infa.lt

Popiežius apie Kalėdas: Jėzus buvo vargšas – nebūkite valdžios ištroškę

25 gruodžio
06:47 2022
Popiežius Pranciškus

nuotr, AP

Popiežius Pranciškus, primindamas kūdikėlio Jėzaus gimimą tvarte, homilijoje, skelbtoje Kalėdų išvakarėse, smerkė karą, skurdą ir godų vartotojiškumą, priekaištavo tiems, kurie „godžiai” siekia turto ir valdžios pažeidžiamų žmonių, įskaitant vaikus, sąskaita.

Petro bazilikos prabangoje Pranciškus vadovavo vakaro Mišioms, kuriose dalyvavo apie 7 000 tikinčiųjų, įskaitant turistus ir piligrimus, vakare suplūdusius į bažnyčią ir užsiėmusių vietą už baltai apsirengusių pontifikų eilių.

Pranciškus mokė nuolankumo, imdamas pavyzdžiu Jėzaus pirmąsias gyvenimo valandas ėdžiose.

„Kol gyvuliai maitinasi tvartuose, mūsų pasaulio vyrai ir moterys, trokšdami turtų ir valdžios, praryja net savo artimuosius, savo brolius ir seseris”, – apgailestavo pontifikas. „Kiek daug karų matėme! Ir kiek daug kur, net ir šiandien, su žmogaus orumu ir laisve elgiamasi paniekinamai!”

„Kaip visada, pagrindinės šio žmogiškojo godumo aukos yra silpnieji ir pažeidžiami”, – sakė Pranciškus, nekonkretizavęs jokio atskiro konflikto ar situacijos.

„Ir per šias Kalėdas, kaip ir Jėzaus atveju, pinigų, valdžios ir malonumų ištroškęs pasaulis neduoda vietos mažutėliams, daugybei negimusių, vargšų ir pamirštų vaikų”, – sakė popiežius, skaitydamas homiliją pavargusiu ir beveik užkimusiu balsu. „Pirmiausia galvoju apie vaikus, kuriuos ryja karas, skurdas ir neteisybė.”

Vis dėlto pontifikas ragino žmones nenusiminti

„Neleiskite, kad jus užvaldytų baimė, rezignacija ar nusivylimas.” Jėzaus gulėjimas ėdžiose rodo, kur „galima rasti tikruosius gyvenimo turtus: ne piniguose ir valdžioje, bet santykiuose ir asmenyse”.

Atkreipdamas dėmesį į „tiek daug vartotojiškumo, kuris supakavo Kalėdų paslaptį”, Pranciškus sakė, jog kyla pavojus, kad gali būti pamiršta šios dienos tikroji prasmė.

Tačiau, pasak jo, Kalėdos sutelkia dėmesį į „mūsų žmogiškumo problemą – abejingumą, kurį sukelia godus skubėjimas turėti ir vartoti”.

„Jėzus gimė vargšas, gyveno vargšas ir mirė vargšas”, – sakė Pranciškus. „Jis ne tiek kalbėjo apie skurdą, kiek gyveno jame iki galo dėl mūsų visų.”

Pranciškus ragino žmones „neleisti, kad šios Kalėdos praeitų nepadarius ko nors gero”.

Pasibaigus Mišioms, popiežius, padėjėjo stumiamas neįgaliojo vežimėlyje, judėjo bazilika su natūralaus dydžio Kūdikėlio Jėzaus kopija ant kelių, o šalia jo stovėjo keli vaikai, nešini puokštėmis. Po to lėlė buvo padėta į ėdžias bazilikoje esančioje lopšio scenoje.

86 metų Pranciškus dėl skaudamo kelio raiščio ilgiems atstumams įveikti naudojosi neįgaliojo vežimėliu, o trumpesniems atstumams – lazdele.

Tradiciškai Kalėdų išvakarėse katalikai dalyvauja vidurnakčio Mišiose. Tačiau bėgant metams, mišių pradžios laikas Vatikane vis ankstėjo, atspindėdamas popiežių sveikatą ir ištvermę, o vėliau ir pandemiją.

Prieš dvejus metu Mišių pradžia Kalėdų išvakarėse Šventojo Petro bazilikoje buvo perkelta į 19.30 val., kad tikintieji spėtų grįžti namo anksčiau, nei prasidėtų Italijos vyriausybės įvesta naktinė komendanto valanda, kaip kovos su COVID-19 pandemija priemonė. Nors beveik visi pandemijos sukelti apribojimai Italijoje jau seniai panaikinti, Vatikanas išlaikė ankstyvą pradžios laiką.

Šeštadienio vakaro pamaldų metu choras giedojo giesmes. Prie altoriaus augančių raudonų puansetijų eilės kontrastavo su kreminės spalvos pontifiko drabužiais.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių romiečių, turistų ir piligrimų turės susirinkti į Šventojo Petro aikštę išgirsti popiežiaus Pranciškaus kalbą pasaulio klausimais ir palaiminimą. Kalba, lotyniškai vadinama „Urbi et Orbi” (miestui ir pasauliui), paprastai yra proga apžvelgti krizes, įskaitant karą, persekiojimus ir badą, daugelyje pasaulio vietovių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 222

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-12-25, 10:41

    Kadangi religija skirta visapusiškiems vargšams, tai kaip malonu klausytis, „Kad kupranugariui bus lengviau pralįsti pro adatos skylutę, negu turtuoliui patekti į amžinąją dangaus karalystę”. Kur tu daugiau taip viltingai, vargšeli, išgirsi?…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...