infa.lt

Energetikos ministerijos planuose – pakartotinai deginti CO2, einant „žaliuoju kursu”

05 balandžio
10:47 2024

Atsirado naujas terminas, Energetikos ministerijos identifikuojamas kaip „žaliasis CO2”, pasak jos, išsiskiriantis deginant biomasę, kuri anksčiau augdama tą CO2 buvo sugėrusi iš atmosferos. Šiaip tas CO2 chemine sudėtimi niekuo nesiskiria nuo viso likusio CO2, esančio atmosferoje ir išsiskiriančio į atmosferą iš visų kitų šaltinių. Tai anglies dvideginis. Tik be priedo „žaliasis”.

Tačiau Energetikos ministerija (Dainius Kreivys), kažkodėl sumanė išskirti vieną CO2 atsiradimo šaltinį ir rinkti jo išskiriamą CO2, esą taip selektyviai kovojant su atmosferos tarša ir „klimato kaita” bei jo atšilimu.

Kaip rašoma ministerijos puslapyje:

„Žaliasis CO2 išsiskiria yrant, degant bei perdirbant biomasę, kuri anksčiau augdama tą CO2 buvo sugėrusi iš atmosferos. Pritaikius „specialias technologijas” žaliasis CO2 gali būti panaudotas aukštesnės pridėtinės vertės tvarių produktų gamybai. ”

Apie minėtas „specialias technologijas” pranešime kukliai nutylima, mat pasaulyje nėra tam jokių nei specialių, nei nespecialių technologijų. Yra tik įvairūs chimeriniai bandymai siurbti iš atmosferos CO2, tuo pačiu siurbiant valstybių biudžetų pinigus arba tik planai tą daryti. Nėra net nuspręsta kur gali būti saugomas tokiu būdu išsiurbtas CO2 ir kiek tam prireiks specialiai skirtos vietos aprėpiamoje perspektyvoje.

Dainius Kreivys nuėjo toliau:

„Įvairių šalių mokslininkai ir verslo atstovai (nenurodomos nei šalys, nei mokslininkai) aktyviai vertina, kaip efektyviai panaudoti sugautą „žaliąjį CO2”. Viena iš daugiausiai dėmesio sulaukiančių krypčių – surinkto CO2 panaudojimas sintetinių degalų (sintetinio metano, metanolio, aviacinio kuro ir kt.) gamybai, taip kartu mažinant priklausomybę nuo iškastinio kuro. CO2 – pasak jo – svarbus sintetinių žaliųjų degalų gamybos komponentas”.

Pagrindinis tikslas – mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro. Sąvoka „žaliasis” čia netinka, mat degant sintetiniam kurui bet kuriuo atveju susidarys CO2 kaip degimo produktas.

Kalbant apie CO2, kaip apie svarbų „žaliųjų degalų gamybos komponentą” reikėtų atkreipti dėmesį į tokį faktą, kad tokiu būdu bus bandoma sukurti tai, kas gamtoje jau seniai egzistuoja natūraliu pavidalu, tačiau atsisakoma tai naudoti, kad būtų sukurtas savos gamybos analogas, ištaškant begalę lėšų tyrimams, technologijų kūrimui, gamybai ir sandėliavimui.

Tokio kuro kaina būtų kosminė, lyginant su natūraliais tų pačių dujų ir metano gavybos šaltiniais. O jų degimo tarša niekuo nesiskirs nuo taip vadinamo „sintetinio kuro”. Anglies dvideginis – tai degimo ir ląstelių kvėpavimo produktas. Žmogus dar neišmoko nieko padaryti geriau, nei tą sukūrė gamta.

Tačiau Dainius Kreivys pabandys, jam antrina Danas Janulionis, „Amber Grid“ Energetikos transformacijos centro vadovas:

„Įsivaizduokime ateitį, kurioje žemės ūkio, miškų, pramonės bei maisto atliekos gali aprūpinti energija laivus ar lėktuvus. Tai – nebe vaizduotės vaisius, o apčiuopiama realybė, kuri jau vykdoma (tiriamos galimybės – infa.lt) kitose šalyse ir kurios ateityje galėtų siekti ir Lietuva.

Kartu su vandeniliu, pagamintu naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius, iš biomasės perdirbimo procesų surinkto biogeninės kilmės CO2, jungiant jį su iš atsinaujinančios elektros pagamintu vandeniliu, galima būtų paversti į sintetinius žaliuosius degalus. Tai būtų švaresnė tradicinio iškastinio kuro alternatyva, galinti prisidėti prie Lietuvos apsirūpinimo vietinės gamybos kuru, kuris tuo pačiu neturi neigiamo poveikio klimato kaitai“, – šviesią perspektyvą piešia Danas Janulionis.

„CO2 surinkimo projektai reikalauja ženklių investicijų ir koordinuoto požiūrio, įgyvendinant CO2 surinkimo ir panaudojimo projektus. Identifikuotas biogeninės kilmės CO2 potencialas Lietuvoje atvers diskusijas ir prisidės prie formuojamos valstybės politikos energetikos bei transporto sektoriuje. Tai taip pat sudarys sąlygas efektyviau vystyti sintetinių degalų ir kitų produktų, panaudojant CO2, gamybos sprendinius Lietuvoje”, rašoma ministerijos pranešime.

Turbūt, raktinė frazė, tokia miela D.Kreivio ausiai, turėtų būti „reikalauja ženklių investicijų”, kurias turėtų apmokėti mokesčių mokėtojai. Ir surenkant būtent „žaliąjį CO2”, nes kitos markiruotės CO2, nors chemiškai niekuo nesiskiria – netinka ideologiškai. Nors patekęs į atmosferą „žaliasis CO2” virsta paprastu atmosferiniu CO2, kurio rinkti jau neplanuojama.

Nekalbėsime apie tai, kad CO2 yra galutinis medžiagų apykaitos produktas Žemės gyvybės formų gyvybiniuose procesuose. Mes visi sudaryti daugumoje iš anglies ir vandens.

Vieni organizmai išskiria CO2, kiti juos sugeria – augalai (naudoja anglį), ir CO2 yra jų klestėjimo pagrindas. Žemės ūkio, miškų, pievų ir t.t. Apie tai daugybė medžiagos internete. Rimtų ir pripažintų mokslinių tyrimų medžiagos. Tačiau…

…pažanga reikalauja … „pinigų”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 142

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Anonimas    -  2024-04-05, 11:10

    Rokiškio psichūškės 6 palata turbūt jau perpildyta? reik skubiai statyti naują žaliają psichūškę.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2024-04-05, 12:50

    Papapapkartotinai. Papaparadoksas.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Edas    -  2024-04-05, 15:13

    Debilas – būtų neteisinga jį taip vadinti. Jis sukčius. Augalai augdami iš oro pasiima ne CO2 o C (anglį), o juos deginant ta anglis jungiasi su deguonimi O ir gaunasi CO2. Debilas ne jis, debilai tie, kas juo tiki ir palaiko jį. Tai tik mano nuomonė

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Anonimas    -  2024-04-05, 17:36

    Šaunu! Pagaliau karvių ir kūdikių nebegalės vadinti kenkėjais klimatui 😀

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...