infa.lt

Parengtas projektas dėl lauko darželių Lietuvoje įteisinimo

06 rugsėjo
07:50 2017
Lauko darželis

nuotrauka: infa.lt

Sveikatos apsaugos ministro sudaryta darbo grupė parengė projektą, kuriuo siekiama įteisinti lauko darželius, ir pateikė šį projektą svarstyti kitoms atsakingoms institucijoms. Pritarus šiam projektui, būtų nustatyti reikalavimai lauko darželiams, tad tėveliai turėtų platesnį ikimokyklinio ugdymo įstaigų pasirinkimą. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje didėja susidomėjimas vaikų ugdymo veiklos vykdymu lauke, tad tikėtina jau visai greitai šalyje atsiras galimybė ugdyti vaikus taip, kad šie kuo daugiau laiko praleistų gryname ore.

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, vaikų prieiga prie gamtos ir žaidimas lauke turi teigiamą įtaką jų vystymuisi, sveikatai ir pasiekimams. Pripažįstama, kad kai kuriems vaikų vystymosi aspektams yra palankesnė lauko aplinka: vaikai žaisdami lauke yra fiziškai aktyvesni, taip pat vaikų žaidimas lauke siejamas su teigiamu poveikiui jų bendravimo gebėjimų vystymuisi, savivertei. Vis tik, prieš nutardami leisti savo vaiką į lauko darželį tėvai turėtų labai gerai apgalvoti visas alternatyvas, nes toks ugdymo būdas gali tikti ne visiems vaikams.

„Iki šiol teisinis reguliavimas buvo nukreiptas į tas švietimo įstaigas, kurios pagrindines vaikų ugdo veiklas vykdė patalpose. O jau visai greitai bus įtvirtinti reikalavimai ir lauko darželiams, kuriuose vaikai bus ugdomi pagal visiškai kitokią metodiką, nei mums įprastuose darželiuose. Žinoma, ir toliau išliks galimybė rinktis, pagal kokią metodiką tėvai nori auklėti savo vaikus, tačiau lauko darželiai – jau seniai tapo paklausūs daugelyje šalių, ši galimybė turi atsirasti ir Lietuvoje“, – sako ministras A. Veryga.

Lauko darželių veikla yra pripažinta ir vykdoma Čekijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Austrijoje. Šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vaikų ugdymą vykdo lauke, dažniausiai miške, parke ar panašioje aplinkoje.

Projektu siūloma įtvirtinti vaikų lauko darželio sąvoką ir apibrėžti saugos reikalavimus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklai vykdomai lauko sąlygomis. Atsižvelgiant į vaikų ugdymo veiklos lauko sąlygomis specifiką, siūloma numatyti, kad lauko darželiuose vaikų ugdymo grupės gali būti formuojamos iš ne jaunesnių kaip 2 metų amžiaus vaikų. Šiuose darželiuose vienam darbuotojui tektų ne daugiau kaip 5–6 vaikai.

Lauko darželyje, turės būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių.  Turės būti įrengtas tualetas,  sudaryta galimybė nusiplauti rankas tekančiu vandeniu, šaltuoju metų laiku vaikams turi būti sudaryta galimybė sušilti.

Jei vaikų poilsis, miegas organizuojamas lauke, kiekvienam vaikui turi būti skirtas individualus inventorius, atitinkantis oro sąlygas, o vieta, skirta vaikų miegui, turi būti apsaugota nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Vaikų poilsiui, miegui organizuoti reikalingą inventorių leidžiama pateikti jų tėvams (globėjams).

Lauko darželis bus įpareigojamas parengti ir patvirtinti veiksmų planą vaikų saugumui užtikrinti esant ekstremalioms oro sąlygomis ir su veiksmų planu supažindinti lauko darželį lankančių vaikų tėvus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 289

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...