infa.lt

Interneto naudotojai ir toliau naudoja paprastus slaptažodžius, kuriuos įsilaužėliai lengvai nulaužia

16 sausio
06:20 2023

2021 m. internetinėse nusikaltėlių rinkose cirkuliavo stulbinantys 24 mlrd. vartotojo vardų ir slaptažodžių kombinacijų, t. y. 65% daugiau nei 2020 m., tačiau daugelis interneto vartotojų ir toliau palengvina gyvenimą kibernetiniams nusikaltėliams, nes renkasi paprastus slaptažodžius, teigiama kibernetinio saugumo bendrovės „Eset” Rumunijos tinklaraštyje paskelbtoje ataskaitoje, praneša „Econimica” portalas .

„Paskyros prisijungimo duomenys, tokie kaip vartotojo vardas ir slaptažodis, yra mūsų gyvenimo internete raktas. Šiandien mūsų skaitmeninis pėdsakas gali būti įvairus – nuo prisijungimo prie transliacijos paslaugų, internetinės bankininkystės ar žinučių siuntimo paslaugų iki važiavimo dalijantis automobiliu paslaugų ir socialinės žiniasklaidos paskyrų.

Dažnai šiose paskyrose, be asmens duomenų, saugomi ir kortelės duomenys. Todėl jie tokie populiarūs kibernetinių nusikaltimų srityje. Birželio mėnesio ataskaitoje atskleista, kad interneto nusikaltėlių rinkose cirkuliuoja 24 mlrd. vartotojo vardų ir slaptažodžių kombinacijų, t. y. 65 proc. daugiau nei 2020 m.”, – baltojoje knygoje teigia „Eset” ekspertas Philas Muncasteris, praneša „Agerpres”.

Pasak minėto šaltinio, „NordPass” sudarytas 2022 m. naudotų blogiausių slaptažodžių sąrašas rodo, kad 30 šalių populiariausias slaptažodis ir toliau buvo „password” – juo užregistruota beveik penki milijonai slaptažodžių. Antroje vietoje buvo „123456”, po jo sekė šiek tiek ilgesnė versija: „123456789”…..

Į viršų taip pat pateko „guest”, „qwerty”, „12345678”, „111111”, „12345”, „col123456” ir „123123”. Ekspertai teigia, kad daugumą paskyrų su šiais slaptažodžiais galima nulaužti greičiau nei per sekundę, praneša „Agerpres”.

Tuo pačiu tyrėjai pastebėjo, kad kasmet išryškėja panašūs dėsningumai, o tarp visų laikų favoritų, susijusių su įvairiomis sporto šakomis, objektais ar prekių ženklais, yra šie: Sporto komandos („Red Star Belgrade”, kuris įvairiose paskyrose buvo panaudotas daugiau nei 58,5 mln. kartų), mados prekių ženklai („tiffany” buvo panaudotas beveik 14,8 mln. kartų), keiksmažodžiai (populiariausias iš jų buvo „f*ck”, panaudotas daugiau nei 21 mln. kartų), muzikos atlikėjai (sąraše pirmauja U2, (daugiau nei 33 mln. slaptažodžių), filmų („liūtas” – 6,4 mln. slaptažodžių), automobilių (daugiau nei 8 mln. naudotojų slaptažodis buvo „mini”), vaizdo žaidimų (2022 m. populiariausias buvo „ginklas” – daugiau nei 6,2 mln. naudotojų) ir maisto (beveik 8,6 mln. slaptažodžių buvo žodis „žuvis”), skelbia „Agerpres”.

„Prisijungę prie paskyros įsilaužėliai gali pavogti visus joje saugomus jūsų asmeninius duomenis ir kortelių duomenis. Arba jie patys gali juos panaudoti sukčiaudami su kortelėmis ar vykdydami kitas apgavystes.

2021 m. apgaulingų kortelių operacijų vertė viršijo 32 mlrd. JAV dolerių, o iki 2027 m. ji turėtų išaugti iki 38,5 mlrd. dolerių. Jei šiuos slaptažodžius naudojate pakartotinai, juos užrašote ant lapelio ir laikote matomoje vietoje arba dalijatės jais su kitais, iš tikrųjų tik palengvinate gyvenimą būsimiems įsilaužėliams ir sukčiams.

O jei tuos pačius slaptažodžius naudojate ir asmeninėms, ir darbinėms paskyroms pasiekti, darbdaviui gali kilti didelė kibernetinė rizika. Tai gali turėti dar rimtesnių pasekmių, jei dėl tokio neatsargumo įsilaužėliams pavyks pavogti verslo duomenis ir informaciją”, – įspėja kibernetinio saugumo ekspertai.

Atsižvelgiant į tai, ekspertizės ataskaitoje taip pat pateikiami sprendimai, kaip sukurti tvirtą slaptažodį.

Todėl rekomenduojama visada naudoti sudėtingus ir unikalius slaptažodžius arba slaptažodžių frazes, o ne vieną žodį. Taip pat patartina niekada pakartotinai nenaudoti slaptažodžių prisijungiant prie kelių paskyrų, nes įsilaužėliai gali įsilaužti į kelias asmenines paskyras, jei gauna vieną vartotojo vardo ir slaptažodžio kombinaciją.

„Nesidalykite slaptažodžiais, nes kiti žmonės gali jais piktnaudžiauti, net ir neketindami to daryti. Deaktyvuokite visas nenaudojamas paskyras, nes jos gali kelti grėsmę saugumui, ypač dėl to, kad sunku pastebėti, kada jos buvo pažeistos. Naudokite slaptažodžių valdymo programinę įrangą ir apsvarstykite galimybę naudoti slaptažodžių generatorių.

Slaptažodžių tvarkyklė automatiškai pasiūlys ir išsaugos bet kokius ilgus, stiprius ir unikalius slaptažodžius. Naudodamiesi šiuo įrankiu galėsite prisijungti prie bet kurios tinkamos svetainės ir jums tereikės prisiminti pagrindinį įrankio slaptažodį. Periodiškai tikrinkite slaptažodžių stiprumą ir atnaujinkite per silpnus arba pasenusius slaptažodžius.

Jei įmanoma, įtraukite daugiafaktorinį autentifikavimą (MFA) – dabar daugumoje paskyrų yra tokia galimybė. Taip prie slaptažodžių pridedamas papildomas saugumo lygis, nes reikalaujama dar vieno autentifikavimo veiksnio, pavyzdžiui, veido nuskaitymo, pirštų atspaudų arba unikalaus slaptažodžio kodo įvedimo.

Nesijunkite prie viešųjų „Wi-Fi” tinklų, nes piktavaliai gali nuskaityti tinklą ir gauti prieigą prie jūsų duomenų”, – tai kiti ekspertų patarimai.

Taip pat rekomenduojama naudoti patikimos įmonės saugumo sprendimą, kad apsisaugotumėte nuo duomenų vagių ir kitų kenkėjiškų programų, taip pat nuo sukčiavimo atakų ir kitų grėsmių.

„Saugokitės tų, kurie domisi jūsų ekranu, kai išeinate iš namų, ir gali šnipinėti, kad pavogtų jūsų prisijungimo duomenis. Apsvarstykite galimybę naudoti nešiojamojo kompiuterio ekrano užsklandą. Nespauskite įtartinų nuorodų nepageidaujamuose el. laiškuose ir žinutėse.

Jei abejojate, susisiekite su siuntėju tiesiogiai, bet ne atsakydami į žinutę, o paieškoję jo kontaktinių duomenų „Google”. Prisijunkite tik prie svetainių, kuriose naudojamas HTTPS, nes jos yra saugios ir papildomai apsaugotos nuo atakų, galinčių perimti jūsų prisijungimo duomenis.

Naudokitės programėle arba paslauga, kuri tikrina, ar jūsų slaptažodis nebuvo įtrauktas į duomenų apsaugos pažeidimą arba įsilaužimą”, – mini cituojamas šaltinis.

1992 m. Bratislavoje (Slovakija) įkurta „Eset” yra pirmaujanti kenkėjiškų programų aptikimo ir analizės bendrovė, veikianti daugiau nei 180 šalių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 185

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-01-16, 06:36

    Niekada netikėjau, kad slaptažodis visada apsaugo, juk jis REGISTRUOJAMAS tame pačiame internete… Kai apvogė mano kaimyną, tai policija, galimai per el. paštą, „sužinojo”, kur paslėpti daiktai, ir nurodžius vietą, privertė vagis gražinti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....