infa.lt

Jolanta Blažytė. Kol dar nevėlu

06 rugpjūčio
09:30 2022
Jolanta Blažytė

Facebook nuotr.

Neįtikėtina, tačiau net ir solidusis leidinys The New York Times publikavo straipsnį, kurio autorius siūlo kuo greičiau derėtis su Putinu, kol dar nevėlu.

Suprantu, kad mūsų „patriotai“ tokių vatnikiškų straipsnių neskaito, bet turintiems adekvatų santykį su realybe skaitytojams jis gali būti įdomus. Todėl dalinuosi (vertimas į lietuvių k.):

Per penkis mėnesius nuo tada, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje, Jungtinės Valstijos Ukrainai skyrė apie 24 mlrd. dolerių karinės pagalbos. Tai daugiau nei keturis kartus viršija 2021 m. Ukrainos gynybos biudžetą. Amerikos partneriai Europoje ir už jos ribų skyrė dar 12 mlrd. dolerių.

Ir vis dėlto, šios dešimtys milijardų vis dar netenkina Ukrainos vyriausybės pageidavimų dėl ginklų sąrašo, kurį prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybė paskelbė praėjusį mėnesį. Šis skirtumas tarp to, ko nori Ukraina, ir to, ką jos Vakarų partneriai yra pasirengę duoti, atspindi realybę, kad Vakarų lyderius traukia dvi kryptys. Jie pasiryžę padėti Ukrainai apsiginti nuo Rusijos agresijos, tačiau taip pat stengiasi neleisti konfliktui peraugti į plataus masto karą.

Tačiau, eskalavimas, nors ir laipsniškas, vyksta. Vakarai teikia vis galingesnius ginklus, o Rusija neša vis daugiau mirties ir destrukcijos. Kol tiek Rusija, tiek Vakarai yra pasiryžę nugalėti vieni kitus Ukrainos teritorijoje ir yra pasirengę tam panaudoti savo dideles ginklų atsargas, tol tolesnis eskalavimas atrodo praktiškai neišvengiamas.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai neabejotinai turėtų ir toliau tiekti Ukrainai reikalingą ginkluotę, tačiau taip pat turėtų, konsultuodamiesi su Kijevu, stengtis užmegzti dialogą su Rusija ir siekti paliaubų.

Pradėti derybas vykstant mūšiams būtų politiškai rizikinga, be to, reikėtų didelių diplomatinių pastangų, o sėkmė tikrai nėra garantuota. Tačiau pokalbiai gali atskleisti galimus kompromisus ir padėti rasti išeitį. Priešingu atveju, šis karas galiausiai gali peraugti į tiesioginį Rusijos ir NATO konfliktą.

JAV spėja, kad taip atsitiktų tik tuo atveju, jei ukrainiečiams būtų suteiktos sistemos ar pajėgumai, peržengiantys Rusijos raudonąją liniją. Taigi, kai prezidentas J. Bidenas paskelbė apie savo sprendimą aprūpinti Ukrainą daugkartinio paleidimo raketų sistema, kurios, pasak Kijevo, jiems labai reikia, jis sąmoningai atsisakė perduoti ilgiausio nuotolio amunicijos, galinčios smogti Rusijai.

Sprendimo prielaida buvo ta, kad Maskva eskaluos, t.y. pradės tiesioginį puolimą prieš NATO, jei Ukrainai bus perduoti tam tikro tipo ginklai arba jei jie bus panaudoti smogti Rusijos teritorijai. Tikslas – atsargiai laikytis šios ribos ir kartu suteikti ukrainiečiams tai, ko jiems reikia, kad „apgintų savo teritoriją nuo Rusijos puolimo”, kaip birželio mėn. pareiškime teigė Bidenas.

Ši logika abejotina. Problema yra ne ta, jog Ukrainos aprūpinimas tam tikru konkrečiu ginklu gali sukelti eskalaciją, o ta, kad jei Vakarų pagalba pavyktų sustabdyti Rusijos veržimąsi į priekį, Kremliui tai būtų nepriimtinas pralaimėjimas. Tuo pat metu Rusijos pergalė mūšio lauke Vakarams taip pat nepriimtina.

Jei Rusija ir toliau veršis į Ukrainą, Vakarų partneriai bus priversti suteikti dar daugiau ir dar galingesnių ginklų. Jei šie ginklai leis Ukrainai sustabdyti rusų puolimą ir net išstumti juos, Maskva gali padvigubinti savo pastangas ir net pradėti svarstyti tiesioginius išpuolius prieš NATO. Kitaip tariant, šiuo metu abiem pusėms priimtino rezultato tiesiog nėra. Tačiau derybos galėtų padėti nustatyti kompromisus, kurių reikia, kad toks rezultatas būtų pasiektas.

Tiek Vakarų, tiek Rusijos pasiryžimas daryti viską, kad pasiektų pergalę Ukrainoje, yra pagrindinė eskalavimo varomoji jėga. Vakarų lyderiai turėtų suprasti, kad eskalacijos rizika kyla dėl visiško jų ir Kremliaus tikslų nesuderinamumo. Atsargiai kalibruojant tiekti karinę paramą Ukrainai gali būti prasminga, bet tai tikriausiai nėra esminis dalykas. Svarbiausia yra šių ginklų tolimesnis poveikis karui, kurio neįmanoma sužinoti iš anksto.

Kadangi Rusija neturi tikslių raudonųjų linijų, gali būti, kad ilgesnio nuotolio amunicijos tiekimas, kurio Bidenas atsisako, nebūtų toks problematiškas, kaip baiminamasi. Tačiau, net jei jokia konkreti ginklų sistema pati savaime nesukeltų didelio eskalavimo, vien tik daugiau ir geresnių ginklų naudojimas vargu ar išspręs problemą. Vakarų ginklai akivaizdžiai padėjo Ukrainos kariuomenei mūšio lauke, tačiau rusai pasirengę pulti bet kokio lygio ištekliais ir naikinimu, kad laimėtų ar bent jau nepralaimėtų.

Esame liudininkai klasikinės spiralės, kai abi pusės jaučiasi priverstos daryti daugiau, kai tik kita pusė pradeda daryti tam tikrą pažangą. Geriausias būdas neleisti šiai dinamikai išeiti iš kontrolės – pradėti kalbėtis, kol dar nevėlu.“

Šis įrašas pirmą kartą paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 846

Žymos:

Atsiliepimų 10

  1. Patriotas    -  2022-08-06, 09:38

    Kaip be pažiūrėsi Ukraina jau pralaimėjo. Vien tai kad karas vyksta jos teritorijoje. Visa kita utilizacija, iš abiejų pusių. Klausimas kas gali pakelti didesnius nuostolius tas ir nugalės.
    Ps. Rusai – abasramsia no nizdamsia. Reiškias Ukrainos žmonių – karių žus 90proc.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Anonimas    -  2022-08-08, 20:32

      Tu ne patriotas,bet budulis,kokių visada dauguma.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Kis    -  2022-08-09, 10:55

      Nereikia itikineti savo patriotiskumu,nes tik jie sugeba sitaip iskreiptai mastyti.Gal mastau siek tiek vienpusiskai,bet juokas jau neima,kai kiekviena vista ar gaidys is Jav man diktuoja gyvenima,aciu jis man duotas ir as ir tik asji nugyvensiu,kaip as suprantu.O perkamu ir parsiduodanciu pasaulyje uztenka,deja.Paziurekite i eks Srioderi vemti norisi,kai pasiziuri i si fliuka,o ruselis tuo naudojasi.Gerai,kad dar anka nesusigunde,nors nemaziau dirbo Putino naudai,bet cia veike -dievukas putkos santazas

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2022-08-07, 09:52

    The New York Times tai tas pats „Lietuvos rytas” tik angliškai, ten kas moka pinigus, to ir straipsnius spausdina… Kur autoriaus pavardė? Matyt greitai išaiškėtų ko jis vertas… O Ukraina nuo pat karo pradžios pasiruošusi deryboms ir kelią tik vieną sąlygą – Rusija atitraukę kariuomenę į vasario 23 dienos dislokavimo vietas, aišku gali ir toliau. O jei to nepadarys pasirašinės kapituliacijos aktą. Šiuolaikiniame kare karys turi vertę jei jis tinkamai paruoštas ir valdo naujausią ginkluotę, kitaip tai tik dvėselėnos kvapas ir trąša. Iš Rusijos pusės beliko tik dvėselėnos kvapas ir besibaigianti ginkluotė kuri dar kažką gali dabartiniame kare. Ukrainos pusėje visas pasaulis kuriam Putkino įsi-isinėjimai įgriso iki gyvo kaulo. Sprendimas jau priimtas – Putin kaput. Ukraina ginkluotės gaus tiek kiek jos reikės sumušti putinistus. Savaičių klausimas kada Ukraina gaus raketas kurios taikinius muš 300 km, jei tai nepadės gaus raketas ir 500 km. Iš kur rusija paleis raketas, ten ir gaus raketų smūgius atgal. Karas ir karo strategijos klausimai ne „bobų reikalas”. Nida Vasiliauskaitė irgi apsi… su savo karo „karo nekurstymo” strategija. Karas jau eina į pabaiga, o ji vis dar „nekursto karo”… Jolantai irgi geriau būtų nenusivažiuoti iki karo „ekspertų” lygio. Dėl karo pabaigos paskutinį žodį tars Ukrainos vyriausiasis karo vadas generolas Zalužnas…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Senukas    -  2022-08-07, 23:13

    Putinas irgi daug ką siūlo. Bet tai niekai, kaip ir to laikraščio. Čia klausimas ne ar nugalės Ukraina, čia klausimas ar nugalės vakarų civilizacija, ar Putino teroristai. Ir ar vakarų politikai ir vadovai pagaliau supras, kad negali būti jokių rimtų ir patikimų ryšių su Putinu ir visa Rusija. Rusija ir rusų tauta yra teroristinė valstybė ir teroristų, užkariautojų tauta, todėl nebus pasaulyje, juolab Europje taikos, kol ši valstybė-imperija, tautų kalėjimas tokiu pavidalu egzistuos. Dabar yra gera proga šią baisią padėtį pakeisti. At užteks proto tai suprasti ir padaryti? Štai koks klausimas čia yra.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Publijus    -  2022-08-08, 20:30

    Jokio agresoriaus ir niekada nesustabdė derybos.derybas jie vertina tik kaip savo pergalę.Ir putleriui derybos reikalingos tik tam,kad pasiruošti naujam puolimui,okupuojant visą Ukrainą.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Kis    -  2022-08-09, 11:02

    Cia netinka pasakymas,kad duok durniui kelia,cia bus tik tolimesnis vakaru pritarimas drank nach westand Est ,gal ne cia pat,bet jis savo tikslu neatsisakys.Pradzia bus Moldova,pabaltijos valstybes,o ten ir Lenkija.O kodel sditaip niuriai,nes vakarai uzsimerke del gruzijos,Sirijos.Tam uzteks jegu sudarius sutartis su Turkija ,Iranu,o gal net Kinija,si ne ta salis,jis palauks ir be kraujo nugales ne viena dunduka.

    Atsakyti į šį komentarą
    • T0mas J.    -  2022-08-09, 15:32

      „vakarai uzsimerke del gruzijos,Sirijos”

      Visiškai nesutinku su tavim, Vakarai dėl Sirijos neužsimerkė – dalyvavo ten smarkiai, rėmė kariaujančius prieš vyriausybę ir ginklais, ir pinigais, ir pasamdė samdinių smogikų antivyriausybinėms pajėgoms (maištininkams). O tu sakai – užsimerkė..

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...