infa.lt

Arvydas Daunys. Valiutų kursai smenga į duobę – Europai vėl prireiks „Maršalo” plano?

02 spalio
18:37 2022

Valiut7 kurs7, santykyje su doleriu - diagrama

Maršalo planas – pagalbos Europai Šaltojo karo metu programa, kurią po Antrojo pasaulinio karo pristatė JAV generolas ir politikas Džordžas K. Maršalas.

Planas apėmė 15 Europos valstybių ir Turkiją, o nuo 1949 m. ir VFR. SSRS jį atmetė, neleisdama juo pasinaudoti satelitinėms valstybėms. Maršalo planas padėjo atstatyti Vakarų valstybių ūkį. JAV reikalavo, kad šalys, gaunančios ekonominę paramą, bendradarbiautų per bendrą organizaciją, kuri skirstys ir administruos pagalbą.

Taip 1948 m. buvo įkurta Europos ekonominio bendradarbiavimo asociacija. Ji turėjo tikslą centralizuoti ir planingai reguliuoti [Europos] ekonomiką. (Vikipedija)

Pagal aukščiau paveikslėlyje pateiktą valiutų kursų grafiką-diagramą, kuri pradedama nuo vasario mėnesio, prieš Rusijai užpuolant Ukrainą – tas momentas pažymėtas kaip nulinis-startinis taškas, nuo kurio prasideda valiutų kurso judėjimas – nuo tada tik 2 valiutos pajudėjo į viršų.

Tai neabejotinai – doleris, ir, kas stebina – rublis, kuris, pagal JAV prezidento kartą paskelbtas prognozes turėjo kotiruotis už 1 dolerį duodant 200 rublių.

Tiesa, reikėtų pastebėti, jog TradingView portalas kažkodėl neįtraukia rublio į bendrą diagramą, tik atskirą. Kurią įdėjau žemiau. Iš jos matome, jog nuo maždaug pirmos kovo savaitės įvyko staigus rublio kurso pakilimas, po to sekė toks pat staigus kritimas ir jau nuo kovo vidurio prasidėjo rublio kurso augimas. Taip pat galima pamatyti jo kilimą procentais nuo to laiko: +131,92%. 

Rublio augimo diagrama - TradingView

Turint omenyje, kad Rusijai pritaikytos beprecedentės sankcijos, taip pat tą faktą, kad ji kariauja ir kasdien išleidžia milijonus karo išlaidoms – toks augimas stulbina. Stulbina iki tol, kol atkreipiame dėmesį į tai, kad rublis pagal tam tikrą statusą (ne pagal kursą) susilygino su doleriu tada, kai Putinas pareikalavo už energijos resursus mokėti rubliais. Kai rublis tapo paklausia valiuta energijos rinkoje. Kaip ir doleris, nes, pvz, OPEC naftą parduoda tik už dolerius.

Atjungus Rusiją nuo SWIFT sistemos ir užsienio aktyvų sąskaitų – ji atsisakė dolerio ir euro atsiskaitymuose su pirkėjais ir ėmė jiems pardavinėti rublius priverstinai, už savo energijos resursus. Ir lygiai taip pat, augant rublio kursui, gaudama papildomą maržą vien iš rublių pardavimo.

Galėtų stulbinti ir JAV dolerio augimo tempai, ypač skaitant žiniasklaidoje apie tai, kad ten didėja infliacija, auga vartotojų išlaidos ir panašius pranešimus.

Infliacijai stabdyti JAV Federalinis rezervų bankas jau gerokai pakėlė palūkanų normas iki 3,25% (ECB iki 1,25%), tačiau vien tuo negalima paaiškinti tokio atotrūkio nuo kitų valiutų (Britanijos bankas pakėlė iki 2,25%), papildomai turint omenyje rublio augimą (o ne kritimą) to paties dolerio atžvilgiu, jei neatkreipsime dėmesio į esmę.

Egzistuoja ne tik dolerio augimas, bet ir jam padedantis kitų valiutų smukimas.

Ką tai reiškia ekonominėje plotmėje?

Kad visos prekės, kurias Europa perka už dolerius – automatiškai brangsta – dujos iš Kataro ir JAV, nafta ir jos produktai, technologijos ir programinė įranga, ir viskas, viskas, kas įkainota doleriais. (čia turimas omenyje tik dolerio kurso augimas, nekalbant apie pačių prekių kainų kitimą) Ir sprendžiant pagal tendenciją grafike – viskas, tikėtina, tik blogės.

Ir kuo ilgiau tęsis energetikos krizė, tol gali tęstis valiutų kurso kritimo tendencija. Nes energija – ekonomiką maitinantis kraujas.

Spekuliantų pakeltos energijos resursų kainos smogė Europos ūkio sritims, kai atsisakiusi pigių rusiškų energijos resursų tiekimo galimybės, Europa tuo pačiu liko ir be galingo derybinio įrankio.

Turėdama už nugaros rusų tiekimą – ES galėjo palaipsniui mažinti jo pirkimą ir daugiau pirkti iš alternatyvių pasaulinių šaltinių, maksimaliai pigesnėmis kainomis, nes už nugaros turėtų rusų kainas, kuriomis galėtų argumentuoti derybose dėl naujų šaltinių. Rinkos būtų išlikusios stabilios ir kainų kilimui nebūtų buvę būtino šoko-preteksto.

Atsisakiusi rusiškos naftos ir dujų, ji tik padėjo rusams – valiutų kursų grafikas tą akivaizdžiai įrodo, kaip ir augančios Rusijos pajamos iš energijos resursų.

Naftos ir dujų kaina pasaulinėje rinkoje buvo spekuliantų tuojau pat pakelta, nes rinkoje atsirado naujas didelis pirkėjas, neturintis jokių tiekimo sutarčių (neskaitant kelių atskirų ES valstybių), o tai reiškia ir jokio pasirinkimo bei manevro laisvės. Jis tiesiog turėjo pirkti už tiek, kiek prašoma.

Dėl ydingos ES elektros energijos kainodaros politikos, pardavimo kainą susiejant su aukščiausia iš dujų pagamintos elektros kaina – smuko gamintojų, paslaugų teikėjų, pardavėjų pajamos, pakilo gyventojų išlaidos elektros energijai. Laisva rinka čia tiesiog nebeveikė – komandinė kainodara atvėrė plačias galimybes spekuliantams.

Kitaip tariant – smuko visos ES ekonomika bendrai. Staigiai pašoko infliacija, surijusi ir toliau ryjanti gyventojų santaupas. Lietuvoje siaučianti 22,5% infliacija per metus iš 1000 santaupose esančių eurų atima 225 eurus. Tokią sumą žmonės praranda, jei skaičiuotume pagal tai, kiek ir ko jie galėjo nusipirkti už 1000 eurų prieš metus, ir kiek už tą pačią sumą gali nusipirkti jiems praėjus.

Infliacija įsisiautėja tada, kai į rinką išmetami papildomi pinigų kiekiai, kuriais bandoma užlopyti valstybių biudžetų skyles. ES atveju tą daro Europos centrinis bankas. Ir, pastebėtina, kad skirtingai nei atlyginimų ar pensijų – bankuose laikomų santaupų niekas neindeksuoja. Jos tiesiog nuvertėja, atimant iš jų dalį vertės naujai išleidžiamais pinigais.

Ir šiame fone, galime prisiminti kada dar buvo toks pasaulio valiutų smukimas dolerio atžvilgiu, prie viso to prisimenant, kad šis smukimas dar tęsis – nėra realių rodiklių, kurie liudytų priešingai. Ir kada jis sustos – irgi niekas prognozuoti negali.

Taip jau yra buvę po Antrojo pasaulinio karo, kurio metu JAV ekonomika suklestėjo, o Europos šalių žlugo.

Šiandien Europoje irgi vyksta karas, kol kas lokalus, tik Ukrainoje, tačiau savo ekonomikomis jame dalyvauja visa Europa (ir ne tik).

Jame ES prisiima didžiulę šio karo naštą, kuri matuojama toli gražu ne tais keliais milijardais eurų, kuriuos ji kaip pagalbą suteikė Ukrainai, o galimai dešimtimis, o galbūt net šimtais milijardų, prarandamų šimtais procentų augančių energijos resursų kainų, maisto kainų, užsidarančių ar stabdančių-mažinančių gamybą įmonių, mažėjančio eksporto pavidalu.

Ir panašu, kad nepriklausomai nuo to, kaip baigsis karas Ukrainoje – Europa taip pat išgyvens tikrus pokario laikus, ekonomine prasme. Tam reikia ruoštis.

Tik klausimas toks – ar JAV dar kartą pakartos Europai „Maršalo” planą, jei, duok die, karas Ukrainoje baigsis įprastos ginkluotės sąlygomis ir neperaugs į branduolinį?

Branduolinio karo atveju – nebereikės nieko. Apie tai yra puikiai atlikta vaizdinė branduolinio karo simuliacija, kurią galima pamatyti čia…

P.S. viskas ką parašiau tėra tik mano nuomonė, išskyrus paveikslėliuose pateiktas diagramas, kurias kiekvienas gali vertinti savaip ir daryti savas išvadas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 552

Žymos:

Atsiliepimų 7

  1. Mantas    -  2022-10-02, 20:12

    Doleris kyla nes JAV turi vergus EU.o Rublis kyla nes buvo sukurtas BRICS. Tai jau nevienapolis pasaulis. Jis tapo dvipoliu. Karas yra Tarp Slibino – JAV NATO ir Žvėries -Rusija BRICS. Resursai ir žmonių persvara BRICS pusėj.EU ekonomika priklausė nuo Rusijos resursų. Visa gamyba Kinijoje. JAV bando išlaikyti savo kontrolę – bet tai tik agonija. Kinija jau pirmauja ekonomikos srityje bei davė skiepų gamintojams savo sugeneruotą kodą – tai žymeklis ir DI perdavimo platforma. Rusija turi savo Sputnik. Kinai savo. vakarų pasaulis savo Pfizer moderna ir Astra zeneka. Pandemija niekada nebuvo apie viruso sustabdyma. Tai buvo Dirbtinių intelektų integracija į žmogaus organizmą. Putinas su Xi išdavė Shwabą. O dabar kas nulauš kodą tas valdys visą pasaulį. Arba paleis biorobotus kurie žudys pagal žymeklius. 😉 O dar blogiau – zombių apokalipsė.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Zuikis    -  2022-10-10, 19:14

      Puiki sąmokslo teorija, bet ji pasenusi. Jau daugiau šimtmetį TSRS ir JAV vadovai derina savo veiksmus, Adamkus lakstė nuo vieno pono prie kito, ir niekas neįžiūrėjo, kad pasauli seniai vienose rankose, o karai – spektaklis dėl žiūrovų. Ir Kiniją nuo Den SIao Pino bandė prijungti, kontroliuoti, bet kažkas nusprūdo. Rusija reikalinga atramai prieš Kinijos augančią galią. Todėl prasidės parama Rusijai. Įtamoa tarp rytų/vakarų – dirbtinė, kad žmonės, gyvenantys Matricoje – neprabustų.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2022-10-02, 20:31

    Kad patirsim „pokarį” – neabejotina. Jei pasiseks – be karo. Bet gali ir nepasisekti.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Heeo    -  2022-10-02, 22:47

    O juk pagrindinė straipsnio mintis – tai, kad ir ww2 metu ir dabar laimi Amerika. Ir net Rusija, kai Europa, kaip ir tolimais 1945, nors šventė pergalę, bet ekonomika buvo pilnai sunakinta, kam ir prireikė Maršalo plano.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Kada baigsis mėnulio fazės poveikis Lietuvai !    -  2022-10-02, 23:49

    Žinot Arvydas parašė Tiesą ! Gerbiu jį už tai !
    Kažko daug nebenoriu rašyti nes esu nusivyles žmoniu abejingumu Lietuvoje.Nematyti kaip tyčia niokojama tavo šalis ir vaizduoti kad tu padedi kitai šaliai užmiršdamas kas vyksta čia,man tiesiog trūksta žodžiu.Trūksta žodžiu nes aš nesuprantu būdami tokia protinga tauta nesugebame atskirti kaip mus visus kvailina ir šaiposi iš mūsų kentėjimų.Žmones kokia mėnulio fazė apšvietė Lietuva ???

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Nebus jokio plano!    -  2022-10-03, 01:13

    Si kara JAV isprovokavo tam,kad svetimomis rankomis sunaikinti konkurentus. Juk smunka ne tik ES,Rusijos,Ukrainos,bet ir Kinijos ekonomika! Jos vartotojai buvo ir Rusija,ir ES. Be to,pagrindine NATO ginklininke JAV,pelningai atsikratys senos ginkluotes balasto,kurios vien utilizavimas butu kainaves milijardus. Eilini karta,kaip ir Gorbaciovo atveju,nupirkus Rusijos ir ES virsuneles,bus suzlugdyti pagrindiniai JAV ekonominiai varzovai,susilpninta KInija,paliekant tik JAV rinka jos prekems ir visiskai suzlugdyta karine pusiausvyra. Belieka pasveikinti JAV,su tokiu genialiu zingsniu!

    Atsakyti į šį komentarą
    • Aistis    -  2022-10-03, 13:50

      Doleris kyla ir dėl kitų priežasčių – JAV taiko jau daug kartu išbandyta taktiką – iš pradžių užtvindo pasaulį pigiomis dolerinėmis paskolomis, tada pakelia palūkanų normą ir jau visiems „staiga” pradeda reikėti dolerių paskoloms mokėti ir refinansuoti. Atitinkamai silpnėja vietinės valiutos. O dar jei JAV infliacija ir amerikiečiai mažiau perka, tai dar sunkiau dolerių gauti. Kas dar labiau didina dolerio paklausą.

      Taip pat reiktu prisiminti kad ES problemos tik prasideda nes dar nepradėjo mokėti už karinę techniką kurią JAV paskolina ES kad ES ją perduotų Ukrainai. 🙂

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...