infa.lt

Pramoninių robotų paklausa JAV per metus išaugo rekordiniais 37 %. Ką tai reiškia?

15 lapkričio
09:30 2021

Robotizacija automatizacija

Amerikos kompanijos masiškai perka robotizuotus konvejerius ir manipuliatorius, kad susidorotų su darbo jėgos stygiumi ir padidėjusia jų produktų paklausa, išsiaiškino automatizavimo tobulinimo asociacijos (A3) analitikai.

Per pirmuosius dešimt šių metų mėnesių JAV įmonės užsakė 29 000 robotų, o tai 37% daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Iš viso JAV pramonės sektorius šiemet savo darbui automatizuoti jau išleido 1,48 mlrd.

Augantis JAV įmonių susidomėjimas robotika viršijo rekordinį 2017 m. lygį, kai automatizavimo rinka buvo pasiekusi aukščiausią tašką, o privatus sektorius dar nebuvo susidūręs su pasauline pandemija, praneša Reuters.

A3 ekspertai mano, kad šis reiškinys turi daug priežasčių, tačiau jos grindžiamos koronaviruso epidemija – pandemijos pradžioje įmonės buvo priverstos atleisti nemažą dalį darbuotojų, o kai kurios visiškai sustabdė savo darbą.

Kai gamyklos vėl pradėjo dirbti, o vartotojai pradėjo pirkti daugiau, įmonės padarė išvadą, kad grįžti prie įprasto darbo formato bus neįmanoma. Todėl jos padidino investicijas į robotiką, kuri veiks stabiliai ir greitai nepriklausomai nuo epidemiologinės situacijos.

Krizė gerokai paspartino verslo procesų optimizavimą, o tai daugeliu atvejų veda prie robotizacijos.

„Įmonės tiesiog negali rasti tinkamų žmonių – štai kodėl jos nori viską automatizuoti“, – sakė A3 prezidentas Jeffas Bernsteinas.

Bendras amerikiečių kompanijų užsakytų robotų skaičius šiemet jau viršija 29 tūkstančius aparatų – įskaitant ir automatizuotus konvejerius, ir į ateities rankinį darbą imituojančius manipuliatorius. Didelė dalis paklausos kilo pas automobilių gamintojus, tačiau kitose pramonės šakose ji auga dar sparčiau.

Ir tai yra esminis skiriamasis dabartinio robotizacijos etapo bruožas – automobilių pramonė, kuri visada buvo robotų naudojimo lyderė, traukiasi į antrą planą.

A3 duomenimis, per pirmus devynis metų mėnesius automobilių pramonė užsakė 20% daugiau automatų nei pernai – daugiau nei 12 500 robotų. Tuo pačiu metu likusios su automobilių pramone nesusijusios įmonės robotų įsigijo daugiau nei 16,3 tūkst., tai yra 53% daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

„Reikalas ne tame, kad automobilių pramonė lėtėja – automobilių gamyba auga. Tačiau robotizacija kituose sektoriuose – nuo metalurgijos iki maisto gamintojų – auga dar sparčiau “, – sakė Bernsteinas.

Viena iš įmonių, su kuria susipažino A3 analitikai, yra „Athena Manufacturing“, kuri specializuojasi metalo gaminių gamyboje verslo sektoriui. „Athena“ šiais metais savo veikloje pristatė keturis didelius robotus, išplėtė savo robotų parką iki septynių mašinų. Reuters žurnalistai kreipėsi į generalinį direktorių Johną Newmaną ir paprašė pakomentuoti atnaujintos įmonės veiklą.

Pasak jo, nauji robotai padėjo „Athena“ reaguoti į išaugusią paklausą, o dalių užsakymai per pastaruosius metus išaugo 50 proc. Autonominių konvejerių pagalba „Athena“ pirmą kartą perėjo prie 24 valandų per parą ritmo, 7 dienas per savaitę ir visus užsakymus galėjo įvykdyti iš anksto numatytą dieną – anksčiau gamintojas nerasdavo pakankamai darbuotojų, kurie sutiktų dirbti naktinėmis pamainomis.

Kokias iš to galima būtų padaryti prognozes ateičiai?

Senosios specialybės pramonėje nyksta, darbuotojai atleidžiami, kaip, beje, jie bus prognozuojamai atleidžiami ir šiandien geriausiai apmokamoje programavimo srityje – jau kuriami programavimo algoritmai atskiriems moduliams ir ištisoms sistemos programuoti automatiškai, yra sukurti bandomieji naujienų generavimo algoritmai, kurie patys, automatiškai, internete susiranda naujausių įvykių aprašymus ir generuoja originalias naujienų suvestines, beje, daro tai per porą minučių, kai žurnalistui tai užimtų, geriausiu atveju, pusę darbo dienos. Taip pat, reikia turėti omenyje, kad jie tai gali daryti ištisą parą, be poilsio ir atostogų, ir be atlyginimo kėlimo reikalavimų.

Ateityje didžioji žmonijos dalis liks be darbo – bus priklausoma nuo valdžios dalinamų išmokų ir privalės išlikti jai lojali, jei nenorės būti atjungta nuo dalijamos išmaldos. Kaip sakė „Great Reset” autorius Klausas Švabas: „Jūs nieko neturėsite ir būsite laimingi”, ir šiuo atžvilgiu jis teisus – tokioje visuomenėje nuosavybė neįmanoma – būstai bus socialiniai, išmokos tik pragyvenimui, be jokių grynųjų pinigų, kuriuos būtų galima nusiimti ir sutaupyti, sąskaitos tik mėnesinės, kuriose kaupti nepanaudotų pinigų nebus įmanoma.

Judame atgal į Matricos pasaulį, kuriame dabartiniai valdantieji užims tokią pačia vietą, kaip ir visi kiti – menkiausias nelojalumas ar pasipriešinimas galiojančiai sistemai bus tolygus šių dienų bankrotui, tik su baisesnėmis pasekmėmis – liks be nieko, ir be galimybės apskųsti teismui, kuris galėtų žmogiškai įvertinti situaciją – teismuose dirbs bejausmiai algoritmai, vertinantys situaciją tik pagal instrukcijas be jokių emocijų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 219

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....