infa.lt

Sukurtos nemirtingos kamieninės ląstelės mėsai auginti

15 gegužės
06:40 2023

Kelias į dirbtinę mėsą eina per genetines manipuliacijas. Visi mėsos kultivavimo iš iš gyvūnų gautų ląstelių metodai susiduria su ta pačia problema – biologine ląstelių dalijimosi riba. Vidutiniškai ji siekia apie 50 pasidalijimų, o ją viršijus ląstelės nebėra gyvybingos ir norint tęsti gamybą reikia naujų ląstelių, rašo „Eurek Alert” leidinys.

Nuolatinis ląstelių kultūros pagrindo atnaujinimas yra brangus ir nepatogus. Tuftso universiteto mokslininkai išsprendė šią problemą sukurdami nemirtingas jaučių raumenų kamienines ląsteles, kurios gali sparčiai augti ir dalytis neribotą skaičių kartų. Tačiau kol kas neaišku, kiek saugu valgyti iš jų sukurtą mėsą.

Ląstelinės mėsos gamybai reikalingos raumenų ir riebalų ląstelės, pasižyminčios dideliu gebėjimu augti ir dalytis. Tokių produktų gamyba yra brangi ir ją sunku plėtoti. Mokslininkams paprastai tenka patiems išskirti gyvūnų kamienines ląsteles arba naudoti mažiau svarbių rūšių, pavyzdžiui, pelių, modelines ląstelių linijas.

Įprastos raumenų kamieninės ląstelės, paimtos iš gyvų gyvūnų ir pradėtos kultivuoti, paprastai dalijasi tik apie 50 kartų, kol pradeda senėti ir tampa nebegyvybingos. Nors teoriškai net ir iš šių kamieninių ląstelių būtų galima pagaminti nemažai mėsos, mokslininkų sukurtos nemirtingos ląstelės turi keletą pranašumų.

Vienas iš jų – galimybė gaminti didesnę masę mėsai kurti. Kitas – dėl nemirtingų ląstelių prieinamumo sumažėja kliūtys kitoms bendrovėms ir mokslininkams patekti į ląstelių pagrindu gaminamos mėsos rinką.

Norint įprastas galvijų raumenų kamienines ląsteles paversti nemirtingomis kamieninėmis ląstelėmis, reikėjo oraeiti du etapus. Dauguma ląstelių dalydamosi ir senstant pradeda prarasti DNR chromosomų galuose esančias, taip vadinamas telomeras.

Ląstelės „nusidėvi” tarsi stygos. Dėl to atsiranda DNR kopijavimo ar taisymo klaidų, prarandami genai ir galiausiai ląstelės žūsta.

Mokslininkai sukūrė galvijų kamienines ląsteles taip, kad jos nuolat atkurtų savo telomeras, veiksmingai išlaikydamos chromosomas „jaunas” ir paruoštas kitam replikacijos ir ląstelių dalijimosi ciklui.

Antrasis žingsnis ląstelių nemirtingumo link buvo priversti ląsteles nuolat gaminti baltymą, kuris skatina kritinį ląstelių dalijimosi etapą. Tai pagreitina procesą ir padeda ląstelėms greičiau augti.

Raumenų kamieninės ląstelės nėra vartojamas galutinis produktas. Jos turi ne tik dalytis ir augti, bet ir diferencijuotis į subrendusias raumenų ląsteles. Mokslininkams pavyko sėkmingai diferencijuoti inžinerines kamienines ląsteles į brandžias raumenų ląsteles, tačiau ne iki visiško gyvūno ląstelių ar įprastų galvijų kamieninių ląstelių tapatumo.

Mokslininkai toliau tirs, ar šios ląstelės gali atkartoti natūralios mėsos skonį ir tekstūrą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 289

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....