.

Tikiu, kad Konstitucinis Teismas yra nepriklausomas, o konstitucinė teisė nesikeičia pagal valdžios norus ar valią.

Taip pat viliuosi, jog naujasis Konstitucinio Teismo teisėjas S. Šedbaras nusišalins nuo šio klausimo nagrinėjimo, nes jis yra šališkas ir praėjo labai mažai laiko nuo šio klausimo nagrinėjimo Seime, kur jis savo šališkumą atvirai pademonstravo.

Stebiuosi ir dvigubais standartais teisėjų skyrime. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuotoje Vyriausybėje dirbęs ministras E.Misiūnas nebuvo skiriamas teisėju, nes buvo šaukiama per visas žiniasklaidos priemones apie metų atšalimo laikotarpį.

Buvęs Seimo narys S.Šedbaras neatšalinėjo nei dienos. Kažkodėl konservatoriams negalioja jokie politinės kultūros standartai, kuriuos jie patys deklaravo kitų atžvilgiu.

Negana to, stebina ir kitų institucijų, kurios jau akivaizdžiai dirba konservatoriams, pastangos, kad S.Šedbaras kuo greičiau taptų teisėju.

Šių metų kovo 16 d. Seimo narys Stasys Šedbaras buvo paskirtas KT teisėju (po 12 val.) ir tą pat dieną, vykstant Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdžiui, buvo priimtas sprendimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo ir mandato pripažinimo rinkimuose „už brūkšnio“ likusiam asmeniui.

Tiesiog neįtikėtina skuba. Dėl konservatorių nuspręsta nesilaikyti įprastos tvarkos, kuomet apie numatomą darbotvarkę pranešama iš anksto, prieš 24 val., darbotvarkė paskelbiama viešai.

Ar tai yra įprasta VRK praktika asmenų prašymus svarstyti čia ir dabar? Nemanau. Ar sprendimai dėl tokių skubių pageidavimų tenkinimo priklauso nuo besikreipiančių asmenų statuso, jų padėties visuomenėje?

Tikrai taip, ypač jei kreipiasi konservatoriai.

Kreipimasis į Konstitucinį Teismą atiduotas, mūsų atstovas teisme bus Seimo narys Dainius Gaižauskas. Mes neleisime perrašyti Lietuvos istorijos, nesvarbu, kad tai paliečia Landsbergius.

Konstitucija buvo kuriama valstybei ir jos piliečiams, o ne grupelei politikų, spjaudančių į Konstituciją ir visą Tautą, kurią jie iš Seimo tribūnos jau atvirai vadina gyvulių ūkiu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 461

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. Ramūnai jai ir toliau iš už užuolaidu jiems padėsi viskas pavyks    -  2023-03-22, 16:20

    Ramūnai balsuoji už privalomus skiepus priiminėji kartu su jais visus istatymus,anuliuoji tyrimo komisijas už ką mus laikai ? Mes ne runkuliai.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Pastebėjęs    -  2023-03-22, 16:36

      Protas atsispindi – pagal situacijos nesuvokimą…

      Atsakyti į šį komentarą
      • Myndė    -  2023-03-22, 17:18

        Matai, Ramūnai, kartais vis tik reikia rasti drąsos nevaidinti politiko, o bent jau pasistengti likti padoriu žmogum. Tada ir švarkelio niekas neprikaišiotų, ir daug kitų nedarančių garbės dalykų neprimintų. Pradėti siūlyčiau sąžiningu atsakymų į klausimą „Kam priklauso Krymas?”

        Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-03-22, 16:39

    GAL anūkas priklauso paleckiukinių šaikai veikti prieš Lietuvą – „Geros kaimynystės su teroristine Rusija ir terorizmą palaikančia Baltarusija?…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. partijai paliepus    -  2023-03-22, 19:14

    Tuo rinkimų komisijos pirmininkė panaši į genocido archyvų prižiūrėtoją Burauskaitę: abi paklusniai ir nedelsdamos nė minutės tenkino ir tenkina „teisngos” partijos poreikius

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Tikroji,nesuklastota WW2 istorija    -  2023-03-22, 20:17

    Kam įdomu-galima atsisiųsti:

    anonfiles.com/y5h6e8g1z4/1BAD_WAR_2017_NEW_pdf

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Regis    -  2023-03-22, 20:34

    Anūkas paveldėjo partiją, todėl dabar turi Dėdulei atidirbti už ją, juk tai jo gerovės šaltinis, nuosavas UABas valdantis valstybę. Bet anūkėlis tai ne senelis, nepatemps visko pagal protinius sugebėjimus, ir, kai senelis mirs, tada ateis TS-LKD krachas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....