infa.lt

Interneto naudotojai dabar gali pamatyti išsamų mūsų Visatos žemėlapį

21 lapkričio
06:30 2022

Visata - Paukščių takas

Džono Hopkinso universiteto astronomai, remdamiesi duomenimis, surinktais per pastaruosius du dešimtmečius vykdant Sloano skaitmeninio dangaus tyrimą, sukūrė išsamiausią matomos visatos žemėlapį. Dabar ir kiti mūsų planetos gyventojai galės pamatyti grožį, kuris anksčiau buvo prieinamas tik mokslininkams.

Išsamiausią interaktyvų visatos žemėlapį sukūrė Džono Hopkinso universiteto (JAV) astronomai. Jis leidžia pamatyti tūkstančių galaktikų, išsibarsčiusių po naktinį dangų, tikrąsias padėtis ir spalvas. Žemėlapį galima rasti internete, jį taip pat galima atsisiųsti ir slinkti, kad pasigrožėtumėte žvaigždžių, galaktikų ir ūkų nuotraukomis.

Pasak žemėlapio kūrėjo profesoriaus Brice’o Menardo, jo tikslas buvo suteikti galimybę paprastiems interneto naudotojams mėgautis visu visatos grožiu. Vaikystėje jį įkvėpė kosmoso nuotraukos, o dabar jis nusprendė įkvėpti kitus žmones.

Žemėlapį astronomai sukūrė remdamiesi per pastaruosius 20 metų surinktais duomenimis, kurie yra Sloano skaitmeninio dangaus tyrimo projekto dalis. Didžiulis plačiakampis teleskopas Apache Point observatorijoje Naujojoje Meksikoje leidžia mokslininkams tirti daugiaspektrius vaizdus ir žvaigždžių bei galaktikų raudonojo poslinkio spektrus.

Padedamas Hopkinso universiteto absolvento Nikitos Štarkmano, profesorius Menardas sugebėjo vizualizuoti apie 200 000 galaktikų. Kiekvienas taškelis žemėlapyje yra milijonų žvaigždžių ir planetų sankaupa. Mūsų „Paukščių takas” yra tik vienas taškas, vienas pikselis žemėlapio apačioje. Tai leidžia suvokti tikrąjį visatos mastą.

Kaip rašo „Phys.org”, žemėlapyje galima ne tik pažvelgti tolyn, bet ir į praeitį. Kadangi šviesa erdvėje sklinda pastoviu greičiu, iš Žemės galime matyti tolimus objektus tokius, kokie jie buvo prieš daugelį metų, šimtmečių ir milijonų metų. Todėl matomos visatos dalies matomumą riboja jos amžius: negalime matyti objektų, esančių už daugiau nei 13,7 mlrd. šviesmečių.

Vis dėlto, nepaisant apribojimų, žemėlapis vizualiai gražus ir parodo, ką pasiekė šiuolaikinis mokslas. Iš mažyčio pikselio pačiame dugne galime matyti tolimus Visatos pakraščius ir pažvelgti milijardus metų į praeitį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 206

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....