infa.lt

Visų akys krypsta į Artimuosius Rytus. Ar Vakarai turi perspektyvią Ukrainos strategiją?

16 lapkričio
19:47 2023
Joe Biden Ursula von der Leyen

REUTERS / Evelyn Hockstein

Europa ir Jungtinės Valstijos neturi perspektyvios strategijos dėl Ukrainos, ir visuomenė tai supranta, rašo „Finacial Times” leidinys. Ne Vakarų šalių gyventojai mano, kad Vašingtonas ir Kijevas yra pagrindinės kliūtys taikai, ir yra įsitikinę, kad Rusija laimės „proxy” karą su Jungtinėmis Valstijomis.

„Niekas taip netiki mūsų pergale kaip aš”, – pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai duotame interviu „Time” leidiniui. Ir jis teisus.

Niūrioje realybėje, susijusioje su nepavykusiu kontrpuolimu, kruvinu „Hamas” išpuoliu ir triuškinančiu Izraelio atsaku, daugelis stebėtojų svarstė, ar Vakarai turi gyvybingą strategiją, kaip elgtis su Rusija Europoje.

Kas nuoširdžiai patikės, kad Kijevas per artimiausius metus ar dvejus atgaus Rusijos okupuotas teritorijas, kai Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas generolas Valerijus Zalužnas, pats populiariausias kariuomenės vadas, aiškiai leido suprasti, kad „gilus ir gražus proveržis mažai tikėtinas”?

Ir kas, jei ne nepataisomi optimistai, galėtų manyti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra atviras kokioms nors prasmingoms deryboms likus vos metams iki Amerikos prezidento rinkimų, kuriuose apklausose pirmauja jo favoritas Donaldas Trampas (Donald Trump)?

Susidaro įspūdis, kad tiek „vanagai”, tiek „balandžiai” yra nepaprastai atitrūkę nuo Ukrainos realybės.

Todėl nenuostabu, kad tiek Ukrainoje, tiek Vakaruose visuomenės nuotaikos pamažu tampa niūrios. Respublikonams vis labiau priešinantis papildomai paramai Kijevo karinėms pastangoms, o JAV nukreipiant dėmesį į Artimuosius Rytus, Vakarų parama Ukrainai nebėra savaime suprantamas dalykas.

Europiečiai susiduria su dviem labai skirtingais, bet tarpusavyje susijusiais konfliktais, kurie kelia grėsmę ne tik žemyno saugumui, bet ir Europos visuomenių politinei tapatybei. Abu konfliktai susiję su branduolinėmis galiomis ir abu turi didelę simbolinę reikšmę.

Izraelio ir „Hamas” karas ne tik nukreipė visuomenės dėmesį į Artimuosius Rytus ir sukėlė varžybas dėl išteklių, bet ir susilpnino požiūrį, kad Rusijos agresija yra išskirtinio pobūdžio.

Kai Rusija nutraukė energijos tiekimą Ukrainos miestams ir miesteliams, ji buvo apkaltinta karo nusikaltimais. Izraelis atjungė Gazos ruožui energijos ir vandens tiekimą. Ar Ukraina ir Vakarai pasirengę tai pasmerkti kaip karo nusikaltimą?

Neseniai prieš pat karą Gazos ruože Europos užsienio santykių tarybos atliktas „emocijų geopolitikos” tyrimas atskleidė nerimą keliančią, nors ir nestebinančią, tendenciją. Paaiškėjo, kad didžiųjų šalių, esančių už Vakarų ribų, viešoji nuomonė labiau domėjosi, kada baigsis konfliktas, o ne kaip jis baigsis.

Visuomenė pagrindine kliūtimi taikai pasiekti laiko Vakarus ir Ukrainą, o ne Rusiją. Dauguma vadinamųjų pasaulio pietų šalių tikisi, kad Maskva laimės per ateinančius penkerius metus, o patį karinį konfliktą vertina kaip JAV ir Rusijos „proxy (tarpinį)” karą.

Todėl kyla klausimas, ar Vakarai gali nugalėti, jei jų pačių gyventojai, priešingai nei kitų, nėra pasirengę karui?

Pirmaisiais konflikto mėnesiais Kremlius puoselėjo iliuziją, kad jo „specialioji karinė operacija” baigsis po kelių savaičių ir Rusijos kariai Ukrainoje bus sutikti kaip išvaduotojai. Tačiau nuo to laiko karinis konfliktas pakeitė kryptį.

Daugelis analitikų nesuvokia, kad šiandien V. Putinas konfliktą Ukrainoje laiko savotišku „amžinuoju karu” su Vakarais. Jo tikslas nebėra sukurti prorusišką Ukrainą, bet įrodyti, kad provakarietiška Ukraina pasirodys esanti tik neįvykusi valstybė, o Vakarų parama Kijevui galiausiai išseks.

Šioje naujoje aplinkoje iššūkis Vakarams yra labai panašus į tą, su kuriuo JAV kadaise susidūrė Vakarų Vokietijoje (ypač Vakarų Berlyne) pirmaisiais Šaltojo karo metais.

Vakarai turi įrodyti, kad Ukraina yra šalis, į kurią investuotojai nori investuoti (žinoma, saugomi priešlėktuvinės gynybos baterijų „Patriot”) dar iki karo veiksmų pabaigos. Tai turėtų būti šalis, į kurią norėtų sugrįžti daug užsienyje įsikūrusių ukrainiečių. Ir galiausiai, Ukrainos derybos dėl stojimo į ES turėtų prasidėti dar prieš nutilstant ginklams.

Tačiau ryškiausia Europos užsienio reikalų tarybos tyrimo išvada yra ta, kad daugelis ne Vakarų šalių gyventojų, kurie įsitikinę, kad Rusija nugalės Ukrainoje, taip pat mano, kad ES nustos egzistuoti po 20 metų.

Taigi Europos lyderiams laikas suvokti, kad ant kortos pastatytas ne tik Ukrainos suverenitetas.

Straipsnio autorius, Ivanas Krastevas yra laikraščio „The Financial Times” redaktorius, Liberalių strategijų centro Sofijoje pirmininkas ir Humanitarinių mokslų instituto Vienoje mokslo darbuotojas.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 251

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. Skaitytojas    -  2023-11-16, 21:11

    Aš nežinau ar patalpins šį mano komentarą,bet tylėti negaliu,ir nors tai tik mano nuomonėmtačiau ji pagrįsta daugelio šalių vyraujančia nuomone,kuriuos neturi tokios lemiamos jėgos kaip JAV ar Britanija,Izraelis ar net Europos Sąjunga,tačiau imaant procentaliai yra didesnė MŪSŲ planetos dalis.Jums leidžiant aš apibendrinu : straipsnyje melas prasideda jai nuo pirmųjų žodžių: „…Europa ir Jungtinės Valstijos neturi perspektyvios strategijos dėl Ukrainos, ir visuomenė tai supranta…”- TAI YRA MELAS! Aš nesiruošiu diskutuoti su tais tais,kurie mano jog „renka valdžios atstovus” ar „revoliucijos(maidanai) kyla chaosiškai ir yra nevaldomi”.Tokiems reikia palinkėti labos dienos ir daugiau nieko.Lai gyvena savo pasaulyje.
    „Niekas taip netiki mūsų pergale kaip aš”(V.Zelenskis)…”Ir jis teisus”… VĖL MELAS ! Jam duota užduotis ,kurią jis,kaip komedijų aktorius puikiai atlieka,ir gaila ukrainiečių,kurie iš ties yra sumanūs,darbštūs ir myli savo šalį,nes šitas „patriotas” praktiškai baigia sunaikinti tautą.Teritoriją gali atgauti,miestus,kaimus atstatyti,tačiau žuvusius,emigravusius -GRAŽINSI?O valstybėv be kritinės masės tautiškai nusiteikusių piliečių yra pvz UAB Lietuva,kur galima daryti ką tik nori,jei esi valdžioje. Daugiau nekomentuosiu,nes laiko stoka ir mano komentaro trukmė neverta,kad bandyčiau lietuvaičiams atverti akis.
    Netolima ateitis sustatys viską į savo vietas.Galiu patarti viena: būkite sąžiningi pirmiausiai patys su savimi,o tada rašykite komentarus.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Laima    -  2023-11-16, 21:52

      Puikus komantaras. Ačiū

      Atsakyti į šį komentarą
    • Patriotas    -  2023-11-16, 22:16

      100 prc Taikliai

      Atsakyti į šį komentarą
    • Rytas    -  2023-11-17, 03:19

      Tai taip ir nepaaiškėjo tas melas ir dėl strategijos nebuvimo. Jei vakarai neturi strategijos, pasak autoriaus, tai valstybės toks naikinimas, koks vyksta dabar – ir yra startegija.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Hm    -  2023-12-03, 09:52

      Paskutiniuose įrašuose Arestovičius tai irgi patvirtina. Praėjus po invazijos keliems mėnesiams rusija derybose siūlė viai priimtinas taikos sąlygas Ukrainai, net ir Krymo statuso keitimas. Ukraina buvo linkusi pasirašyti, nes karinės technikos pajėgumai buvo vos ne nuliniai, bet atėjo signalas iš vakarų pusės nesutikti, plius garantijos – mes jus remsime. O kai reikėjo paremti, tai Ukrainai davė tik nuo 10 iki 20 proc. tos ginkluotės kurios ji prašė. Vienu žodžiu Ukrainą pakišo…

      Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-11-17, 08:33

    JAV ir Europos politikai ilgą laiką buvo ramūs, galvojo kaip ekonomiškai dar labiau galėtų klestėti jų šalys. Bet atsirado XXI a. agresorius Put-hitleris, jo stimuluojami Hamas teroristai. Tai – pažadino mąstančius žmones, tad bus sunaikinti Rusijos barbarai-okupantai, kaip ir Hamas teroristai.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Nebus    -  2023-11-17, 09:51

      jie sunaikinti,”genijau”. Sunaikinus – dingtu JAV,kaip atsvaros,reiksme ir didybe! JAV taptu nereikalinga ir pasaulis nebeislaikytu sios erkes ne dienos! Ir netgi gali buti,kad butent Kinija taps ta atsvara,o JAV ir ES – niekuo.

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Turi    -  2023-11-17, 15:15

    ir strategija,ir taktika! Prerijas gi isvale nuo indenu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....