infa.lt

ES prieštarauja Gruzijos teisei priimti „užsienio agentų” įstatymą

18 balandžio
14:11 2024
Josepas Borrellas

Josepas Borrellas | transliacijos kadras

Vakar Gruzijos (Sakartvelo) parlamente pirmuoju skaitymu buvo priimtas „užsienio įtakos skaidrumo” įstatymas, pagal kurį visuomeninės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės turėtų deklaruoti savo iš užsienio gaunamas pajamas, jei jų dalis bendrose pajamose sudarytų 20% ir daugiau.

Tam šalies sostinėje, Tbilisyje, pasipriešino skaitlinga gyventojų dalis, surengusi keletą protesto mitingų, kurių metu, pasak pranešimų, buvo sulaikyta 11 protestuotojų.

Aiškinamajame įstatymo projekto rašte teigiama, jog šių priemonių imamasi tam, kad visuomenė žinotų – kurios organizacijos veikia išimtinai šalies politikos viduje, o kurios bando stumti užsienio suinteresuotų subjektų politiką, kuri ne visada gali būti draugiška Gruzijos atžvilgiu.

Protestai Gruzijos sostinėje buvo vykdomi remiantis ne konkrečiais įstatymo apimamų organizacijų interesais, o tuo, kad esą šis įstatymas apsunkins šalies integraciją ir stojimą į ES.

Ir tą patvirtino ES vyriausias diplomatas Josepas Borrellas ir Komisijos narys, atsakingas už kaimynystę ir plėtrą, Oliveris Várhelyi, kurie bendrame pareiškime pareiškė, kad:

„Siūlomas teisės aktas apribotų pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos organizacijų galimybes laisvai veikti, galėtų riboti saviraiškos laisvę ir nepagrįstai stigmatizuoti organizacijas, kurios teikia naudą Gruzijos piliečiams.”

Reikia pastebėti, kad pats „užsienio agentų” įstatymo projektas neriboja niekieno veiklos – jis tik reikalauja deklaruoti savo iš užsienio gaunamas pajamas.

Tačiau komisijos nariai įspėja Gruziją, kad kelias į ES dėl užsienio agentų įstatymo, gali gerokai pailgėti ar net būti nutrauktas:

„ES ragina Gruziją susilaikyti nuo teisės aktų, galinčių pakenkti Gruzijos keliui į ES – keliui, kuriam pritaria didžioji dauguma Gruzijos piliečių.

Tai kelia didelį susirūpinimą, o galutinis šio teisės akto priėmimas turėtų neigiamos įtakos Gruzijos pažangai kelyje į ES. Šis įstatymas neatitinka pagrindinių ES normų ir vertybių. ”

Faktiškai čia matome spaudimą Gruzijos valdantiesiems atšaukti šią iniciatyvą, kuri esą neatitinka ES vertybių.

Tačiau, nors Gruzija dar nėra ES narė, šalyje yra daugybė ES finansuojamų „visuomeninių organizacijų” ir, greičiausiai, žiniasklaidos priemonių, kurios patenka į įstatymo apibrėžtas sritis, kas ir pripažįstama dviejų Europos Komisijos narių paskelbtame šio įstatymo projekto pasmerkime:

„Gruzijoje veikia aktyvi pilietinė visuomenė, kuri prisideda prie sėkmingos šalies pažangos siekiant narystės ES. Siūlomas teisės aktas apribotų pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos organizacijų galimybes laisvai veikti, galėtų riboti saviraiškos laisvę ir nepagrįstai stigmatizuoti organizacijas, kurios teikia naudą Gruzijos piliečiams.”

Reikėtų pastebėti, kad toks „Užsienio agentų įstatymas” jau nuo 1938 metų veikia JAV, ir net baudžiamajame lygmenyje. Iki praėjusių metų pabaigos Jungtinėse Valstijose teismui buvo perduotos 46 baudžiamosios bylos, iškeltos pagal šį įstatymą.

Įstatymo JAV aprašymas skamba taip:

Užsienio agentų registracijos įstatymas (FARA) buvo priimtas 1938 m. FARA reikalauja, kad tam tikri užsienio užsakovų agentai, užsiimantys politine veikla ar kita įstatyme nurodyta veikla, periodiškai viešai atskleistų savo santykius su užsienio užsakovu, taip pat veiklą, įplaukas ir išlaidas, susijusias su šia veikla.

Reikalaujamos informacijos atskleidimas palengvina vyriausybei ir Amerikos žmonėms įvertinti tokių asmenų veiklą atsižvelgiant į jų, kaip užsienio agentų, funkcijas.

Už FARA administravimą ir vykdymą atsakingas Nacionalinio saugumo skyriaus (NSD) Kontržvalgybos ir eksporto kontrolės skyriaus (CES) FARA padalinys.

Tačiau Gruzijai kažkodėl neleidžiama sekti didžiausio geopolitinio sąjungininko pėdomis. Kodėl?

Reikėtų pastebėti, kad smerkiantį pareiškimą savo socialinio tinklo „X” paskyroje palaikė ir Lietuvos URM ministras, Gabrielius Landsbergis. Turbūt reikėtų tą suprasti, kaip dvigubų standartų palaikymą arba „Kas leidžiama Jupiteriui – neleidžiama jaučiui”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 131

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tomas Jakutis    -  2024-04-18, 22:17

    Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...