infa.lt

Rusija iš naujo apibrėžia autorių teises: mokėk valstybei ir galėsi transliuoti, ką nori

22 gegužės
09:13 2022

nuotr: adslzone.net

Rusijos valdžios institucijos nusprendė „nubausti” užsienio turinio kūrybos kompanijas, kurios dėl antirusiškų sankcijų nutraukė sutartis su Rusijos platintojais ir kitomis organizacijomis.

Laikraštis „Vedomosti”, remdamasis šaltiniais Rusijos vyriausybėje, rašo, kad rengiamas prezidento dekretas, kuriuo Rusijos juridiniams ir fiziniams asmenims, sudariusiems sutartis su autorių teisių turėtojais iš „nedraugiškų” šalių, t. y. tų, kuriose taikomos sankcijos, bus leista naudoti užsienio kino, televizijos, muzikos, literatūros ir kt. produkciją.

Šiuo tikslu Rusija sukurs specialų fondą (rubliais), į kurį tokią produkciją eksploatuojančios Rusijos įmonės turės mokėti įmokas. Teoriškai šis fondas bus skirtas kompensacijoms tiems užsienio teisių turėtojams, kurie uždraudė platinti ir kitaip naudoti savo produkciją Rusijoje – žinoma, jei jie nuspręs reikalauti šių „rublinių pajamų”.

Praktiškai „Sony”, „Disney”, „Universal”, „Warner Brothers”, „Paramount” ir daugelis kitų bendrovių negalės atšaukti draudimo, kol nebus panaikintos sankcijos, o to artimiausiu metu tikėtis neverta.

Net ir panaikinus sankcijas vargu ar užsienio korporacijos bus patenkintos rubline kompensacija dirbtiniu kursu, kurį joms siūlo Rusijos valdžios institucijos.

Be to, vien dėl to, kad ši kompensacija būtų pripažinta teisėtu mokėjimu už jų produktų naudojimą sankcijų laikotarpiu, net ir atgaline data, jos galėtų būti apkaltinti pažeidusios sankcijas.

Tokiu būdu Rusijos valdžios institucijos paprasčiausiai nusprendė pačios imti mokestį už užsienio produktų platinimą, vietoje teisių savininkų, kurie apskritai uždraudė platinimą Rusijoje.

Kad ir koks būtų vidinis Rusijos Federacijos pateisinimas, formaliai tai yra akivaizdus nuosavybės ir autorių teisių pažeidimas.

Jei Rusijoje bus atnaujintas užsienio filmų, televizijos serialų platinimas, užsienio muzikos leidyba ir t. t., prasidės „jurisdikcijų karas”: užsienio bendrovės savo šalyse pradės teikti ieškinius Rusijai ir konkretiems juridiniams asmenims, o Rusijoje lygiagrečiai pradės veikti teismai, reikalaujantys pripažinti neteisėtu užsienio korporacijų sutarčių nutraukimą dėl sankcijų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 120

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...