infa.lt

Vokietijoje daugybės žmonių šlapime rasta kenksmingo, vaisingumą stabdančio plastifikatoriaus

06 vasario
12:40 2024

Federalinė aplinkos agentūra (UBA), atlikdama šeštąjį Vokietijos aplinkos sveikatos tyrimą, atskleidė nerimą keliantį faktą – nemažai Vokietijos gyventojų šlapime aptiko uždrausto ir griežtai reglamentuojamo plastifikatoriaus pėdsakų.

Pasak UBA toksikologės Marikos Kolossos, 28% mėginių aptiktas metabolitas MnHexP – plastifikatoriaus di-n-heksilftalato (DnHexP), žinomo dėl savo žalingo poveikio reprodukcijai, šalutinis produktas.

Šis plastifikatorius, kuris jau daugelį metų iš esmės uždraustas, kelia didelį pavojų sveikatai ir pirmą kartą mėginiuose buvo nustatytas 2023 m. M. Kolossa išreiškė situacijos rimtumą, teigdama: „Tokios medžiagos organizme neturėtumėte rasti apskritai – o mes jos randame.”

Neseniai Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje atlikti tyrimai išryškino šią problemą, todėl Kolossa ją įvardijo kaip didelio masto problemą. Plastifikatoriaus kilmė lieka nežinoma, todėl tyrimas virto išsamia detektyvine istorija, o Federalinė aplinkos agentūra, ieškodama atsakymų, glaudžiai bendradarbiauja su ES institucijomis.

Eksperimentai su gyvūnais rodo, kad šis metabolitas yra kenksmingas reprodukcijai, ypač veikia vyriškos lyties vaisiaus lytinius organus. Tačiau, kaip rodo tolesni tyrimai, jis taip pat kelia pavojų suaugusiesiems, nes gali padidinti diabeto, aukšto kraujospūdžio ir nutukimo tikimybę.

Atskirais atvejais nustatyta, kad koncentracija „tokia didelė, kad negalima atmesti pavojaus sveikatai”.

Pasak UBA cheminių medžiagų eksperto Larso Tietjeno, nors DnHexP ES susidūrė su griežtais apribojimais ir draudimais, yra galimybių, kad jo yra, pavyzdžiui, importuojamuose produktuose arba ES pagamintuose senuose daiktuose. Agentūra neturi įrodymų, kad perdirbami dideli kiekiai, tačiau pabrėžia galimą riziką.

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje ekspertai atgaline data ištyrė senus vaikų darželių auklėtinių šlapimo mėginius ir atskleidė nerimą keliančią tendenciją. MnHeP užterštų mėginių dalis padidėjo nuo 26% – 2017/18 m. laikotarpiu iki 61% – 2020/21 m. laikotarpiu, o labai stresą patyrusių vaikų šlapime koncentracija padidėjo maždaug dešimt kartų.

Šio nerimą keliančio šuolio priežastys lieka neaiškios ir nesusijusios su konkrečiomis vietovėmis, o esančios visoje žemėje.

Plastifikatorius DnHexP nuo 2013 m. įtrauktas į Europos Sąjungoje labai didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų sąrašą, todėl jį uždrausta naudoti kaip plastifikatorių kosmetikos gaminiuose, su maistu besiliečiančiose medžiagose ir žaisluose.

Naujausi duomenys pabrėžia, kad būtina skubiai spręsti su šiuo uždraustu plastifikatoriumi susijusią galimą riziką sveikatai, todėl reikia atlikti išsamų tyrimą ir imtis reguliavimo priemonių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 313

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...