infa.lt

Opozicinės frakcijos kreipėsi į Konstitucinį Teismą: „Sudarydamas „pranešėjo komisiją“, Seimas galimai viršijo savo įgaliojimus“

22 balandžio
18:06 2024

Tuščias Seimas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos ir trijų kitų opozicinių Seimo frakcijų – Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Mišrios Seimo narių grupės – atstovų kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl galimų Konstitucijos pažeidimų, susijusių su „pranešėjo istoriją“ tyrusios Seimo komisijos sudarymu ir veikla, šiandien registruotas Seimo kanceliarijoje.

LSDP frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė primena, kad dėl galimų pažeidimų „pranešėjo komisijos“ veikloje labai rimtų klausimų iškėlė pagrindinės Lietuvos teisėsaugos ir žvalgybos institucijos.

„Iškelta klausimų dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto, nešališkumo principo pažeidimų, politinio spaudimo teisėsaugos institucijoms. Jau sudarant „pranešėjo komisiją“ galėjo būti pažeisti konstitucinio valdžių padalijimo, teisėsaugos ir ombudsmeno institucijų nepriklausomumo principai. Jos veikimo metodai taip pat galimai kirtosi su įstatymais.

Dėl šių įvairių galimų pažeidimų negalėjome nesikreipti ir kreipėmės į Konstitucinį Teismą“, – komentuoja R. Budbergytė.

Anot Mišrios Seimo narių grupės narės, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojos Agnės Širinskienės, yra pagrindo įtarti, kad, sudarydamas „pranešėjo komisiją“, Seimas viršijo savo įgaliojimus.

„Komisijai buvo suteiktos iš esmės beribės teisės gauti žvalgybos institucijų medžiagą, Seimo nutarimu ji dubliavo kitų institucijų veiklą: turėjo žvalgybos kontrolieriaus, vyriausiosios rinkimų komisijos ar net teismų funkcijas.

Dėl to svarbu išsklaidyti visas abejones dėl komisijos veiklos, jos įgaliojimų ir taikytų metodų teisėtumo. Neabejoju, kad kreipimasis į Konstitucinį Teismą atsakys į klausimus, ar tokie Seimo veiksmai yra leistini demokratinėje visuomenėje“, – sako A. Širinskienė.

Seimo opozicinių frakcijų kreipimesi į Konstitucinį Teismą prašoma išnagrinėti įtarimą, kad buvo pažeisti „konstituciniai atsakingo valdymo, valdžių padalijimo ir teisėsaugos institucijų nepriklausomumo principai“, nusižengta Žvalgybos kontrolierių įstatymui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 96

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tam tikra    -  2024-04-22, 22:25

    prasme kelia nuostaba tie „seimo tyrimai ir komisijos”. Seimas lyg ir istatymu leidybos,o ne kriminaliniu sekliu organas?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....