infa.lt

Nuo vakcinacijos pradžios gauti 7 959 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas į COVID-19 vakcinas

13 balandžio
15:02 2022
Gitanas Nausėda skiepijasi

lrp.lt nuotr.

Oficialus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) pranešimas

Nuo vakcinacijos pradžios (nuo 2020 m. gruodžio 27 dienos iki 2022 m. kovo 31 dienos) Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė 7 959 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakcinas nuo COVID-19 ligos.

ĮNR pranešimai sudarė 0,18 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotų vakcinų dozių skaičius nuo vakcinacijos pradžios iki 2022 m. kovo 31 d. siekė 4 467 297). Per pirmąjį 2022 metų ketvirtį gautas 1 151 ĮNR pranešimas. Primename, kad žmonės nuo COVID-19 ligos yra skiepijami penkiomis Lietuvos rinkoje esančiomis vakcinomis.

VVKT per pirmąjį 2022 metų ketvirtį gavo 1 151 pranešimą apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR), susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu.

Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauti 933 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „Spikevax“ vartojimo buvo gauti 68 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „Vaxzevria“ gauti 82 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „COVID-19 Vaccine Janssen“ – gauti 64 pranešimai apie ĮNR, o po vakcinos „Nuvaxovid“ – gautas 1 pranešimas apie ĮNR. 1 pranešime apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

Didžiąją dalį 2022 m. pirmą ketvirtį gautų pranešimų apie įtariamas nepageidaujama reakcijas, susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, sudarė pranešimai apie nesunkias ĮNR, t. y. 1 059 pranešimai arba 92 proc. viso ĮNR pranešimų skaičiaus. Apie sunkias ĮNR gauti 92 pranešimai ir tai sudarė apie 8 proc. nuo bendro analizuojamu laikotarpiu gautų ĮNR pranešimų skaičiaus.

Įvertinus gautų ĮNR pranešimų pasiskirstymą pagal lytį, nustatyta, kad apie 49 proc. ĮNR pranešimų, susijusių su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, pateikė moterys, 51 proc. – vyrai. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 5-99 metai.

Sveikatos priežiūros specialistai nuo bendro ĮNR pranešimų skaičiaus pateikė 45 proc. ĮNR pranešimų, pacientai – 52,8 proc., tuo tarpu 2,2 proc. pranešimų gauta iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, išliko tokie patys: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

2022 m. pirmą ketvirtį VVKT gavo 6 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos Lietuvoje. Mirusiųjų amžiaus vidurkis – 73,5 metai, dauguma pacientų sirgo lėtinėmis ligomis, kurios galėjo lemti mirtį. Šių mirties atvejų priežastinis ryšys su vakcina nepatvirtintas.

VVKT atkreipia dėmesį, kad kiekvieno ĮNR pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus.  Ypač svarbūs įtariamos nepageidaujamos reakcijos patvirtinimui ir įvertinimui medicininiai dokumentai. Taip pat reikalinga informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius.

VVKT taip pat primena, kad sveikatos priežiūros specialistai (gydytojai, slaugytojai) gavę informacijos apie įtariamą nepageidaujamą reakciją, kiek galima greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vakcinas atsiradimo ir (ar) informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti VVKT Sveikatos priežiūros ar farmacijos specialisto pranešimą apie įtariamą nepageidaujamą reakciją (ĮNR) formą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 278

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Rimas    -  2022-04-13, 15:36

    Kai mirtis nuo vakcinos, tai sasajos nenustatytos, o kai mirtis nuo kovydo, tai dzin kiek tu turėjai gretutinių ligų, visos sasajos tik su korona

    Atsakyti į šį komentarą
  2. tiesa apie kovydo aferą    -  2022-04-13, 18:37

    Kas mūsų laukia švabyno rojuje:

    sapereaude.lt

    Atsakyti į šį komentarą
  3. As nuolat    -  2022-04-13, 21:49

    vakcinuojuosi sena,gera C 2 H 5 OH ir – jokio neigiamo poveikio! Net po Cernobylio tik skydliauke islupo,o ne antkapi uzritino…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2022-04-14, 08:16

    Vakcinuokitės nuo daugiau, drąsiai, ryžtingai, nes pasekmės bus tik po kelerių metų. PSO tikslas, mažinti žmonių skaičių, bus ir toliau vykdomas…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...